Véget ért Csíksomlyón a Mária-év

2015. szeptember 14., hétfő | 14:07

Ünnepélyes szentmise zárta a csíksomlyói Szűzanya-kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett Mária-évet vasárnap Csíksomlyón – írja a Székelyhon.ro.

A csíksomlyói kegytemplom, pápai kisbazilika legdrágább kincse az Oltáriszentség után a Szűzanya kegyszobra. A fél évezredes múltú, reneszánsz stílusú kegyszobor hársfából készült, alkotója ismeretlen. 2,27 méteres magasságával a világon ismert kegyszobrok közül a legnagyobb. A napba öltözött asszonyt ábrázolja, akinek lába alatt a hold, feje körül a tizenkét csillagból álló koszorú. Koronát visel, jobb kezében jogar, bal karján tarja szent fiát, a világ Megváltóját. „A jubileumi év minden egyes napjára Ferenc pápa teljes búcsút engedélyezett a szokott feltételekkel” – emelte ki köszöntőjében Urbán Erik ferences templomigazgató, a megszentelt élet intézményeiért felelős érseki helynök.

Az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Jakubinyi György érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora volt. Ez alkalommal nemcsak a pápai kisbazilika telt meg zsúfolásig, hanem a templom előtti teret is megtöltötték az egyházmegyéből idezarándokoló hívek.

„A boldogságos Szűzanya nevenapján mi, az ő gyermekei eljöttünk hozzá, égi édesanyánkhoz, hogy köszöntsük őt” – fogalmazott az érsek, aki elmélkedésében a Mária név különböző jelentéseire tért ki. Mint elmondta, a Szentírásban a Mária nevet nyolc személy viseli, és összesen hetvenkilenc alkalommal fordul elő. Az Ószövetségben csak egy Mária – Mózes és Áron nővére – szerepel, így ő tekinthető Jézus anyja védőszentjének. Nem véletlen, hogy a keresztény népeknél a leggyakoribb női név a Mária – jegyezte meg Jakubinyi György érsek.

A szentmise végén Jakubinyi György vezetésével elimádkozták a felajánló imádságot a csíksomlyói Szűzanyához, majd főpásztori áldását adta a jelenlévőkre. Az ünnepélyes kivonulás után a templomtéren megáldották a kegytárgyakat.

A Mária-év alkalmából A csíksomlyói Mária-szobor 500 éve − Mária-tisztelet Erdélyben címmel nyílt emlékkiállítás a Csíki Székely Múzeumban, a tárlat szeptember 20-ig tekinthető meg.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: Szűz Mária
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd