Vatikán: konferencia a nőkről és az ENSZ 2015 utáni fejlesztési terveiről

Kitekintő – 2015. május 25., hétfő | 11:02

A Iustitia et Pax Pápai Tanács, a Katolikus Nőszervezetek Világszövetsége (WUCWO) és a Nők Világszövetsége az életért és a családért (WWALF) mozgalommal együttműködésben május 22-24. között Rómában nemzetközi konferenciát szervezett – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A nemzetközi konferencia témája: „Nők a 2015 utáni fejlesztési tervek felé: melyek a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek kihívásai?”. A római tanácskozást május 21-én, csütörtökön mutatták be a Szentszék Sajtótermében.

Meghatározó év az idei a nemzetközi közösség számára, mert szeptemberben fogadja el az ENSZ Közgyűlés a 2015 utáni tervet a fenntartható fejlődésre, amely megújítja a Millenniumi Célkitűzéseket a következő 15 évre.

17 új célkitűzésről van szó, amelyeknek jelentős következményei vannak a nőkre – mutatott rá Peter Turkson bíboros, a Iustitia et Pax Pápai Tanács elnöke. Bár jelentős előrelépéseket tettünk a nők érdekében számos országban az oktatás, a politikai képviselet és a gazdasági részvétel terén, még sok a teendő.

A nemzetközi konferencián jelenlevő száz résztvevő a világ minden részéről a nők számára sürgető kérdéseket vitat meg. Foglalkoznak a gender-elmélettel és a modernitással, a béranyasággal, az oktatással és a jogokkal, a vallásközi párbeszéddel, a rabszolgaság régi és új formáiról, a szegénységgel, az erőszakkal és a nők meggyilkolásának témájával. A tanácskozás hasznosan hozzá kíván járulni a 2015 utáni ENSZ célkitűzésekről jelenleg folyó tárgyalásokhoz.

A katolikus nők hallassák hangjukat a nemzetközi közösségben – buzdított Turkson bíboros. A konferencián érintett témák nemcsak a nők, de az egyház és a társadalom számára is fontosak, mint pl. az élet védelme fogantatásától természetes haláláig illetve az egy férfi és egy nő közötti házasságon alapuló család – hangsúlyozta Olimpia Tarzia, a Nők Világszövetsége az életért és a családért nevében. Maria Giovanna Ruggeri, a Katolikus Nők Világszervezete képviseletében a sajtótájékoztatón kiemelte a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézni. Minden jóakaratú emberrel együtt akarnak működni a szolidaritás és a testvériség útján a legszegényebbek arcának felismerése érdekében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír