Válaszolt a hívásra – Örökfogadalmat ünnepeltek Nagykárolyban

2019. március 21., csütörtök | 12:17

Március 18-án, a piarista nővérek kongregációja alapítójának, Boldog Celestina Donatinak emléknapján a Jó Pásztorról nevezett Kanti Ágnes nővér örökfogadalom-tételére gyűlt össze a nagykárolyi katolikus közösség.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Kalazanci Szent József-templomban Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök Labanc Zsolt magyarországi piarista provinciálissal; Ruppert Józseffel, a romániai piarista provincia megbízott felelősével; Molnár Lehel piarista szerzetes tanárral; valamint a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye papjaival közösen mutatta be a legszentebb áldozatot, kérve Isten áldását a nővérek életére és munkájára, illetve jótevőik és barátaik életére.

A szertartás, melynek során Ágnes nővér örökfogadalommal kötelezte el magát a piarista nővérek kongregációjában Isten szolgálatára, az evangéliumi rész felolvasása után kezdődött. Anna Lucia D’Ospina generális anya, a legfőbb elöljáró a nevén szólította a nővért, aki a püspök kérdésére nyilatkozott szándékáról.

A szentbeszédben Molnár Lehel SP a szerzetesi hivatást a szófogadással azonosította. Mint mondta, mindenekelőtt meg kell hallani Isten hívását, igéjét, ami személyesen megérint: „Ma öröm van bennünk, mert Ágnes nővér meghallotta, mire hívja őt az Úr, és válaszol is erre a hívásra. A hivatás olyan dolog, ami cseng, visszhangzik bennünk. Három csengése van – a talentumok, a mély, hiteles vágyak és a megszólítottság –, és ennek a háromnak összhangba kell kerülnie, különben disszonancia keletkezik.”

Celestina anya az imádság embere volt. Sokszor elmélkedett Krisztus szenvedéséről, önátadásáról – emlékeztetett a szónok. – A piarista nővérek rezonálnak erre a vágyra, szeretnék Krisztust követni, szeretnének Krisztus képmására alakulni. A gyertya, amely most a fogadalomtételkor előkerül, nem egy pislákoló mécses csupán, hanem erős parázs, az Isten utáni mély vágy kifejeződése.

A szerzetesi élet céltudatos odaszentelődés valakiért és valamiért, „karizmatikus együgyűség”. Ez az ügy az Istenre irányulás és a felebarát szolgálata. Az elöljáróval együttműködve keressük Isten szavát itt és most. A szerzetesség szófogadás, a szó befogadása: Isten igéjének a keresése, hallgatózás – fogalmazott Molnár Lehel, majd arról beszélt, hogy a családos életben is fontos egymás szavának és Isten szavának meghallása a hétköznapokban.

A szentbeszéd után, a mindenszentek litániája alatt Ágnes nővér földre borult, ezzel is jelezve, hogy mélyen átérzi kicsinységét Isten előtt, aki meghívta őt a szerzetesi életre. A hívek térden állva imádkoztak érte.

Ezután következett a fogadalomtétel. Schönberger Jenő püspök áldó imát mondott Ágnes nővér fölött, megáldotta szerzetesi gyűrűjét, az elöljáró és nővértársai pedig testvéri öleléssel köszöntötték a Jó Pásztorról nevezett Kanti Ágnes nővért. A hit közös megvallása, az egyetemes könyörgések és a felajánlási körmenet előtt a jelen levő piarista nővérek mind megújították szerzetesi fogadalmukat.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle