Útravaló – 2019. május 18.

2019. május 18., szombat | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Jézusról mint Isten Fiáról kapott hírt a názáreti Mária az angyali üdvözletben, de ő is csak a hitével ismerte őt Isten Fiának, hiszen nem látott mást, mint a mellette felnövő gyermeket, kisfiát, majd a fölnőtt férfit. Ám Jézus kijelentette: „Az Atya és én egy vagyunk.” Ma olvassuk, amit az utolsó vacsorán válaszolt Fülöp kérdésére: „Aki engem lát, látja az Atyát.” Valóban így van ez, mert csak egy Isten van, aki második személyében emberré lett, és látható formában megmutatta a világnak, hogy milyen a láthatatlan élő Isten. Üzenete van hát ennek a kijelentésnek. Amikor imádkozunk, a történelmi Jézus Krisztusra irányítsuk a figyelmünket, az Úr Jézusra, e számunkra kedves képre, így az imában kevésbé kalandozik el esendő figyelmünk Istentől.

* * *

Dr. Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus májusi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati városháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

19:54
bences-es-premontrei-papszenteles-pannonhalman
Bencés és premontrei papszentelés Pannonhalmán

Jurinka Szilveszter bencés és Horváth János premontrei szerzetest szentelte pappá Várszegi Asztrik püspök, emeritus pannonhalmi főapát május 18-án, szombaton a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában.

14:02