Útravaló – 2019. május 25.

Nézőpont – 2019. május 25., szombat | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

A Troászba érkező Szent Pálnak és társainak fáradozása nyomán létrejöttek az első európai keresztény közösségek. Az apostolok cselekedetei és Pál levelei tesznek tanúságot arról, hogy hirdették az evangéliumot a tesszalonikaiaknak, a korintusiaknak, az athéniaknak. Athénben elmondott beszédével Pál megosztotta hallgatóságát. Sokan voltak, akik nem fogadták el a Krisztus haláláról és feltámadásáról szóló tanítását. Pál levelei a keresztény hittani és erkölcsi üzenet foglalatainak tekinthetők. Gyakran olvassuk ezeket a szentmisék leckéiben is. Figyelmeztetés ez számunkra, hogy az írás már ezekben a kezdeti időkben is forrása volt Isten igéjének. Aki a mai túlhajszolt, zűrzavaros világban nem akar elkallódni, az törekedjen arra, hogy rendszeresen olvassa legalább az újszövetségi Szentírást.

* * *

Dr. Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus májusi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria