Végső búcsút vettek Vasáros József atyától

2019. április 19., péntek | 14:02

Március 23-án 11 órakor jelezték a káptalanfai harangok, hogy a falu szülötte, Vasáros József tiszteletbeli kanonok hazatért a mennyei Atyához. 40 paptársa imádkozott, hogy fogadja el áldozatát az, aki tanúságtevő életre hívta 78 éve. Laczkó Ferenc nyugalmazott plébános emlékezik meg paptársáról.

„Több mint hatvan éve ismertem őt: igazi dunántúli, egyenes beszédű és gerincű pap volt. Csak Egyvalakinek akart megfelelni papi életében, az igazi Főpapnak. Határozott magatartása, bátor kiállása, lelkiismeretes munkája és kötelességteljesítése még ellenfeleit is meglepte. Egyik tagja volt annak a generációnak, akik átmentették a letarolt és meggyalázott Egyházat a mai időnek. Ő volt az, aki gyalog ment iskolába tanítani, aki nem használhatott vázlatot, könyvet, táblát stb. óráihoz. Ő volt az, aki fűtetlen templomokban teljesített szolgálatot, órákat töltött úton, hogy a filiákban szentmise legyen.”

Abban az időben nem volt szabad beszélni a vértanú bíborosról; Vasáros József atya szobájának falát díszítette Mindszenty József berámázott képe – emlékezik paptestvérére Laczkó Ferenc atya. – A haladás híve volt, de a régiből az értéket mindig maradéktalanul megtartotta. Szerette Egyházát s szabályait, előírásait lélekkel megtöltve teljesítette.

„Ahogy utolsó éveiben betegsége súlyosbodott, ő úgy csendesedett, és készült a nagy találkozásara. Biztosan sikeres volt, s elsőként futott be a célba, ahol megkapta »az élet koronáját«. Isten veled Józsi, igyekszünk követni, hogy találkozzunk!”

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye; Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap