XVI. Benedek levelet írt a walshinghami ordinariátusnak

Kitekintő – 2014. október 31., péntek | 13:08

Az Anglicanorum Coetibus kezdetű apostoli konstitúció kiadásának 5. évfordulójához közeledve, október 30-án írt üzenetet az emeritus pápa a Miasszonyunk személyi ordinariátusnak.


A pápai dokumentum ordinariátust hozott létre azoknak az anglikánoknak a számára, akik teljes szeretetközösségre akartak lépni a katolikus egyházzal.

Londoni templomukat az egykori bajor kápolnában alakították ki. A bajor származású emeritus pápa örömének ad hangot e döntésük miatt. Az emeritus pápa, aki pontifikátusa alatt 2010 szeptemberében látogatott az Egyesült Királyságba, köszönetet mond mindazoknak, akik elkötelezetten tevékenykednek a londoni személyi ordinariátusban, amely fontos szerepet tölt be az egyházban.

A 2009-ben, Borromeo Szent Károly ünnepén aláírt jogszabállyal XVI. Benedek a mindenkori pápa alapvető küldetését teljesítette: az egyház látható egységét kívánta előmozdítani. Mégpedig ezúttal azon anglikán csoportok – és nem csupán egyéni hívek és papok – kérésére, akik teljes közösségre kívánnak lépni a katolikus egyházzal. Ennek feltételei az azonos hitvallás – ami a Katolikus Egyház Katekizmusának elfogadását jelenti –, a szentségek terén való egység – amit a volt anglikán papok, püspökök katolikus pappá felszentelése biztosít –, valamint a Péter utódával közösségben lévő püspökök testületébe való betagozódás – ami ez esetben személyi ordinariátusok alapítása révén valósult meg.

A Szentszék a jogszabály révén egyszerre kíván gondoskodni az anglikán lelki, liturgikus és lelkipásztori hagyomány mint „értékes kincs” és „megosztandó gazdagság” fennmaradásáról (AC III. cikk), valamint az „anglikán katolikusoknak” a római katolikus egyház szervezetébe történő integrációjáról. Az apostoli konstitúcióról bővebben korábbi hírünkben olvashatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Omiz.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria