Utazás a digitális és a valós világban – Vatikáni üzenet a turizmus világnapjára

2018. augusztus 7. kedd 13:12

Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa üzenetet tett közzé a turizmus világnapjára, melyet idén „A turizmus és a digitális átalakulás” témában tartanak, szeptember 27-én.

A turisztikai termékek és szolgáltatások a fenntartható és felelős fejlődés medrében működjenek, és ebbe az irányba haladjon a szektor növekedése – hangsúlyozza üzenetében Turkson bíboros. Emlékeztet, hogy a digitális innováció célja a befogadás kell hogy legyen: minél több személy és helyi közösség bevonása, valamint az, hogy az erőforrásokat intelligens módon és kiegyensúlyozottan kezelje.

A nemzetközi turizmus a múlt évben globális szinten 7 százalékkal növekedett, és folyamatosan tovább nő. Nem szabad alulértékelni a fenntartható turizmus megteremtésének fontosságát, lévén hogy az ismert és a leglátogatottabb turisztikai célpontokon egyre gyakrabban tapasztalják a jelenség negatív hatásait, mint a túlzsúfoltság, a túlterheltség (overtourism) – szemben az egészséges és kiegyensúlyozott turizmussal.

A legújabb tendenciák azt mutatják, hogy a „digitális utazók” 50 százaléka az interneten látott képekből és kommentárokból merít ihletet, és 70 százalékuk fordul tanácsért olyan személyek videóihoz és véleményéhez a világhálón, akik már jártak az adott helyszínen, mielőtt döntést hozna.

A digitális eszközök használata nagy lehetőséget nyújt arra, hogy növekedjen a kielégítő szolgáltatások megteremtése az újabb igényeknek megfelelően. Egyben arra is esélyt biztosít, hogy a Laudato si’ kezdetű enciklika szellemében a közös otthonunk iránti társfelelősségre neveljünk. Ez ösztönöz az innováció új formáinak kialakítására, a szemétgyűjtésre, az újrahasznosításra, amelyek segítik a környezetvédelmet.

El kell kerülni az emberi méltóság helytelen és megsemmisítő felhasználását, ami nagyon káros következményekkel jár. Például az adatok, elsősorban a személyes adatok felhasználása által a digitális világban olyan algoritmusokat hoznak létre, amelyek további információkat és adatokat tesznek elérhetővé különböző szinteken azok számára is, akik pusztán kereskedelmi, propaganda- vagy manipulációs céllal akarják azokat alkalmazni. Ezeket az algoritmusokat felhasználhatják arra, hogy akár az emberek döntéseit is befolyásolják.

Tehát tiszteletben kell tartani és védelmezni kell az egyének választási szabadságát – hangsúlyozza a vatikáni üzenetben az átfogó emberi fejlődés szolgálatára létrehozott dikasztérium prefektusa.

Hozzáteszi: a végső cél nem az, hogy a turizmust új digitális technológiákkal lássuk el, hanem az, hogy a technológia növekvő használatával párosuljon a személyek és a közösségek nagyobb tudatossága a környezet tiszteletben tartása terén a fenntartható fejlődés érdekében.

A fiatalok számára, akik a digitális világ legfőbb felhasználói, Turkson bíboros felidézi az őszi, fiatalokról szóló szinódus munkadokumentumát, mely rámutat annak szükségességére, hogy a fiatalok úgy legyenek a digitális élet főszereplői, hogy ne válasszák szét az online és az offline, vagyis az internetes és a valódi világban való viselkedésüket.

A fiatalok ne hagyják, hogy a virtuális világ becsapja őket, eltorzítva a valóságról alkotott képzetüket és megfosztva őket identitásuktól a személyről alkotott hamis képpel – figyelmeztet a turizmus világnapjára írt üzenetében Peter Turkson bíboros, az átfogó emberi fejlődés szolgálatára létrehozott vatikáni dikasztérium prefektusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd
ader-janos-adventi-ebeden-fogadta-magyarorszagi-tortenelmi-egyhazak-vezetoit-92892
Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

Áder János köztársasági elnök december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

2018. december 18. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 18.

Adventi kalendárium – 2018. december 18.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 18.

Mai evangélium – 2018. december 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–24

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle