Utazás a digitális és a valós világban – Vatikáni üzenet a turizmus világnapjára

2018. augusztus 7. , kedd | 13:12

Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa üzenetet tett közzé a turizmus világnapjára, melyet idén „A turizmus és a digitális átalakulás” témában tartanak, szeptember 27-én.

A turisztikai termékek és szolgáltatások a fenntartható és felelős fejlődés medrében működjenek, és ebbe az irányba haladjon a szektor növekedése – hangsúlyozza üzenetében Turkson bíboros. Emlékeztet, hogy a digitális innováció célja a befogadás kell hogy legyen: minél több személy és helyi közösség bevonása, valamint az, hogy az erőforrásokat intelligens módon és kiegyensúlyozottan kezelje.

A nemzetközi turizmus a múlt évben globális szinten 7 százalékkal növekedett, és folyamatosan tovább nő. Nem szabad alulértékelni a fenntartható turizmus megteremtésének fontosságát, lévén hogy az ismert és a leglátogatottabb turisztikai célpontokon egyre gyakrabban tapasztalják a jelenség negatív hatásait, mint a túlzsúfoltság, a túlterheltség (overtourism) – szemben az egészséges és kiegyensúlyozott turizmussal.

A legújabb tendenciák azt mutatják, hogy a „digitális utazók” 50 százaléka az interneten látott képekből és kommentárokból merít ihletet, és 70 százalékuk fordul tanácsért olyan személyek videóihoz és véleményéhez a világhálón, akik már jártak az adott helyszínen, mielőtt döntést hozna.

A digitális eszközök használata nagy lehetőséget nyújt arra, hogy növekedjen a kielégítő szolgáltatások megteremtése az újabb igényeknek megfelelően. Egyben arra is esélyt biztosít, hogy a Laudato si’ kezdetű enciklika szellemében a közös otthonunk iránti társfelelősségre neveljünk. Ez ösztönöz az innováció új formáinak kialakítására, a szemétgyűjtésre, az újrahasznosításra, amelyek segítik a környezetvédelmet.

El kell kerülni az emberi méltóság helytelen és megsemmisítő felhasználását, ami nagyon káros következményekkel jár. Például az adatok, elsősorban a személyes adatok felhasználása által a digitális világban olyan algoritmusokat hoznak létre, amelyek további információkat és adatokat tesznek elérhetővé különböző szinteken azok számára is, akik pusztán kereskedelmi, propaganda- vagy manipulációs céllal akarják azokat alkalmazni. Ezeket az algoritmusokat felhasználhatják arra, hogy akár az emberek döntéseit is befolyásolják.

Tehát tiszteletben kell tartani és védelmezni kell az egyének választási szabadságát – hangsúlyozza a vatikáni üzenetben az átfogó emberi fejlődés szolgálatára létrehozott dikasztérium prefektusa.

Hozzáteszi: a végső cél nem az, hogy a turizmust új digitális technológiákkal lássuk el, hanem az, hogy a technológia növekvő használatával párosuljon a személyek és a közösségek nagyobb tudatossága a környezet tiszteletben tartása terén a fenntartható fejlődés érdekében.

A fiatalok számára, akik a digitális világ legfőbb felhasználói, Turkson bíboros felidézi az őszi, fiatalokról szóló szinódus munkadokumentumát, mely rámutat annak szükségességére, hogy a fiatalok úgy legyenek a digitális élet főszereplői, hogy ne válasszák szét az online és az offline, vagyis az internetes és a valódi világban való viselkedésüket.

A fiatalok ne hagyják, hogy a virtuális világ becsapja őket, eltorzítva a valóságról alkotott képzetüket és megfosztva őket identitásuktól a személyről alkotott hamis képpel – figyelmeztet a turizmus világnapjára írt üzenetében Peter Turkson bíboros, az átfogó emberi fejlődés szolgálatára létrehozott vatikáni dikasztérium prefektusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle