USA: Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa beszédét a kongresszusban

Kitekintő – 2015. július 31., péntek | 15:05

Ferenc pápa szeptember 22–27. között első alkalommal tesz látogatást az Egyesült Államokban. Különösen nagy az érdeklődés beszéde iránt, amelyet szeptember 24-én a kongresszus ülésén mond – írja a Vatikáni Rádió.

Minden hely elkelt a Capitolium-dombon Ferenc pápa látogatására. Bár vannak, akik az ellenkezőjét terjesztik – nem tudni milyen alapon –, nagy a várakozás Washingtonban a pápa érkezése előtt. Ferenc pápa szeptember 22-27. között első alkalommal tesz látogatást az Egyesült Államokban.

A képviselőház július 28-án, kedden jóváhagyott egy speciális határozatot arról, ki lehet jelen az eseményen. Az AP hírügynökség „szokatlan lépésnek” nevezte a döntést. A Capitoliumon az alsóházban 440 ülés van a 435 képviselő és a szavazati joggal nem rendelkező tagok részére. Különleges esetekben, mint például az elnök beszéde esetén székeket hoznak be a száz szenátor és az érdekelt személyek elhelyezésére. A kedden elfogadott határozat szerint az egyéb kategóriába tartozókat kizárják erről az eseményről, például a volt kongresszusi tagokat.

„Nagyon megnövekedett az érdeklődés a pápa látogatása iránt és azon dolgozunk, hogy biztosítsuk a részvételt minél több személynek. A határozat azért született, hogy a résztvevők száma ne haladja meg a képviselőház befogadóképességét és biztosítva legyen az esemény biztonsága és rendezettsége” – nyilatkozta írásban a CNN hírügynökségnek Emily Schillinger, John Boehner katolikus republikánus, a képviselőház szóvivőjének sajtómegbízottja.

Első alkalommal kerül sor arra, hogy egy pápa felszólal az Egyesült Államok kongresszusában. Mindenesetre a képviselők és a szenátorok személyes jeggyel meghívhatnak egy vendéget az eseményre és a szóvivő által kijelölt egyéb személyek is jelen lehetnek. Azok számára, akik a teremben nem kapnak helyet, a nyugati ajtónál óriáskivetítőt állítanak fel, amelyet Ronald Reagan elnök ideje óta használnak az elnök székfoglaló ceremóniája alkalmával.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria