Vallásközi tanácskozáson vett részt New Yorkban Erdő Péter bíboros

Kitekintő – 2015. augusztus 27., csütörtök | 20:48

A migráció és a vallási kisebbségek, elsősorban a keresztények üldözésének kérdése fontos hangsúlyt kapott azon a New York-i vallásközi tanácskozáson, amelyen Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnöke is részt vett. Az MTI tájékoztat.

Arthur Schneier rabbi, a Lelkiismeret Hívószava Alapítvány (ACF) elnöke és Timothy Dolan New York-i érsek köszöntötték az esztergom-budapesti érseket a New York-i Minskoff Kulturális Központban az alapítvány rendezésében megtartott szerdai rendezvényen.

„Üdvözlöm fivéremet, Erdő Péter bíborost, a Lelkiismeret Hívószava Alapítvány vallásközi asztalánál. Ő a katolikus egyház egyik legnagyobb tiszteletű bíborosa, akit Ferenc pápa nevezett ki vezető pozícióra a most októberben megtartandó püspöki szinódusra” – jelentette ki Timothy Dolan bíboros.

„Európának ma a migráció különleges hullámának kihívásával kell szembenéznie” – mondta Erdő Péter bíboros.

„A szabadságot és biztonságot kereső migránsok áradata elsöprő. Egy egységes európai válasz, a vallási vezetők kollektív humanitárius hozzájárulásával, elsőrendű fontosságú” – hangsúlyozta Arthur Schneier rabbi.

„A Lelkiismeret Hívószava Alapítvány ugyancsak nagyra értékeli Erdő bíborosnak és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának az ahhoz a kezdeményezésünkhöz nyújtott támogatását, amelynek célja a vallási kisebbségek, különösen a keresztények üldözésének meggátolása” – tette hozzá.

A közös ebéden részt vett Khajag Barsamian, az örmény egyház érseke, az ACF elnökhelyettese, Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője, Robert Rimbo evangélikus püspök, Talib Abdur-Rashid, az Iszlám Testvériség Mecset imámja, valamint politikai vezetőként Carolyn Maloney, a szövetségi kongresszus New York-i demokrata képviselője és George Pataki, New York állam volt kormányzója, republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Az 1965-ben megalapított Lelkiismeret Hívószava Alapítvány (Appeal of Conscience Foundation, ACF) világszerte a vallásszabadság, az emberi jogok és a tolerancia érdekében fejti ki tevékenységét. Az alapítvány erős kapcsolatokat tart fenn magyar vallási közösségekkel, és világszerte támogatja vallási vezetők kölcsönös látogatását.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria