Zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére

2019. január 17. csütörtök, 18:15

A Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a pápai szentmisére. A részletekről Budai László ügyvezetővel beszélgettünk.

– Ön egyénileg és a Misszió Tours Utazási Iroda megalakulása óta több évtizede szervez és indít zarándoklatokat Erdélybe. Hogyan fogadták a pápalátogatás hírét?

– Nagyon nagy örömmel értesültünk erről, hiszen régóta vártuk már ezt az alkalmat. Rögtön meghirdettünk egy autóbuszos utazást, ám most úgy tűnik, hogy többet is tudunk majd indítani, az ország különböző részeiből indulva. Amennyiben további igény merül fel, mi készen állunk több utazás megszervezésére is. Ha szükséges, a plébániáknak is tudunk segítséget nyújtani a zarándoklat lebonyolításában.

– 2018-ban hetedik alkalommal zarándokolhattak a hívek a jól ismert Boldogasszony-zarándokvonattal pünkösd ünnepén Csíksomlyóra. Ferenc pápa június 1-jén szabadtéri szentmisét fog bemutatni Csíksomlyón – ez alkalomból terveznek vonatot indítani?

– Igen, kifejezetten a pápai szentmisére is indítunk zarándokvonatot. Szombathelyről, Budapestről és Miskolcról indulnak majd vonatrészek. Lehetőség lesz a Csorna–Győr–Komárom–Tatabánya, a Budapest–Szolnok–Püspökladány, valamint a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen vonalon is felszállni erre a vonatra, mely majd Püspökladánynál egyesül egységes szerelvénnyé. Várjuk azokat is, akik a Felvidékről vagy Kárpátaljáról csatlakoznának ehhez a zarándoklathoz. Ez a vonat – mellyel több mint nyolcszáz fő tud majd utazni – korán reggel érkezik Csíkszeredába, innen az autóbuszokkal érkezőkkel együtt – várhatóan egy ezerfős keresztaljjal – vonulunk a pápai szentmisére.

 

– Ez a vonat éjszaka fog közlekedni?

– Igen. Fontos, hogy minden kiindulási helyre vissza fogunk menni.

– Miben azonos és miben különbözik ez a lehetőség a Boldogasszony-zarándokvonattal történő utazástól?

– Lényeges különbség, hogy a Boldogasszony-zarándokvonattal való utazás négynapos, három éjszakai szállással. Idén gyimesi programot is hozzátettünk ehhez az utazáshoz a vasárnapi szabadtéri szentmise és a pünkösdi búcsú mellett. Az viszont meg fog egyezni, hogy a pápai látogatásra induló vonat esetében is meglesz a gyónási lehetőség, lesz vonatrádió, közösen énekelünk és imádkozunk. Ezen a vonaton is lesznek étteremkocsik, sőt, korlátozott számban fekvőkocsik (couchette) is. A Csíkszeredába tartó zarándokvonat lelkivezetője Michels Antal józsefvárosi plébános lesz. A zenei szolgálatot Pálmai Árpád adja.

– Idén, immár a nyolcadik alkalommal a Boldogasszony-zarándokvonat is elindul az egy héttel későbbi csíksomlyói búcsúra?

– Igen, már ötszáz jelentkezőnk van erre a vonatra is, vagyis úgy tűnik, hogy a pápalátogatás nem tart vissza senkit a pünkösdi búcsútól, senki sem mondta vissza az utat. Fontos hangsúlyoznom, hogy a Misszió Tours Utazási Iroda ez évre tervezett más zarándoklatai is rendben el fognak indulni, legyen szó a Fekete Madonna-zarándokvonatról, vagy az először tavaly megszervezett, igen sikeres baltikumi zarándoklatunkról.

Fotó: Merényi Zita, Gieszer Richárd

Lejegyezte: Baranyai Béla

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
Útravaló – 2019. február 16.

Útravaló – 2019. február 16.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 16.

Mai evangélium – 2019. február 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,1–10

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle