Utcai installációval kapcsolódik a szentévhez a Római Magyar Akadémia

Kultúra – 2016. szeptember 21., szerda | 13:13

„Paradigmaváltásra van szükség, a magyar kultúra aktívabb jelenlétére Olaszországban” – mondta Hervé-Lóránth Ervin képzőművész, a Római Magyar Akadémia (RMA) megbízott igazgatója, hozzátéve, az irgalmasság szentéve alkalmából ősszel installációval jelennek meg az olasz fővárosban.


Hervé-Lóránth Ervin az MTI-nek adott interjúban hangsúlyozta, célja, hogy intenzívebbé tegye az akadémia és a magyar kultúra jelenlétét a kultúrában egyébként is gazdag Itáliában.

„Az RMA Róma központjában áll, de ez önmagában nem elegendő. Ki kell lépnünk a kapun, ki kell vinnünk a magyar kultúrát az olasz utcákra, és az emberek elé tenni, hogy közelebb kerüljenek hozzá, lássák, jobban megismerjék, és esetenként részt is vegyenek a projektjeinkben, programjainkban” – hangsúlyozta a kulturális attasé, aki a következő félévben megbízott igazgatóként is irányítja az RMA-t.

Ez az első alkalom, hogy – irodalmárok és történészek után – kortárs képzőművész került a jövőre kilencvenéves RMA élére. Az 1969-ben született kulturális antropológus, belső építész, képzőművész Hervé-Lóránth Ervin egyik legismertebb alkotása a budapesti Széchenyi téren 2014-ben kiállított, Feltépve című óriásszobor, amely ugyanabban az évben elnyerte a világ legjobb nemzetközi utcai alkotása (street art) címet.


A Hervé-Lóránth Ervin által szorgalmazott paradigmaváltás októberben indul az olasz főváros egyik leglátogatottabb helyszínén, az Angyalvárral szomszédos római téren, ahonnan a Szent Péter térre vezető sugárút, valamint az irgalmasság szentévében Rómába érkezett zarándokok indulnak a Vatikán felé. Itt a Misericordia (latinul irgalmasság) óriásfeliratot állítják ki: a szó tizenkét betűjéből álló utcai installáció mintegy 40 méter hosszú talapzaton áll majd, és minden egyes betűjét, amely három méter magas és egy méter széles lesz, olasz és magyar művészeknek az irgalmasság témájában készült alkotásaiba „öltöztetik” fel. Az installációhoz szervesen hozzátartozik egy interaktív utcai webkamera és a projektre kifejlesztett applikáció is.

A november 15-ig látható installáció formabontó római sajtótájékoztatója november 10-én lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részvételével.

November 11-én érkeznek a Vatikánba a Ferenc pápa által az irgalmasság szentévének egyik záróeseményére, Szent Márton ünnepére meghívott európai hajléktalanok. Hervé-Lóránth kijelentette, bízik abban, hogy az installációt még Ferenc pápa is elmegy megnézni, hiszen a Szent Péter térről is látható lesz.


Az új kulturális attasé hasonló projektekkel készül a jövőre esedékes Kodály-évadra is, amelyet többek között interaktív utcai installációkkal, mobiltelefonos alkalmazásokkal és flashmobbal kívánnak népszerűsíteni Róma számos pontján. Ehhez korszerűsítik az RMA honlapját és az intézet megjelenését a közösségi felületeken.

Külföldi magyar kulturális intézetként az RMA is átkerült idén a külgazdasági és külügyminisztériumhoz. „A magyar kulturális diplomácia immáron elválaszthatatlan a magyar gazdaságtól, a mi feladatunk, hogy a gazdasági lehetőségeket a kultúra és a művészet eszközeivel teremtsük meg” – fogalmazott Hervé-Lóránth Ervin.

Forrás: MTI

Fotó: Örökváros.network.hu; Accademia d'Ungheria in Roma Facebook-oldala; Honéczy Barnabás/MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria