Utazás a digitális és a valós világban – Vatikáni üzenet a turizmus világnapjára

2018. augusztus 7. kedd 13:12

Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa üzenetet tett közzé a turizmus világnapjára, melyet idén „A turizmus és a digitális átalakulás” témában tartanak, szeptember 27-én.

A turisztikai termékek és szolgáltatások a fenntartható és felelős fejlődés medrében működjenek, és ebbe az irányba haladjon a szektor növekedése – hangsúlyozza üzenetében Turkson bíboros. Emlékeztet, hogy a digitális innováció célja a befogadás kell hogy legyen: minél több személy és helyi közösség bevonása, valamint az, hogy az erőforrásokat intelligens módon és kiegyensúlyozottan kezelje.

A nemzetközi turizmus a múlt évben globális szinten 7 százalékkal növekedett, és folyamatosan tovább nő. Nem szabad alulértékelni a fenntartható turizmus megteremtésének fontosságát, lévén hogy az ismert és a leglátogatottabb turisztikai célpontokon egyre gyakrabban tapasztalják a jelenség negatív hatásait, mint a túlzsúfoltság, a túlterheltség (overtourism) – szemben az egészséges és kiegyensúlyozott turizmussal.

A legújabb tendenciák azt mutatják, hogy a „digitális utazók” 50 százaléka az interneten látott képekből és kommentárokból merít ihletet, és 70 százalékuk fordul tanácsért olyan személyek videóihoz és véleményéhez a világhálón, akik már jártak az adott helyszínen, mielőtt döntést hozna.

A digitális eszközök használata nagy lehetőséget nyújt arra, hogy növekedjen a kielégítő szolgáltatások megteremtése az újabb igényeknek megfelelően. Egyben arra is esélyt biztosít, hogy a Laudato si’ kezdetű enciklika szellemében a közös otthonunk iránti társfelelősségre neveljünk. Ez ösztönöz az innováció új formáinak kialakítására, a szemétgyűjtésre, az újrahasznosításra, amelyek segítik a környezetvédelmet.

El kell kerülni az emberi méltóság helytelen és megsemmisítő felhasználását, ami nagyon káros következményekkel jár. Például az adatok, elsősorban a személyes adatok felhasználása által a digitális világban olyan algoritmusokat hoznak létre, amelyek további információkat és adatokat tesznek elérhetővé különböző szinteken azok számára is, akik pusztán kereskedelmi, propaganda- vagy manipulációs céllal akarják azokat alkalmazni. Ezeket az algoritmusokat felhasználhatják arra, hogy akár az emberek döntéseit is befolyásolják.

Tehát tiszteletben kell tartani és védelmezni kell az egyének választási szabadságát – hangsúlyozza a vatikáni üzenetben az átfogó emberi fejlődés szolgálatára létrehozott dikasztérium prefektusa.

Hozzáteszi: a végső cél nem az, hogy a turizmust új digitális technológiákkal lássuk el, hanem az, hogy a technológia növekvő használatával párosuljon a személyek és a közösségek nagyobb tudatossága a környezet tiszteletben tartása terén a fenntartható fejlődés érdekében.

A fiatalok számára, akik a digitális világ legfőbb felhasználói, Turkson bíboros felidézi az őszi, fiatalokról szóló szinódus munkadokumentumát, mely rámutat annak szükségességére, hogy a fiatalok úgy legyenek a digitális élet főszereplői, hogy ne válasszák szét az online és az offline, vagyis az internetes és a valódi világban való viselkedésüket.

A fiatalok ne hagyják, hogy a virtuális világ becsapja őket, eltorzítva a valóságról alkotott képzetüket és megfosztva őket identitásuktól a személyről alkotott hamis képpel – figyelmeztet a turizmus világnapjára írt üzenetében Peter Turkson bíboros, az átfogó emberi fejlődés szolgálatára létrehozott vatikáni dikasztérium prefektusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
lelki-gondjainkrol-nem-csak-plebanosoknak-es-teologusoknak
Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

2018. október 19. péntek
huszeves-az-alsoszentmartoni-szent-marton-ovoda
Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

2018. október 19. péntek