Világ Igaza címre jelölték Stefan Wyszyński bíborost

Kitekintő – 2015. január 25., vasárnap | 16:52

A Jad Vasem Intézethez érkezett tanúvallomások eddig kevéssé ismert oldaláról mutatják be a 20. századi lengyel katolikus egyház meghatározó alakját, az 1981-ben elhunyt Stefan Wyszyński bíborost. A Zenit beszámolóját adjuk közre.

Stefan Wyszyński bíboros fiatal papként számos zsidó megmentését segítette. A Jad Vasem Intézet rendelkezésére állnak szemtanúk beszámolói, miszerint a prímás bátor és határozott szerepet vállalt a II. világháború idején a zsidó lakosság megmentése érdekében.

Stefan Wyszyński 1941–1942-ben Michał Kozal püspök utasítására rejtőzött el a Lublini vajdaságban a nácik elől: Żułówban, a ferences nővérek fenntartásában működő, vakokat segítő központban tevékenykedett. A lelkipásztori szolgálatot nem adta fel: a vakok mellett a környező települések lakóival is foglalkozott, titokban gyerekeket tanított, együttműködött a lengyel Honi Hadsereggel (Armia Krajowa), és  káplánként szolgált tábori kórházban.

Jadviga Karvovska, akinek szülei is a vakokat segítő központban dolgoztak, beszámolt arról, hogyan gondoskodott a későbbi érsek egy kétgyerekes zsidó családról. A család Karvovskáék padlásán rejtőzött. Wyszyński minden éjjel átment hozzájuk, hogy segítsen.

Esther Grinberg szemtanú beszámolója szintén eddig ismeretlen adatokkal szolgál Wyszyński bátor fellépéséről a Yad Vashem Intézetnek küldött vallomásában, melyben családja tragikus sorsára emlékezik vissza. Esther 1918-ban született, elveszítette szüleit és testvéreit. Saját túlélését sok ember segítségének köszönheti, köztük Stefan Wyszyńskinek, aki Żułówban mindent megtett, hogy bátorítsa a menekülteket, üldözötteket. A '40-es években zsidók sokasága menekült Varsóból ebbe a kisvárosba, ahol Wyszyński atya segített elbujtatni őket.

1953-ban Stefan Wyszyński Lengyeloszág prímása lett. A Żułówban töltött időszakról soha nem feledkezett meg, ezek az élmények határozták meg a keresztény-zsidó párbeszédben betöltött aktív szerepét. A Yad Vashem Intézethez érkezett beszámolók egy nagyformátumú ember eddig ismeretlen oldalát mutatják be.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1956 óta tiszteli meg a Világ Igaza kitüntetéssel azokat a nem zsidó embereket, köztük magyarokat, bajorokat, lengyeleket és olaszokat, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a vészkorszak alatt. Ez a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. 2014. január 1-jéig összesen 25 271 kitüntetést ítéltek oda.

Fotó: rp.pl

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria