Választó káptalan kezdődik a ferenceseknél

Megszentelt élet – 2014. április 22., kedd | 10:08

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tisztújítással egybekötött káptalant tart április 22. és 26. között Kékestetőn – tájékoztatott a Ferences Sajtóközpont.

A húsvét keddjén kezdődő rendi gyűlésen az első napokat lelki felkészülésre és visszatekintésre szánják, majd megtárgyalják a javaslatokat, és várhatóan péntek délután és szombat délelőtt zajlanak a választások, vagyis a tisztújítás.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tagjai 14 kolostorban élnek, 18 plébániát látnak el, templomigazgatóságokat vezetnek, gondozzák a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet, három iskolájuk, három szociális intézményük, két felsőoktatási kollégiumuk, egy óvodájuk van, és társfönntartói a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolának, amelynek a rektora is ferences.

Heti szinten legalább tízezer emberrel kerülnek kapcsolatba a rend tagjai az intézményekben és a plébániákon. A ferencesek átlag életkora 50 év, a rendi létszám nem csökken, inkább évről évre gyarapszik.

Fontos és eredményekben gazdag időszakot összegeznek a rendben, hiszen 2006-ban egyesült a két magyarországi rendtartomány. Azóta Magyar Gergely volt a tartományfőnöke a legnépesebb magyarországi férfi szerzetesi közösségnek.

A káptalanra készülve minden rendház, intézmény, plébánia, templomigazgatóság és a nevelőtestületek külön-külön írásban összegezték az elmúlt évek történéseit, folyamatait, és mindenki javaslatokat nyújthatott be a jövőre vonatkozólag, melyeket megvitatnak.

A legfontosabb azonban az új vezetőség, vagyis a tartományfőnök, a helyettese és a rendi tanács, vagyis a definitórium tagjainak megválasztása. A vezetőnek és a helyettesének hat, a definitoroknak pedig három évre szól a megbízatása. A provincia jelenleg 111 fős, de nem mindenki tagja a káptalannak, ugyanis egyesek kikerültek a rendi keretből, mert például püspöki kinevezést kaptak, valamint nem tagjai a káptalannak a még nem örökfogadalmas, vagyis növendék rendtagok sem.

A 89 szerzetes közül, akik részt vehetnek a gyűlésen, életkoruk, egészségi állapotuk vagy más ok miatt lesznek távolmaradók. Részvételüket 64-en jelezték. Ilyen nagy létszámú káptalant még nem tartottak a magyar ferencesek, mert korábban választott tagok képviselték az egyes közösségeket. A káptalan miatt lesz olyan ferences templom, ahol hét közben nem lesz szentmise, csak igeliturgia.

Az előkészületek novemberben kezdődtek, amikortól a rend római központja által kinevezett vizitátor generális elkezdte végiglátogatni a rend valamennyi házát, a provinciához tartozó intézményeket, és minden rendtaggal elbeszélgetett. Előírás, hogy a vizitátornak más rendtartományból kell érkeznie. A mostani vizitátor Páll Leó erdélyi ferences, az ottani rendtartomány korábbi provinciálisa. Ő a ferencesek legfőbb rendi elöljárójának helyetteseként, Róma „szemeként” világítja át a rend életét és tevékenységét, és az ő feladata elnökként levezetni a választókáptalant.

Magyar Kurír