Vépen tartották a Veszprémi Főegyházmegye családtáborát

Hazai – 2015. július 30., csütörtök | 13:00

Július 22. és 26. között tartották a Veszprémi Főegyházmegye tizedik, jubileumi családtáborát. A 220 résztvevő, köztük a 115 gyermek tartalmas, aktív pihenésnek és lelki feltöltődésnek lehetett részese ez alkalommal is – tájékoztatta szerkesztőségünket Szebényiné dr. Vrancsik Eszter.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kétévenként megvalósuló, a Családpasztorációs Munkacsoport által szervezett tábor iránt soha ennyien nem érdeklődtek még. A Veszprémi Főegyházmegye családjainak apraja-nagyja július 22-én érkezett a Szombathelyhez közeli Vépre, az Erdődy-kastélyba, ahol ma mezőgazdasági szakképző iskola működik.

A tábor meghívott előadója a veszprémi Padányi Katolikus Iskola és Davidikum Kollégium lelki igazgatója, Takáts István volt, aki Szakács Péter családpasztorációs referenssel együtt mutatta be a szentmiséket a tábor ideje alatt. Az atyák táborlakóként a családokkal töltötték az öt napot, így bárki megkereshette őket kérdéseivel, lelkibeszélgetés vagy gyónás céljából.

Az első este az ismerkedésé volt. A szervezők játékos akadályversennyel segítették a kiscsoportok összekovácsolódását, ahol a szülők gyermekeikkel együtt vetélkedtek. Utána, mint minden este, éjszakába nyúló teaházzal ért véget a nap.

A tábor három teljes napja (csütörtök, péntek és szombat) Szakács Péter atya által vezetett reggeli imával és elmélkedéssel indult.

A gyerekek számára többféle foglalkozást rendeztek korcsoportonkénti bontásban: játékos és kézműves foglalkozásokat, fizikai és kémiai kísérleteket, hittanos foglalkozást, színdarabfeldolgozást. A középiskolások csatlakozhattak a most először meghívott Társ-Suli fiatal oktatóihoz, akik párkapcsolati-önismereti tréninget tartottak a tizenéveseknek.

A felnőtteknek Takáts István atya tartott előadást délelőttönként. Önvizsgálatra hívta hallgatóságát, a legbelső – már-már elfeledett – vágyak felkutatására. Történeteken és bibliai példákon keresztül adott mintát arra, hogyan lehet párbeszédben maradni Istennel, és arra biztatott, hogy érdemes az Ő szemével is látni magunkat, feladatunkat a világban. A felnőttek áttekintették a hit születésének lehetőségeit, a hit fényében másként működő törvényszerűségekben rejlő örömhírt. Az elhangzottakat kiscsoportban vitatták meg.

Délutánonként különböző kikapcsolódási lehetőségek közül választhattak az érdeklődők. Sportvetélkedőt rendeztek számukra, meglátogathatták a mezőgazdasági múzeumot, lehetett traktorozni, horgászni. A kastélyparkban kiállított muzeális gépek, traktorok nagy élményt jelentettek a gyerekeknek is. A szombathelyi kirándulás során a családok meglátogatták a székesegyházat és kincstárat, a Kalandvárost és a vizes játszóteret.

A tábor ideje alatt az elcsendesülni vágyóknak lehetőségük volt szentségimádásra, korábbi előadások meghallgatására. Az éppen felújítás előtt álló Erdődy-kastélyban a kollégium igazgatója, Szijj Vilmos, vezette körbe a családokat, és a gyerekek számára „kincskeresést” rendeztek az elhagyott folyosókon.

Az ötnapos együttlét során az egyik legnépszerűbb program a már-már hagyományosnak mondható botkalácssütés volt. A gyerekek és felnőttek együtt forgatták a parázs fölött a kapanyelekre tekert tésztát.

Az utolsó estén, az ún. „színes-esten” a szülők és gyerekek egyaránt megmutathatták tehetségüket. A napot megkoronázva tölcséres meglepetés várt mindenkit a tábori jubileum megünneplésére.

A július 26-i, vasárnapi ünnepi szentmisében István atya a csoda receptjét bontotta ki a kenyérszaporítás történetéből, bátorítást adva a családoknak a mindennapi csodák megéléshez.

A Veszprémi Főegyházmegye családjai az őszi bakonybéli zarándoklaton találkozhatnak majd újra.

Fotó: Gelencsér Károly

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria