Útravaló – 2019. május 20.

Nézőpont – 2019. május 20., hétfő | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Barnabás és Pál apostol lisztrai kalandja alkalom arra, hogy végiggondoljuk: az emberekben minden időben nagyon erős volt az okkultizmusra való hajlam. Ma is sokan esnek az ezotéria rabságába. Amikor a két apostol Lisztrában meggyógyította a bénának született férfit, az emberek isteneknek nézték őket, és áldozatot akartak bemutatni nekik. Isten időről időre rendkívüli jelekkel igazolhatja magát az emberek üdvössége érdekében, hírt adva arról a másik világról, ahová meghívásunk szól. Ezek a rendkívüli jelek azonban nem szolgálhatnak a tévedéseink igazolására. A földi és az örök életre egyaránt veszélyes, ha sorsának alakításában bárki babonának, mágiának vagy más zavaros elképzelésnek próbál szerepet adni.

* * *

Dr. Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus májusi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria