Krisztus világossága

Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve.

Jézus is sírt az Olajfák hegyén

Jézus minden erejével azonosult Isten tervével, ezért emberségét is minden árnyék és akadály nélkül beragyogta az Isten – fogalmazott Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában vezetett nagypénteki szertartás szentbeszédében.

A 86 éves Angelica, aki énekelni szeretne Ferenc pápának – VIDEÓVAL

Ferenc pápa az idei nagycsütörtököt idősekkel és fogyatékkal élőkkel ünnepelte. A 86 éves Angelica volt a legidősebb a kiválasztott tizenkét ember között. A Rome Reports írását olvashatják.

58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a famagustai templomban

A görög ciprusiak 58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a Ciprus török oldalán álló, famagustai templomban. A polgármester a gesztust a görög–török megbékélés jelének tekinti - tájékoztat a La Croix.

Nagyheti zarándoklat a Mária-úton

Harmadik alkalommal szervezte meg a Fertő-táj Világörökség Egyesület nagyheti zarándoklatát a Mária-úton – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

Keresztút Lillafüreden

Nagyszerdán a lillafüredi Szent István-cseppkőbarlang fölött lévő Kálvária-sétányhoz keresztútra várták a miskolci Minorita templom papjai a Krisztus szenvedéseiről megemlékezni szándékozó híveket – olvasható az Egri... »

Nagycsütörtöki lábmosás a csíksomlyói kegytemplomban

Jézus az utolsó vacsorán megmosta tanítványai lábát, példát mutatva nekik szeretetből és alázatból. Erre emlékezve Urbán Erik ferences templomigazgató is megmosta tizenkét hívő lábát a csíksomlyói pápai kisbazilikában –... »

Megmosta lábukat... – VIDEÓVAL

A húsvéti szent háromnap a nagycsütörtök esti szentmisével vette kezdetét, amelyen az utolsó vacsora emlékét és a lábmosás eseményét idézték fel az egri bazilikában - tudósít az Egri Főegyházmegye.

Róma XXIII. János és II. János Pál szentté avatására készül

Az olasz főváros rendőrsége és közlekedése is készül az április 27-i kettős szentté avatásra érkező hívek, zarándokok fogadására. A római prefektus becslése szerint legalább nyolcszázezer zarándok érkezése várható –... »

Olajszentelés a külhoni magyaroknál – VIDEÓVAL

A külhoni magyar egyházmegyékben is egybegyűlt a papság, hogy a nagycsütörtöki krizmaszentelési szentmisék keretében megújítsa papi fogadalmait. A gyulafehérvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék szertartásairól szól... »

Nyitott intézményként kívánja működtetni székelyföldi szállodáját az ortodox egyház

Az ortodox egyház bárki számára nyitott intézményként kívánja működtetni a kovásznai Fenyő szállodát, és nem akarja az ingatlan által megváltoztatni a város etnikai arányait – nyilatkozta Ioan Selejan székelyföldi ortodox... »

Ferenc pápa nagypénteki Twitter-üzenete

Nem könnyű közelről követni Jézust, mert az út, amit Ő választ, a kereszt útja.

Krizmaszentelési misék országszerte – VIDEÓVAL

Krizmaszentelési szentmiséket tartottak nagycsütörtök délelőtt a katolikus székesegyházakban. A főpásztorok megszentelték a szentségi olajakat, az egyházmegyék papjai pedig megújították papi fogadalmaikat. Körképünk az... »

Nagycsütörtöki ajándékot osztott a brit uralkodó

A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó, aki éppen húsvéthétfőn ünnepli 88. születésnapját – olvasható az MTI híranyagában.

Nagypénteki szertartások Rómából – ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSEK

A Ferenc pápa által nagypénteken vezetett szertartásokat Kiss Ulrich SJ, Érszegi Márk Aurél, és Vértesaljai László SJ szakkomentálásával, a Bonum TV-vel együttműködve közvetítjük a katteka.hu-n.

Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök húsvéti üdvözlete

Testestül-lelkestül voltam része az ünnepnek, egyszerűen magával ragadott az örömnek, a jóságnak, a megmagyarázhatatlan szeretetnek, húsvéti melegségnek ez a különös kiáradása, a csoda – írja elmélkedésében a kolozsvári... »

Napi sajtószemle

Az április 18-i lapok szemléje

Ünnepnappá nyilvánították a nagypénteket Kubában

A kubai kommunista vezetés hivatalosan ünnepnappá nyilvánította a nagypénteket, eleget téve ezzel XVI. Benedek kérésének, amelyet a karibi szigetországban tett látogatásakor fogalmazott meg 2012-ben – adta hírül a Granma című... »

Nagyböjti kalendárium – április 18., nagypéntek

Az idei nagyböjtben mindennap az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítás gondolataival készülünk húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére.

Erdő Péter: Mi is átmehetünk a halálból az életre

Ha követjük Jézus példáját, ha minden egyéni érdekünk elé helyezzük a szeretetet Isten és egymás iránt, akkor előttünk is megnyílik az átmenet abba a boldog, örök és isteni létbe, ahová előttünk lépett be Krisztus, aki meghalt és valóban feltámadt – hangsúlyozta Erdő Péter... »

Húsvéti szentmisék a püspöki székhelyeken

Az alábbiakban a húsvéti időszak ünnepi püspöki szentmiséinek helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

Ferenc pápa köszöntötte XVI. Benedeket 87. születésnapja alkalmából

Tegnap Ferenc pápa telefonon kívánt boldog születésnapot XVI. Benedeknek, és biztosította elődjét arról is, hogy a reggeli szentmisén külön imádkozott érte – tájékoztat a Zenit hírportál.

Ferenc pápa: az Úr Krisztusban felkent bennünket az öröm olajával - VIDEÓVAL

Ferenc pápa április 17-én, nagycsütörtökön délelőtt fél tíz órai kezdettel a Szent Péter-bazilikában mutatott be krizmaszentelési szentmisét a Rómában tartózkodó bíborosokkal, püspökökkel és számos pappal – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Olajszentelés a külhoni magyaroknál – VIDEÓVAL

A külhoni magyar egyházmegyékben is egybegyűlt a papság, hogy a nagycsütörtöki krizmaszentelési szentmisék keretében megújítsa papi fogadalmait. A gyulafehérvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék szertartásairól szól... »

Megható film Csaba testvérről a román Pro TV-ben

„Románia, szeretlek” című, virágvasárnapi adásában a román nyelvű Pro TV, az ország vezető kereskedelmi csatornája, Böjte Csaba atya évek óta folyó gyermekmentő akciójáról számolt be objektíven és beleérzéssel – adja hírül a romkat.ro.

58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a famagustai templomban

A görög ciprusiak 58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a Ciprus török oldalán álló, famagustai templomban. A polgármester a gesztust a görög–török megbékélés jelének tekinti - tájékoztat a La Croix.

Négy püspöki konferenciát szeretnének a volt Jugoszlávia főpásztorai

Az április 7. és 9. között a vajdasági Nagybecskereken tartott ülésük során Szerbia, Montenegró, Macedónia és Koszovó püspökei úgy döntöttek: kérvényezni fogják, hogy a jelenlegi egy nemzetközi helyett négy nemzeti püspöki konferenciát alkothassanak.

Azért kellünk a világnak, mert Krisztushoz tartozunk

Sillye Jenő, a legismertebb hazai keresztény könnyűzenei dalszerző a két pápa, XXIII. János és II. János Pál közelgő szentté avatása kapcsán vall a II. Vatikáni Zsinat hatásáról, a közösség erejéről és a mennyország létezésébe vetett reményről.

II. János Pál és XXIII. János szentté avatására készülve – Ternyák Csaba érsekkel beszélgettünk

Ternyák Csaba egri érseket személyesen II. János Pál pápa szentelte püspökké. A hosszú éveket Rómában töltő magyar főpásztor erről az élményéről éppúgy beszél, mint arról, hogy milyen volt a Kúria tagjaként megélnie a Szentatya küzdelmét a testi betegséggel. II. János Pál... »

O Zibano – A vonat – KÉPGALÉRIÁVAL

Április 16-án, a Holokauszt Emléknapján a Párbeszéd Háza adott otthont a Khamoro Táncszínház és a kispesti Jezsuita Roma Szakkollégium közös megemlékezésének – tájékoztatnak az esemény rendezői.

Történelmi versenyt rendeztek Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség az idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg Cultura Nostra címmel történelmi versenyét, amelynek döntőjére április 12-én került sor a főapátságban. Rábai László híradása.