Carballo érseket látták vendégül a romániai szerzetes-elöljárók országos találkozóján

2015. október 13. kedd 15:49

A romániai férfi- és női szerzetesi közösségek elöljáróinak éves gyűlését október 7. és 10. között rendezték a Bákó melletti Luncaniban található kármelita kolostorban, ahol az országban működő 42 női és 12 férfiszerzetesrend képviseltette magát.

A találkozó egy megkezdett hároméves ciklus második lépcsője: a reflexió ideje volt a percepció (észlelés) – reflexió – akció sorozat keretében. A három év alatt a szerzetesi közösségek elöljárói arra keresik a választ, hogy hogyan tudnak jobban megfelelni a helyi egyház szükségleteinek anélkül, hogy szem elől tévesztenék a saját identitásukat és a karizmájukból fakadó küldetésüket. Florentin Crihălmeanu kolozsvári görögkatolikus püspök, a romániai püspöki konferencia megszentelt élet intézményeiért felelős tagja rávilágított arra, hogy ez a reflexiós út ugyanaz, amit az emmauszi tanítványok jártak be: emlékezés – identitás – küldetés.

A találkozón részt vett José Rodriguez Carballo OFM érsek, a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja titkára, aki emlékeztette a szerzetes-elöljárókat arra, hogy a megszentelt élet évének hármas célkitűzése II. János Pál pápa Novo millennium ineunte kezdetű dokumentumából származik: hálával emlékezni a múltra, szenvedéllyel élni a jelent és reménnyel szemlélni a jövőt.

Carballo érsek előadásában a szerzetesi élet pesszimista és optimista értelmezéseire hívta fel a figyelmet, és kiemelte, hogy reális módon kell szemlélni a mai rendi életet: igaz, hogy pillanatnyilag kritikus időszakot élnek át a szerzetesek, de a szerzetességnek ez a „téli” időszaka lehetőség számukra, hogy felfedezzék a gyökereiket: a megszenteltséget, a közösségi testvériséget és a missziós lelkületet. A kritikus időszakkal való megbirkózást két alapbeállítódás segíti: a megkülönböztetés és a tisztánlátás.


A rendi élet sok öröme mellett Carballo érsek nevén nevezte azokat a hiányosságokat is, melyekkel a szerzetesi közösségek küszködnek ma: az individualizmus, az aktivizmus, a hatalmi visszaélések és a pénzügyi problémák, valamint a törékeny identitás. Ez utóbbit külön is hangsúlyozta, mert szerinte komoly probléma napjainkban, hogy egyes szerzetesek és közösségek saját karizmájuk megélésének erősítése helyett a más mozgalmakhoz való tartozást erősítik. A Szentlélek hívja létre a karizmák sokféleségét, de „nem szereti” azok keveredését. Arra bátorította az elöljárókat, hogy segítsék a nővéreket és testvéreket, hogy teljes szívvel szenteljék magukat saját közösségük karizmájának, és különféle más mozgalmakhoz való tartozásukkal ne gyengítsék elsődleges hivatásukat.

A találkozó során a női közösségek elöljárói megválasztották országos szervezetük (CRSM) új vezető tanácsát: Regina Birou SFMA lett az elnök, Lenuța Băcăoanu SCMP az alelnök, Patricia Rediu CJ, Viviana Radu SP és Ruth Casey FCJ pedig a tanácsosok.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: szerzetesek
Vezető híreink - olvasta már?
laszlo-kiralyt-nepunk-aldja-eloesti-vesperast-imadkoztak-gyori-dunakapu-teren
László királyt népünk áldja: Előesti vesperást imádkoztak a győri Dunakapu téren

Veres András győri megyéspüspök vezetésével imádkoztak előesti vesperást a Dunakapu téren felállított szabadtéri színpadon Győrben június 26-án, a Szent László-napok keretében.

2017. június 26. hétfő
-legyunk-az-ur-elofutarai-ternyak-csaba-matrafureden-keresztelo-szent-janos-unnepen
„Legyünk az Úr előfutárai!” – Ternyák Csaba Mátrafüreden, Keresztelő Szent János ünnepén

Az 1710–13-as pestisjárvány emlékét felidéző mátrafüredi Bene-búcsún június 25-én Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a 250 éves, nemrég felújított Keresztelő Szent János-kápolnát.

2017. június 26. hétfő