Wallenberg-díjat kapott Székely János püspök

2019. január 17. csütörtök, 11:00

Január 16-án, szerdán délután adták át az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten, a Goldmark Teremben. A kitüntetettek között van Székely János szombathelyi megyéspüspök is.

A vészkorszakban magyar zsidók ezreit a deportálástól megmentő svéd diplomatáról nevezett elismerést azok vehetik át, akik a hátrányos helyzetű emberek melletti bátor kiállásukkal példát tudnak mutatni a közéletben.

Székely János püspök a cigányságért végzett szolgálatával érdemelte ki a kitüntetést. A Boldog Ceferino Roma Misszió és a Sója Miklós Nyitott Ház Szövetség elnökeként, valamint a Mária Rádió fővédnökeként igyekszik elősegíteni a cigányság anyagi, szellemi, lelki és kulturális felemelkedését, a még fellelhető kulturális és szociális gátak felszámolásának útjait keresi, és fellép a történelmi hagyományú előítéletek ellen is. A díjra Erdő Péter bíboros, prímás terjesztette fel a szombathelyi megyéspüspököt.

A Raoul Wallenberg-díj további kitüntetettjei: Kelbert Krisztina történész, muzeológus; Szita Szabolcs történész; Tóth József, a XIII. kerület polgármestere; Vadász Magda, a Bét Jehuda világi vezetője; valamint a Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiuma.

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete a díjátadón úgy fogalmazott: mindannyiunk felelőssége, hogy felemeljük a szavunkat a rászorulók, kirekesztettek védelmében, valamint a rossz ellen, a hamis hírek és az eltorzított tények ellen.

A díjazottakról bővebben ITT olvashatnak.

* * *

A díj alapítását a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezte azzal a céllal, hogy etikai mércét és példát állítson a magyar társadalmi és politikai közélet elé. A kitüntetés azok áldozatos munkájának, emberi, közösségi magatartásának elismerése, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak a Magyarországon hátrányos helyzetben élők, diszkriminációt elszenvedők érdekében, az emberi és állampolgári jogok érvényesítésében kifejtett tevékenységükkel – áll a civil szervezet honlapján.

Raoul Wallenberg 1945. január 17-én indult Debrecenbe, hogy az ideiglenes nemzeti kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg oda. Szovjetunióbeli fogságának pontos története máig ismeretlen, egy 1957-es hivatalos moszkvai közlés szerint 1947. július 17-én halt meg a börtönben, de ezt máig sokan vitatják.

Wallenberg az Egyesült Államok, Kanada és Izrael tiszteletbeli állampolgára, 2012-ben az amerikai törvényhozás a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszusi Aranyérmet szavazta meg neki. 2003-ban a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgárává avatta, több emlékmű és szobor őrzi emlékét a fővárosban.

Forrás: bzsh.hu

Fotó: Szentgyörgyi Ákos

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő