Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

Külhoni – 2019. április 25., csütörtök | 21:51

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

A provinciai káptalan feladata, hogy a rendtartományhoz tartozó testvérek életmódját és tevékenységét felülvizsgálja, alkalmas eszközöket keressen és javasoljon annak fejlődéséhez és jobbításához, új kezdeményezésekről és nagyobb jelentőségű ügyekről tárgyaljon, azokról közös megbeszéléssel határozatokat hozzon, és megtartsa az esedékes választásokat.

A káptalan elnöke Bán Jónás OFM, a magyarországi Magyarok Nagyasszonya Rendtartomány tagja, aki a ferences rend minister generálisának megbízásából elnököl a tanácskozáson, valamint levezeti a választásokat.

A rendtartomány új vezetőségét április 25-én választották meg. A rendtagok Urbán Erik OFM csíksomlyói templomigazgatót választották tartományfőnöknek, aki Orbán Szabolcsot váltja a rendtartomány élén, és akinek a rendi előírások értelmében elsődleges feladata az, hogy alázattal és szeretettel látogassa, buzgón intse és bátorítsa rendi testvéreit.

Urbán Erik 1981-ben született a Szatmár megyei Krasznabélteken. 2006-ban tett örökfogadalmat, 2008-ban szentelték pappá. 2008-ban Kaplonyban volt segédlelkész, 2009-től ugyanott házfőnök. 2011-től a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

A tartományfőnök-helyettes Páll Leó, a definitorok pedig Orbán Szabolcs, Timár Asztrik, Nagy Károly és Sebestyén Albert lettek.

A ferencesek erdélyi rendtartományának jelenleg 45 tagja van, akik tizenegy kolostorban élnek, hat plébániát látnak el, és hat templomigazgatóságot vezetnek, gondozzák a csíksomlyói kegyhelyet, továbbá négy kollégiumot és két szociális intézményt tartanak fenn. A ferencesek átlagéletkora 49 év.

Forrás és fotó: Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria