XVI. Benedek tiszteletbeli doktori címet kapott két krakkói egyetemtől

Kitekintő – 2015. július 5., vasárnap | 20:10

Az elismerést Stanisław Dziwisz krakkói érsek nyújtotta át az emeritus pápának a krakkói Szent II. János Pál Pápa Egyetem és a város Zeneakadémiája nevében július 4-én Castel Gandolfóban. A Vatikáni Rádió híre.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházi zene nem tűnhet el a liturgiából, mint ahogy ezt a II. Vatikáni Zsinat is leszögezte. Jelenléte sajátos módja annak, hogy részt vegyünk a szakrális ünneplésekben – mondta XVI. Benedek emeritus pápa, akit július 4-én, szombaton délelőtt Castel Gandolfóban doctor honoris causa, azaz tiszteletbeli doktori kitüntetésben részesítettek.

Köszönő beszédében az emeritus pápa feltette a kérdést: mi valójában a zene? Honnan származik és mi felé tart? A kérdésre válaszolva a zene származásának három helyét jelölte meg: szeretet, halál és Isten.


Az első forrás a szeretet megtapasztalása, amely a valóság új, széleskörű dimenzióját tárja fel. A költészet, az ének és a zene általában abból fakad, hogy szerzőjük megnyílt az élet új dimenziója felé.

A zene második forrása a szomorúság tapasztalata, amikor feltárul előttünk a halál, a fájdalom, a lét mély szakadékának valósága. Ebben az esetben is, az előzővel ellentétes irányban, új dimenzió nyílik meg az ember előtt, amelyre a szavak önmagukban véve nem adnak választ.


Végül a harmadik forrás az Istennel való találkozás. Valójában a szeretet és a halál dimenziójában is az isteni misztérium érint meg bennünket – fejtette ki Benedek emeritus pápa. A zene minősége az istenivel való találkozás tisztaságától és nagyságától függ. Minél tisztább és igazabb ez a tapasztalat, annál tisztább és nagyszerűbb lesz az a zenemű is, amely belőle születik.


XVI. Benedek emlékeztetett a zsinati reformra, amely régi ellentétet ébresztett újjá: az egyházi zene liturgikus jelenlétének támogatói és azok között, akik a híveknek a szertartásokban való aktívabb részvételét és ezzel együtt a zene egyszerűségét szorgalmazzák. Éppen a Szent II. János Pál által a világ minden földrészén bemutatott szertartások bizonyították a hit kifejezésének tágas lehetőségét a liturgiában. A nyugati zenei hagyomány nem idegenedett el a liturgiától, hanem abból született és fejlődött ki.

Beszéde végén XVI. Benedek megállapította: ahol valóban létrejön az élő Istennel való találkozás, aki Krisztusban közeledik felénk, ott ismét megszületik és növekedik a válasz, melynek szépsége magából az igazságból fakad.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria