Városi kitüntetést kapott a mátészalkai katolikus iskola tanára

Kishírek – 2016. június 10., péntek | 9:44

Vig Ottóné, a mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára a Mátészalka Város Érdemes Pedagógusa kitüntető címet vehette át június 6-án.

Vig Ottóné (középen) 1999-től lett a Széchenyi Iskola pedagógusa, de a pályán már 38 évet töltött el. Az intézményben folyó nemzetiségi német nyelv oktatásába 2001-től kapcsolódott be, majd a kéttannyelvű német nemzetiségi oktatás egyik meghatározó alakjává vált. A mindennapi oktató munka mellett folyamatosan végzi a tehetséges tanulók nyelvi fejlesztését, és pályája kezdete óta ellát osztályfőnöki feladatokat is.

2015-ben egy volt tanítványa ajánlására elnyerte a „Tanárságból jeles” elismerő címet, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara adományozott. Mátészalka város Német Kisebbségi Önkormányzatának alapító tagjaként folyamatosan részt vállalt a német nemzetiségi fesztiválok szervezésében, a sváb hagyományápoláshoz kapcsolódó programok lebonyolításában, az oberkocheni testvérvárossal történő kapcsolat ápolásában.

A mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola története több mint egy évszázados múltra tekint vissza. 1906-ban Polgári Fiúiskola kezdte meg működését, 1909-ben az iskola II. Rákóczi Ferenc nevét vette fel, 1923-tól Magyar Királyi Állami Polgári Fiú-és Lányiskola működött ugyanitt tovább. 1948-ban az államosítással a hajdani tanítvány, Zalka Máté nevét vette fel. 1991-ben az iskola Széchenyi István nevét vette fel.

1999-ben bevezették a német nemzetiségi nyelvoktatás, amely 2005 szeptemberében tovább bővült a német kétnyelvű nemzetiségi oktatási formával.

2011. szeptember 1-jétől az iskola a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába került.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria