„Veszélyes lejtő elején állunk” – tiltakozás a kiskorúak eutanáziája ellen

Kitekintő – 2014. február 15., szombat | 15:14

A belga püspökök szerint a törvény olyan bűntett, amely más életellenes kísérletek felé nyitja meg az utat. Nagy megdöbbenést váltott ki, hogy Belgiumban legalizálták a végső stádiumban levő kiskorú betegek eutanáziáját, „kegyes halálát”.

A brüsszeli parlament február 13-án, csütörtökön nagy többséggel véglegesen megszavazta a törvényt a katolikus egyház, a zsidó és a muzulmán közösség határozott tiltakozása ellenére.

A „kegyes halál” perverz logikájának, a fájdalomtól való félelem újabb megnyilvánulása ez, felülírva azokat a jogi és erkölcsi tartóoszlopokat, amelyekre civilizációnk mindig is épült. Elutasítja az életet, mint abszolút értéket és védelmezését természetes fogantatásától természetes végéig. A belga parlament 12 évvel azt követően, hogy bevezette az eutanáziát a felnőttek számára, 86 igen, 44 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett megszavazta a törvényt, amely lehetővé teszi a végső stádiumban levő kiskorúak életének megszakítását korhatár nélkül. Hasonló törvény már létezik Hollandiában, ahol a korhatár 12 év felettiekre vonatkozik.

Tomi Scholtes atya, a belga püspöki konferencia szóvivője nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a szavazást követően. A püspökök szolidárisak mindazokkal, akiknek volt bátorságuk kifejezni véleményüket kétértelműség nélkül. „Attól lehet tartani, hogy ez csak egy lépés, de a helyzet tovább romolhat az eutanázia kiterjesztésével a fogyatékkal élő személyekre, az elmebetegségben szenvedőkre. Súlyos aspektusai vannak a döntésnek: veszélyes lejtő elején állunk. Tudomásul vesszük a helyzetet, de nem fogadjuk el” – nyilatkozta a szóvivő.

„Miután a belga parlament jóváhagyta a törvényt, Fülöp királyra vár, hogy aláírja. Elvileg lehetősége van, hogy elutasítsa ezt, bár ez nem megszokott és nagy vitát válthat ki. Fülöp király azonban legerősebb jelét adhatja azonban a személy méltósága védelmének. Nagybátyja, Baudouin király hősiesen nem járult hozzá az abortusz legalizálásához 1990-ben.”

A citizengo elnevezésű szervezet internetes kampányt indított, amelynek keretében aláírással csatlakozni lehet petíciójukhoz. Arra kérik a belga királyt, hogy utasítsa el hozzájárulását a kiskorúak eutanáziáját legalizáló törvényhez. Már közel negyvenezren csatlakoztak a kezdeményezéshez. Többnyelvű honlapjukon lehet csatlakozni a petícióhoz.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír