Vatikáni döntés a komáromi bencés kolostor ügyében

Kitekintő – 2015. február 5., csütörtök | 18:27

A Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja döntött a Magyar Bencés Kongregáció és a szlovákiai nagyszombati érsekség jogvitájában, mellyel semmisnek nyilvánította a főegyházmegye dekrétumát, ezáltal megmarad a komáromi rendház jogalanyisága.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát Rómához fordult, miután tudomására jutott Orosch János nagyszombati érsek 2014. december 15-i dekrétuma, melyben megszüntette a révkomáromi rendház jogalanyiságát, és elrendelte annak átadását ez év január 15-éig.

Várszegi Asztrik püspök, főapát arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a vatikáni vizsgálat lezárultát követően, január 19-i döntésében a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja a nagyszombati érsek decemberi dekrétumát jogilag semmisnek nyilvánította.

A háttérben egy hosszú ideje tartó vita van, amely a magyar–szlovák határhoz közeli révkomáromi bencés rendház és a nagyszombati érsekség között zajlik. A nagyszombati érsekség 2014 júliusában a telekkönyvi hivatalban a saját nevére íratott 660 hektárnyi, a Magyar Bencés Kongregáció tulajdonában levő  szántóföldet, amely a szlovákiai Csallóközben található. Erről a döntésről sem a révkomáromi konventet, sem a rend székhelyét, Pannonhalmát nem tájékoztatták. A 2014 novemberében hozott döntés ellen panaszt emeltek a szlovák államügyészségen, amely a panasznak helyt adott: a tulajdonjogi átírást törvényellenesnek nyilvánította, és elrendelte annak eltörlését. Az államügyészég döntésének alapja, hogy a nagyszombati érsekség semmilyen dokumentummal nem tudta bizonyítani tulajdonjogát.

Korábban Notker Wolf, a bencés rend prímás apátja is kifejezte: Orosch érsek eljárásmódja helytelen, jogtalan és „fatális tévedés”.

Magyar Kurír