Különleges vatikáni támogatást kapott a Mária Maraton

Hazai – 2018. február 25., vasárnap | 17:56

A Vatikáni Rádió Szabó Tamással, a Mária Út Egyesület elnökével beszélgetett a szervezet február 22-i vatikáni megbeszélés eredményeiről: ezentúl „a sport az emberiség szolgálatában” pápai kezdeményezés mintaprogramjaként mutatkozhat be a Mária Maraton.

Szabó Tamás, a Mária Rádió és a Mária Út Egyesület elnöke az interjúban megemlítette, a mostani eredmény Ferenc pápához köthető, aki két évvel ezelőtt egy világmozgalmat kezdeményezett A sport az emberiség szolgálatában címmel; ennek céljai közt szerepelt a sport és a hit világa közti szakadék megszüntetése. A sport és a lelkiség jelenjen meg eseményekben, ideológiában egyaránt; alapozzuk meg gondolatilag, vagy legalábbis kezdjünk el róla gondolkodni, hisz test vagyunk és lélek – magyarázta Szabó Tamás.

Amikor ezt Ferenc pápa kezdeményezte, a magyar csapat már túl volt az első Mária Maratonon; felvették a kapcsolatot a Vatikánnal a lehetséges együttműködés reményében. Ebből mostanra alakult ki a konkrét együttműködés a Mária Maraton és A sport az emberiség szolgálatában mozgalom között. A mozgalom a Kultúra Pápai Tanácsa égisze alatt működik, mely két évvel ezelőtt világkonferenciát szervezett a témában, melyen megfogalmazták a mozgalom főbb elveit, többek között, hogy a sport – csakúgy, mint a lelkiség – mindenkié; mindkettő örömet ad; a verseny barátság is lehet, mely összehoz, nem szétválaszt.

Magyar részről azt kezdeményezték, hogy a Mária Maraton legyen A sport az emberiség szolgálatában mozgalom mintaprogramja – február 22-én sikerült az együttműködés körvonalairól megegyezni a Kultúra Pápai Tanácsával. Ravasi bíboros tavaly októberben már levélben jelezte, hogy befogadják a Mária Maratont a rendezvényeik közé. A mostani megbeszéléskor eldőlt, hogy használhatják a világmozgalom logóját; hogy a vatikáni program saját felületein feltünteti, hogy a Mária Maraton az ő rendezvényük – ez világpromóciót jelent a magyar kezdeményezés számára. A Mária Maraton kiadványaiba a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, Ravasi bíboros ír előszót, aki egyben védnökséget is vállal a Mária Maraton fölött, áldást és üzenetet küld a résztvevőknek – osztotta meg Szabó Tamás a rádióhallgatókkal.

A Mária Maraton a Mária Úthoz kötődik, amely Közép-Európa zarándokútjaként határozza meg magát, mint az összes máriás kegyhelyet összekötő zarándokút-hálózat, s amely részben még kiépítés alatt áll. Annak érdekében, hogy az emberek valóban elmenjenek zarándokolni, szerveznek eseményeket, például az Egy Úton rendezvényt, illetve a Mária Maratont, mely a futók és kerékpárosok hatalmas társadalmát kívánta megszólítani a Mariazell és Csíksomlyó között rendezett egyhónapos ultramaratonnal. Egy csoport végigfutja az egész, 1300 kilométeres távot; mindennap megtesznek egy maratont – ez a csoport tavaly egy család volt. A maraton lelki tartalmát Székely János püspök a zarándoklásról írt elmélkedéssorozata jelenti, mely akár hatvan napra is biztosít lelki táplálékot. Ökumenikus kezdeményezésről van szó, amelyet római és görögkatolikus, evangélikus és református püspökök egyaránt támogatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria