Vezetéstechnika és Szent Benedek regulája

Nézőpont – 2015. július 27., hétfő | 14:10

Harmadik alkalommal rendezte meg a római Szent Anzelm Egyetem és a Sankt Gallen-i Egyetem a „Vezetés és Szent Benedek Regulája” programot bencéseknek és bencés intézmények vezető pozícióiban dolgozó világiaknak. Bokros Márk bencéssel a Vatikáni Rádió készített interjút.

A kéthetes római képzésen részt vett Bokros Márk bencés szerzetes, tanár, prefektus, a pannonhalmi főapátság emberi erőforrás igazgatóságának munkatársa.

A vezetés és Szent Benedek Regulája (Leadership and the Rule of St. Benedict) program célja, hogy a management tudománya felől közelítve próbáljon meg segítséget adni ahhoz, hogy egy bencés monostort hogyan lehet jobban, eredményesebben üzemeltetni, igazgatni, vezetni. Ehhez adnak szervezetfejlesztési, vezetéselméleti, projektmenedzsmenttel kapcsolatos ötleteket, javaslatokat. A kurzuson mintegy harmincan vettek részt  a világ minden tájáról.

Bokros Márk OSB elmondta, hasznos tapasztalatokat gyűjtött többek között azon a téren, hogy azokból a gazdasági tevékenységekből, amelyeket például Pannonhalmán is folytatnak, hogyan lehet a szociális jellegű intézményeiket (iskola, szociális otthon) még jobban támogatni és finanszírozni.

A képzés egyik fő gondolata az volt, hogy a kommunikáció, az egymással való kapcsolattartás nagyon fontos egy közösségben ahhoz, hogy egészséges kapcsolatok legyenek ne csak a közösség tagjai között, hanem minden érintettel, illetve hogy ezek a kapcsolatok értékekre épüljenek. Ha az érintettek által keresett értékekre alapozva kezdünk el egy tevékenységet, akkor az olyan pozitív hatást generál, amely nemcsak a közösségnek, hanem a külső környezetnek is hasznos és pozitív – mutatott rá Bokros Márk.

A teljes interjú ITT hallgatható meg.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria