Végleges a döntés: McCarrick egykori bíborost laikus állapotba helyezték vissza

2019. február 16., szombat | 10:32

Február 16-án reggel a Hittani Kongregáció közleményt adott ki, melyben tudatja, hogy laikus állapotba helyezte vissza Theodore Edgar McCarricket, egykori bíborost, Washington emeritus érsekét. A Szentszék Sajtóterme által publikált közleményt alábbiakban magyar nyelven közreadjuk.

2019. január 11-én a Hittani Kongregáció kongresszusa a McCarrick érsek ügyében lefolytatott büntetőeljárás végén határozatot hozott. Theodore McCarrick emeritus washingtoni érseket bűnösnek találták a papi hivatása során elkövetett következő vétségekben: a gyónás szentségének felbujtásra való használata; a hatodik parancsolat elleni bűnök, kiskorúakkal és felnőttekkel egyaránt, azzal a súlyosbító tényezővel, hogy hatalmával visszaélt. A kongresszus által kirótt büntetés a papi állapotból való elbocsátás.

2019. február 13-án a Hittani Kongregáció rendes ülésén (Feria IV) megfontolta Theodore McCarrick a döntés ellen benyújtott folyamodványát. A folyamodványban foglaltak vizsgálata után a rendes ülés megerősítette a kongresszus döntését.

A döntésről 2019. február 15-én tájékoztatták Theodore McCarricket. A pápa elismerte a döntés végérvényes voltát, melyet a törvénnyel összhangban hoztak meg, és res iudicatának nyilvánította azt (azaz az ügyben nincs helye további folyamodványoknak).

* * *

Frankó Tamás kánonjogászt, tanárt, az Esztergomi Hittudományi Főiskola rektorát kértük meg, magyarázza meg, mit is jelent a laikus állapotba való helyezés.

A hatályos egyházjogi rendelkezések értelmében a klerikusi állapot elvesztésének egyik módja, ha az érintett klerikust büntetésként helyezik vissza laikus állapotba, azon bűncselekmények büntetéseként, melyeket elkövetett – hangsúlyozza a rektor.

Ennek eredményeként az elbocsátott személy elveszíti minden klerikusi jogát és nem vonatkoznak rá a papi kötelezettségek sem (A cölibátus alóli felmentés egy külön eljárásban történik). A laicizált személy így nem misézhet, nem gyóntathat (kivéve életveszélyben lévő hívőt), nem gyakorolhatja a rendi hatalmat és elveszíti minden hivatalát. Nem gyakorolhat olyan feladatokat sem, melyeket amúgy laikus személy is végezhet (pl. rendkívüli áldoztatás) – magyarázza a döntést Frankó Tamás.

* * *

Ferenc pápa 2018. júliusában fosztotta meg bíborosi rangjáról Theodore Edgar McCarricket, és elrendelte felfüggesztését a nyilvános papi szolgálat alól. Egyben arra kötelezte, hogy a számára a későbbiekben kijelölésre kerülő otthonban tartózkodjon imádság és bűnbánat céljából mindaddig, amíg az ellene felmerült vádakat tisztázzák a szabályos kánonjogi eljárás keretében.

Ferenc pápa 2018. júniusában rendelte el véglegesen, hogy McCarrick bíboros nyilvánosan ne gyakorolja papi szolgálatát. Erre a döntésre azt követően került sor, hogy a New York-i főegyházmegye bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a McCarrick bíboros elleni vádak megalapozottak. Ezek szerint, több mint 45 évvel ezelőtt Theodore McCarrick kiskorúak ellen követett el szexuális visszaélést New Yorkban. A nyugalmazott washingtoni érsek ártatlannak mondta magát, de elfogadta a vatikáni döntést.

Sean O’Malley bíboros, bostoni érsek, a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság elnöke felháborodásának adott hangot a Theodore McCarrickot érintő hírek miatt, akit felnőttekkel szembeni nem megfelelő szexuális viselkedéssel is vádolnak. „Ezek a feltételezett cselekedetek erkölcsileg elfogadhatatlanok és összeférhetetlenek a papi, püspöki és bíborosi szereppel” – fogalmazott 2018. júliusában O’Malley bíboros.  „Ez és más hasonló ügyek kapcsán többre van szükség, mint csak bocsánatkérés – tette hozzá a bostoni érsek. – Amikor püspökökkel vagy bíborosokkal kapcsolatban merülnek fel ilyen vádak, azok azt is jelzik, az Egyház politikájában hatalmas űrök vannak még a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos eljárások terén.”

Az Egyház bevezette a zéró tolerancia elvét a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések terén, de „világosabb eljárásokra van szükség azokban az esetekben, amikor ez püspököket érint” – hangsúlyozta 2018. júliusában Sean O’Malley bíboros.

Forrás: Vatican.va

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda
Útravaló – 2019. május 23.

Útravaló – 2019. május 23.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 23.

Mai evangélium – 2019. május 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–11

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle