Angol vallási vezetők: állítsák bíróság elé a dzsihadistákat az emberiség ellen elkövetett bűntények vádjával

A Daily Telegraph angol napilapban közzétett felhívást az Egyesült Királyságban élő vallási vezetők – keresztények, muzulmánok, zsidók, szikhek és zoroasztriánusok – közösen intézték David Cameron miniszterelnökhöz. A... »

Búcsú a kolozsvári Donát úti Szent István-templomban

A Szent István napján, 2011. augusztus 20-án felszentelt kolozsvári Donát úti templom falai között tartott ünnepélyes szentmisére a Kolozsvári Magyar Napok színes programválasztéka ellenére sokan elzarándokoltak – tájékoztat a... »

A pápa fogadta az Irakból visszatért Filoni bíborost

Ferenc pápa augusztus 21-én, csütörtökön délelőtt találkozott Fernando Filoni bíborossal, aki augusztus 20-án tért vissza Rómába iraki missziójából, ahol a Szentatya személyes küldöttjeként járt – tájékoztat a Vatikáni... »

Budapesten tartják az európai ökumenikus intézetek tudományos konferenciáját

A Societas Oecumenica tanulmányi konferenciáját augusztus 21–26. között rendezi meg Budapesten – tájékoztatta szerkesztőségünket Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Ut Unum Sint Ökumenikus Intézetének elnöke.

Csépán rendezték a Hit és Fény közösség idei táborát

A Hit és Fény közösség budapesti Búzavirág és kecskeméti Gödölye csoportja július 26. és augusztus 1. között Csépán táborozott – tájékoztatta szerkesztőségünket Csány Endre.

Ukrán válság: egyre feszültebb a helyzet a keresztény egyházak között

Kirill moszkvai pátriárka állítólag azzal vádolt meg egy görögkatolikus katonai lelkészt, hogy részt vett egy ortodox pap ellen irányuló támadásban. A Vatikáni Rádió francia nyelvű adása megpróbálta kideríteni, mi állhat a... »

Napi sajtószemle

Az augusztus 22-i lapok szemléje

Ferenc pápa részvétét fejezte ki a meggyilkolt James Foley szüleinek

Federico Lombardi szentszéki szóvivő megerősítette a hírt: augusztus 21-én az esti órákban a pápa felhívta az Iszlám Állam fegyveresei által lefejezett riporter szüleit, hogy kifejezze részvétét fiuk tragikus halála miatt –... »

Októberben újra Nagymaros

„Engedelmeskedjetek egymásnak!” mottóval rendezik meg az idei őszi Nagymarosi Ifjúsági Találkozót október 4-én, szombaton.

A pápa imádkozik az iraki áldozatokért

Az iraki válság fordulóponthoz érkezett, mivel James Foley amerikai újságíró barbár lefejezése után, amit az Iszlám Állam dzsihadistái követtek el, Obama elnök keményen reagált, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok... »

Ferguson: a St. Louis-i érsek szentmisét mutat be a békéért

Folytatódnak az összecsapások és a feszültség Fergusonban, az amerikai Missouri államban, ahol a tömeg tüntetésre gyűlt össze Michael Brown fekete fiatal meggyilkolása miatt. Robert Carlson St. Louis-i érsek szentmisét tart augusztus... »

Szaúd-Arábia legmagasabb rangú egyházi vezetője elítéli az Iszlám Államot

Szaúd-Arábia legmagasabb rangú egyházi vezetője elítéli az Iszlám Államot – írja a Zenit hírügynökség. A szaúd-arábiai nagymufti, Abdul-Aziz Al-Sejk úgy nyilatkozott, az Iszlám Állam és az Al-Káida az iszlám „első számú... »

Szent István király ünnepe Felvidéken és Horvátországban

Felvidéken többek között Makrancon, Horvátországban Kiskőszegen emlékeztek államalapító királyunk ünnepnapján, előbbiről Gábor Bertalan esperes, utóbbiról Almási Róbert tájékoztatta szerkesztőségünket.

Még mindig kritikus állapotban van a pápa unokaöccse

Számos részvéttávirat érkezett a napokban Ferenc pápához, akit kedden ért a tragikus hír unokaöccse feleségének és két gyermeküknek elvesztéséről. A családtagok egy közúti balesetben vesztették életüket Argentínában –... »

Udvardy György pécsi püspök áldotta meg a Magyarok Kenyerét

Augusztus 20-án a pécsi Dóm téren Udvardy György megyéspüspök áldotta meg a Magyarok Kenyerét, melyhez a lisztet a Kárpát-medence határon inneni és túli magyarlakta településeiről gyűjtötték.

Szent István ünnepén szentelték fel a megújuló diósgyőri vár kápolnáját - VIDEÓVAL

Augusztus 20-án Palánki Ferenc püspök szentelte fel a diósgyőri várban Szent Hedvig lengyel királyné tiszteletére a XVI. századi, most felújított kápolnát, ahol augusztus 30-án már esküvőt is tartanak. Hedvig, Nagy Lajos király lánya élete során sokat tett a katolikus hit... »

A rabszolgaságot választotta Ferenc pápa a béke 48. világnapja üzenetének témájául

Az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa közzétette Ferenc pápa témáját a következő béke-világnapra. A 2015. január 1-jére szóló üzenet címe: „Többé nem rabszolgák, hanem testvérek” – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa az iraki helyzetről: jogos az agresszor megállítása, de nem bombázás útján

A szokásnak megfelelően Ferenc pápa Szöulból hazafelé tartva a repülőn nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, felidézve utazásának legfontosabb pillanatait, az egyes találkozások alkalmával feltörő érzéseit, de szólt az aktuális világpolitikai problémákról is, különös... »

Búcsú a kolozsvári Donát úti Szent István-templomban

A Szent István napján, 2011. augusztus 20-án felszentelt kolozsvári Donát úti templom falai között tartott ünnepélyes szentmisére a Kolozsvári Magyar Napok színes programválasztéka ellenére sokan elzarándokoltak – tájékoztat a... »

Szent István király ünnepe Szatmárnémetiben

Szent István a kereszténységbe fektette a bizalmát, ezáltal biztos alapokra helyezte az országot – mondta az augusztus 20-i ünnepi szentmise homíliájában Schönberger Jenő püspök – tájékoztat a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye.

Tel Aviv: szélsőségesek tüntettek egy palesztin–izraeli esküvő ellen

A vegyes házasságokat elítélő szélsőjobboldali csoportosulás, a Lehava aktivistái zavarták meg egy zsidó lány és egy muszlim fiú esküvőjét Tel-Aviv külvárosában, Rishon LeZionban vasárnap, augusztus 17-én – írja a La Croix.fr.

Az európai püspökök nyílt levélben fordultak az ENSZ-hez az iraki menekültek érdekében

Az európai püspökök levélben fordultak az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsához, amelyben azt kérik, hogy vessenek véget az erőszak terjedésének Irakban.

A szeretet hullámhosszán: Boldogságkeresés és szexualitás

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság témakörének kérdéseit tárgyalja a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. Az ötödik részt... »

Ferenc pápa számára a szegények maga az Egyház, nem pedig az evangélium függelékei

A Vatican Insider Andrea Riccardit, a Szent Egyed közösség alapítóját, egyháztörténészt kérdezte arról, mit jelentenek Ferenc pápa és korunk Egyháza számára a szegények, mit jelent a szociális érzékenység, a menekültek befogadása, az éhezés elleni küzdelem.

Egyházi programok a Savaria Történelmi Karnevál idején Szombathelyen

A Savaria Történelmi Karnevál idején, augusztus 21. és 24. között a látogatókat sok rendezvény várja a Szombathelyi Egyházmegye intézményeinek, plébániáinak szervezésében is – írja az egyházmegye honlapja.

Örök kérdések, egyszerű válaszok

A Mark Golovkov jegorjevszki érsek szerkesztette kötet több szerző tollából származó szócikkek gyűjteménye, mely az Orosz Ortodox Egyház és a Radio Rossziji (Oroszország Rádiója) közös programjának keretében hangzott el, „Világ. Ember. Szó” címmel.