Visszakerült a pécsi püspöki palotába két 17. századi falikárpit

Kultúra – 2015. március 5., csütörtök | 9:50

Nemrég került vissza a pécsi püspöki palotába két 17. századi falikárpit, amelyek Mózes életének eseményeit ábrázolják. A száz év után most először felújított kárpitok egy hat részből álló sorozatba illeszkednek, a műtárgyakat hamarosan a közönség is megtekintheti – tudósít a Pécsi Egyházmegye.


A felújításra 2014 elején kapott megbízást Szilcz Ágnes textilrestaurátor. A restaurálási munkálatokról a Pécsi Egyházmegye honlapján külön cikk tudósít, amelyben a restaurátor leírja a helyreállítási folyamat egyes szakaszait is.

Az alábbiakban a falikárpitok történetét ismerhetjük meg Semsey Réka művészettörténésztől.

A szakember elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a köznyelvben gyakran keveredő gobelin és falikárpit kifejezések nem azonos jelentésűek: a gobelin szó a szaknyelvben csak a párizsi Gobelin-manufaktúrában készült falikárpitok megnevezésére szolgál. A kárpitokról általánosságban elmondható, hogy gyapjúból szőtt nagyméretű alkotások voltak, amelyek általában várak, kastélyok, templomok belső díszítésére szolgáltak, barátságosabbá tették és egyúttal szigetelték a nagyméretű, hideg tereket. A kárpitok mindig drága műtárgyak voltak, megrendelőjük vagy tulajdonosuk gazdagságát, az általuk berendezett terek előkelő voltát jelezték.

A pécsi püspöki palota falikárpitjai Brüsszelben készültek a 17. század végén, erre a városjegy utal a műtárgyak sarkában – a vizsgálatok azt is igazolták, hogy a városjegy nem utólagos kiegészítés. A próféta életét feldolgozó sorozat darabjai a következők: Mózes a fáraó előttMózes átvezeti népét a Vörös-tengerenMózes harca az amalekitákkalMózes vizet fakaszt a sziklábólMózes az égő csipkebokor előtt, Mózes vizet merít, és megitatja Jetro főpap juhait. A barokk korszakban különösen kedvelték a Mózes életéből összeállított sorozatokat; a legismertebbet ezek közül Nicolas Poussin készítette. Ritka azonban, hogy egy falikárpit-sorozat teljes egészében fennmaradjon: a pécsi Mózes-ciklus kiemelkedő jelentőségű, mert Magyarországon az egyetlen hat darabból álló, ép kárpitsorozat.


A felújítás előtti és utáni állapot az egyik kárpit részletén


A korábbi szakirodalom szerint a Mózes-sorozatot Mária Terézia ajándékozta Klimó György püspöknek 1750 körül. Források azonban ezt nem erősítik meg, a kérdés tehát további kutatás tárgyát képezi. Nincsenek egyelőre biztos információk arról sem, hogy pontosan hol és mikor helyezték el a reprezentatív sorozatot – az tudható bizonyosan, hogy a 19. század végén vagy a 20. század legelején a püspökség javíttatta a darabokat, ami valószínűleg Dulánszky Nándor püspök mecénási tevékenységéhez köthető.


Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria