Viceposztulátori kinevezés Márton Áron ügyében

Külhoni – 2015. május 26., kedd | 15:59

Kasza László brassó-belvárosi káplánt bízta meg ezzel a feladattal Kovács Gergely posztulátor Isten szolgája Márton Áron püspök szenttéavatási ügyében – tájékoztat a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapja.


Áron püspök ügyének egyházmegyei szakasza 1996 októberében zárult le, és a terjedelmes dokumentáció azóta a Szentszék illetékes intézményénél, a Szentek Ügyeinek Kongregációjánál van. Az előírások értelmében az ügyintézőnek, vagyis a posztulátornak Rómában kell tartózkodnia. Az ő feladata a kapcsolattartás a Gyulafehérvári Főegyházmegye és a Kongregáció között, illetve mindannak megtétele az Örök Városban, ami az eljárás előmeneteléhez szükséges.

Ettől eltérően a viceposztulátor ott működik, ahol Isten szolgája élt, és ahol tisztelete elterjedt a hívek körében. Áron püspök ügyének ez idáig nem volt viceposztulátora, jóllehet Jakubinyi György érsek és a 2012 februárjában kinevezett posztulátor, Kovács Gergely szívügyének tekintette a kinevezését. Az érsek választása 2014 őszén esett Kasza László brassói káplánra, aki 2015. január 12-én megkezdte Rómában a Szentek Ügyeinek Kongregációja által nyújtott szakkurzust.

A május 11-i záróvizsga után Brassóba visszatérve kapta kézhez a viceposztulátori kinevezést. Feladata, hogy ápolja és terjessze Márton Áron tiszteletét, valamint folyamatosan gyűjtse az adatokat a szenttéavatási eljáráshoz, elsősorban – de nem kizárólag – az Áron püspök közbenjárásának tulajdonított csodákhoz és imameghallgatásokhoz kapcsolódóan.


Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapja

Magyar Kurír