A mindent túlélő szeretet

December 11-én nyitották meg a jászberényi Liska József Katolikus Szakközépiskola kollégiumában Fisch O. Róbert holokauszt-túlélő „A sárga csillag fénye” című kiállítását – tájékoztatta szerkesztőségünket Bobákné... »

Tangóval és napraforgókkal köszöntötték Ferenc pápát születésnapján

Ferenc pápa december 17-én, szerdán ünnepelte 78. születésnapját, így az általános kihallgatás különleges hangulatban telt.

Jókívánság Ferenc pápa 78. születésnapjára

December 17-én Ferenc pápa betöltötte 78. életévét. A világ legkülönbözőbb pontjairól jókívánságok sokasága érkezik a Vatikánba. A Szentatyát egyik kedves barátja, a brazil Cláudio Hummes bíboros is köszöntötte.

Ferenc pápa: A család megőriz bennünket

A napsütötte Szent Péter téren tartotta meg Ferenc pápa a karácsony előtti utolsó katekézisét az általános kihallgatás során. A múlt heti bevezető után, amikor az októberi családszinódust értékelte, most új sorozatot kezdett.

Krisztus Légiója: papszentelés Rómában

Harmincöt légiós kispapot szenteltek pappá december 13-án Rómában, köztük két magyart – tájékoztatta szerkesztőségünket Csernus László, a Krisztus Légiójának magyarországi sajtóreferense.

Az edelényi görögkatolikus iskola rendhagyó lelkigyakorlata

A jótékonyság állt az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda adventi lelkigyakorlatának középpontjában: közel száz diák és szülő utazott pedagógusok kíséretében Böjte Csaba gyermekeihez Nagyszalontára,... »

Mádl Dalma által felajánlott tárgyakat árvereznek a Katolikus Karitász javára

A budapesti Pintér Galéria és Aukciósház december 17-i árverésén licitálni lehet a Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye által felajánlott tárgyakra is. Az ebből befolyt összeget a Katolikus Karitász kapja meg –... »

Átadták a Nagyboldogasszony-templomot Tamásiban

Három hónap alatt elkészült a Nagyboldogasszony-templom statikai megerősítése Tamásiban. A fejlesztés az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága... »

Napi sajtószemle

A december 17-i lapok szemléje

Karitászos lelkigyakorlat és gyermekáldást várók zarándoklata Máriapócson

Máriapócson, december 13–14-én együtt ünnepelte az öröm vasárnapját a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitásza a gyermekáldást várók zarándokcsoportjával – adta hírül a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapja.

2015 a szegények éve lesz a Fülöp-szigeteken

2015 a szegények éve lesz a Fülöp-szigeteki katolikus egyházban. „A keresztre feszített Jézus veletek van, de a kereszt üzenete a feltámadás üzenete is” – fogalmazták meg az ország püspökei a tematikus év kihirdetésekor. A... »

Adventi gyertyagyújtás a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskolában

Spányi Antal megyéspüspök december 14-én ellátogatott a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskolába, ahol a gyerekekkel együtt gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját – adta hírül a Székesfehérvári Egyházmegye.

Amerikai katolikus teológusok a rasszizmus ellen

Kollektív lelkiismeret-vizsgálatot és az Igazság és Kiengesztelődés Bizottság felállítását kéri december 10-én közzétett nyilatkozatában 310 katolikus teológus az Egyesült Államokban a rasszizmus elterjedésének felmérése... »

Karácsonyra megújul a várdombi templom

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2012. évi őszi pályázatának részeként megújul a Tolna megyei várdombi barokk műemlék templom – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

Adventi kalendárium – 2014. december 17.

Advent első vasárnapján elkezdődött egyházunkban a megszentelt élet éve. Ehhez kapcsolódunk kalendáriumunkkal: korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük mindennap. Várjuk... »

Filep Mária és Kozma Imre atya kapták a Petőfi-díjat

Az idei Petőfi-díjakat a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepség keretében adták át december 15-én – tájékoztat az MTI.

Brenner Jánosra emlékeztek Szombathelyen

Brenner János vértanú pap halálának évfordulóján, december 15-én délelőtt a róla elnevezett iskola pedagógusai, diákjai és szüleik részvételével szentmisét tartottak a szombathelyi szalézi templomban – tájékoztat a Szombathelyi Egyházmegye.

Ferenc pápa: A keresztény öröm az imádságból születik – KÉPGALÉRIÁVAL

Ferenc pápa mint Róma városának püspöke advent harmadik vasárnapján ellátogatott a Vatikán mögött fekvő Primavalle városrész San Giuseppe all’Aurelio plébániájára.

Ferenc pápa: Jézussal mindenkihez elérkezett az öröm

„Nem kell többé máshol keresni. Jézus azért jött, hogy mindenkinek és örökre elhozza az örömet” – emlékeztetett Ferenc pápa december 14-én, az úrangyala elimádkozásakor a Szent Péter téren összegyűlt mintegy ötvenezer hívő előtt a karácsonyt megelőző adventi időszakban.... »

Betegeket segítő gyerekcsoport Csíkszentdomokoson

Közel harminc gyerek tartozik a csíkszentdomokosi kamilliánus gyerekcsoportba, akik pásztorjátékkal készülnek az ünnepekre. A csoport tagjai rendszeresen imádkoznak a betegekért, azok hozzátartozóiért, az ápolókért és az orvosokért – számol be a Székelyhon.ro.

Örömünnep Kolozsmonostoron

Örömünnepre gyűlt december 14-én a kolozsvár-monostori plébánia az egykori bencés apátság területén épült szentélybe: főpásztori mise keretében megáldották a felújított és megerősített Kálvária-kápolnát, valamint a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templom... »

Aláírásgyűjtés a szíriai Aleppo megmentéséért

Online kampány indult Aleppo városának megmentéséért. A RomeReports videófilmjéből kiderül, mi is az aláírásgyűjtés valódi célja.

Átvették a betlehemi békelángot a magyar cserkészek Bécsben

Hagyományosan a Magyar Cserkészszövetség hozza el Magyarországra a betlehemi békelángot, amelyet idén december 13-án vettek át egy bécsi evangélikus templomban – tájékoztat az MTI.

Az én szerzetesem: Vízi Gábor András

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Erika Víziová Mešterová a Felvidékről írt nekünk.

Szent György-hegyi hárslevelű lett az év piarista bora

A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borverseny díjazottja december 11-én vehette át a kitüntető oklevelet. A győztes bor, mely az év piarista boraként kerül forgalomba, a Nyári Pince „Hárslevelű 2012” bora lett – tájékoztatta szerkesztőségünket a Piarista Rend Magyar... »

Ferenc pápa: Senkinek sem kívánok számlát benyújtani

Ferenc pápa első alkalommal adott interjút Dél-Amerikában megjelenő lapnak. Elisabetta Piqué interjúja az argentin La Nación napilap nyomtatott változatában jelent meg 2014. december 7-én. A beszélgetést teljes terjedelmében közöljük – az alábbiakban a második, befejező része... »

Beváltak a pénzügyi reformok a Vatikánban

A Vatikán pénzügyeinek rendezésével megbízott George Pell bíborostól exkluzív írást közölt a Catholic Herald portál december elején. Az írás összefoglalóját publikáljuk.

Adventi kalendárium – 2014. december 17.

Advent első vasárnapján elkezdődött egyházunkban a megszentelt élet éve. Ehhez kapcsolódunk kalendáriumunkkal: korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük mindennap. Várjuk... »

Elkészült Cristina nővér új videóklipje – VIDEÓVAL

Idén november 11-én jelent meg az olasz The Voice tehetségkutató nyertese, Cristina Scuccia nővér első lemeze. A lemez bemutatkozó dala, a „Like a Virgin” után most közzétették egy másik dal videoklipjét is.