Virrasztást tartottak a világ békéjéért a budapesti Sziklatemplomban

Megszentelt élet – 2016. január 26., kedd | 17:01

Európa, a Közel-Kelet és a világ békéjéért imádkoztak együtt katolikusok és kopt ortodoxok január 22-én este a Gellért-hegyi Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplomban – tájékoztatta szerkesztőségünket Parák Eszter.


A közös imádságon, melyet a Magyar Pálos Rend budapesti házfőnöke, Györfi Szabolcs szervezett, közel száz hívővel együtt részt vett Henri Boulad egyiptomi jezsuita, Júszef Hálil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője és Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Háza igazgatója is.

A világban zajló folyamatokat figyelve úgy érezzük, szívünk legmélyéből kell szólni a Jóistenhez, össze kell fognunk katolikus és nem katolikus keresztény testvéreinkkel, hogy együtt imádkozzunk a világ békéjéért – mondta Györfi Szabolcs pálos szerzetes az imaóra előtt. Az imakilencedet, melynek imádságait Lengyel Csaba áldoztató, litrugikus munkatárs állította össze, Krisztus Király ünnepének vigíliáján kezdték a Sziklatemplomban, majd az óbudai Szentháromság-plébánián tartották a második alkalmat. A virrasztás harmadik állomására meghívták a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetőjét, Júszef Hálil esperest, valamint a hazánkban élő kopt ortodox és kopt katolikus híveket. „Szellemi és lelki rokonok vagyunk a koptokkal, hiszen Remete Szent Pál fiai vagyunk mi, pálosok” – emlékeztetett a házfőnök. „Közös családi képünk is van, hiszen minden kopt templomban megtaláljuk Remete Szent Pál ábrázolását, és mivel ő minden magyar védőszentje is, így minden magyar lelki rokona a koptoknak. Ezért imádkozunk közösen Európáért, a Közel-Keletért, a világért, a koptokért, a katolikusokért és édes hazánkért” – zárta köszöntőjét Györfi Szabolcs.


A pálos szerzetesek által vezetett imádságot az egyiptomi Henri Boulad jezsuita szerzetes kezdte egy szabadon fogalmazott könyörgéssel, melyben megköszönte, hogy együtt imádkozhatnak magyarok és egyiptomiak. A közel-keleti szerzetes azt kérte, azért imádkozzanak közösen, hogy Isten nyissa meg a szíveket, hogy szeretni tudjuk a migránsokat: „Európa erős volt a hitben, ám ma már kezd eltűnni ez a hit. Azért imádkozzunk, hogy Európa hite újra megerősödjön.” A kopt keresztényekhez fordulva arra figyelmeztetett: a távolság ne legyen oka, hogy elveszítsék hitüket. Könyörgése után Henri Boulad köszönetet mondott Györfi Szabolcsnak és a szervezőknek, hogy együtt imádkozhatott ortodoxokkal, katolikusokkal és minden kereszténnyel egy szívvel, egy hittel, egy Istenhez.

A kopt jezsuita szerzetes könyörgése után római katolikus szentségimádás következett, melynek során szentírási részleteket olvasott fel Vörös Bulcsú pálos szerzetes. Az olvasmányokat a zsoltárokkal és könyörgésekkel Jeremiás siralmai kötötték össze, amit Lengyel Csaba és a hívek közösen énekeltek el. A szentségi áldást követően az oltárt lecsupaszították, és Júszef Hálil esperes vezetésével a kopt ortodoxok imádságával folytatódott a közös áhítat kopt nyelven énekelt himnuszokkal és a közösség fiatal tagjai által magyarul felolvasott szentírási részletekkel. A virrasztás zárásaként a kopt ortodox és a katolikus hívek közösen, arab nyelven imádkozták el a Miatyánkot Európa megerősödéséért, az üldözött keresztényekért és az üldözőkért.

A világ békéjéért meghirdetett pálos szervezésű imakilenced februárban folytatódik.

A pálosok könyörgése Európa, a Közel-Kelet és a világ békéjéért

Urunk Istenünk, Mindenható Atyánk! Töredelmes lélekkel, megtört és alázatos szívvel borulunk le az Oltáriszentségben jelen lévő Isteni Fiad színe elé tévelygő, üldözött, küzdő egyházadért. Növeld hitünket, erősítsd reményünket, tökéletesítsd szeretetünket, hogy mindenkor és minden helyzetben – akár életünk árán is – megvalljunk téged a Dicsőséges Szentháromságban. Hozzád fohászkodunk azokért is, akik üldözik egyházadat, és akik még nem ismerték meg Szent Fiadat, Jézus Krisztust, aki az Út, az Igazság és az Élet! A Boldogságos, mindenkor Szeplőtelen Szűz Mária, az összes angyalok és szentek közbenjárására könyörgésünk jusson Szent színed elé, hogy túláradó kegyelmed által, lélekben újjászületve igaz életünkkel hirdessük az Örömhírt és építsük Isten Országát! A mi urunk, Jézus Krisztus, a te fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten, mindörökkön örökké. Ámen.

Fotó: Tóth Ildikó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria