Ferenc pápa köszönetet mondott albániai útjáért a Szűzanyának

A Szentatya szeptember 22-én, hétfőn délben ellátogatott a római Santa Maria Maggiore- bazilikába, hogy köszönetet mondjon Szűz Máriának oltalmáért, valamint albániai útjának sikeréért – tudósított a Vatikáni Rádió.

Összművészeti előadással emlékeztek a 125 éve született Sík Sándorra

„A százgyökerű szív” címmel mutatták be az Ars Sacra Fesztivál és a Belvárosi Művészeti Napok keretében szeptember 20-án, a Szent István-bazilika lovagtermében azt az összművészeti színházi alkotást, amely Sík Sándor... »

Boldoggá avatják Álvaro del Portillót

Szeptember 27-én kerül sor Madridban Álvaro del Portillo, az Opus Dei első prelátusának boldoggá avatási szertartására. Az Opus Dei írását közöljük.

Jótékonysági hangverseny a székesfehérvári Szent István-bazilika javára

Széles körű összefogást és gyűjtést indított a Székesfehérvári Egyházmegye a bazilika teljes helyreállítása céljából, melyről Spányi Antal püspök szeptember 19-én sajtótájékoztatón számolt be. A felújítás céljaira a... »

Ferenc pápa rövid sajtótájékoztatója a hazaúton

Ferenc pápa vasárnap este a Tirana-Róma útvonalon megtartott rövid sajtótájékoztatón válaszolt három albán televíziós újságíró kérdéseire – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Családpasztoráció: adj, segíts, ez a küldetésünk

A házasság szentsége és lelkisége, a családok életét meghatározó társadalmi, gazdasági környezet, a pasztoráció konkrét kérdései – ezekkel a témákkal foglalkozik a családpasztorációs papi találkozó Leányfalun szeptember... »

Péliföldszentkereszt is bekapcsolódott az Ars Sacra Fesztiválba

„Péliföldszentkereszt. Kegyhely és szalézi bölcső” címmel szeptember 20-án nyílt meg az Ars Sacra Fesztivál Nyitott Templomok Napja keretében az a kiállítás, amely egy kissé rendhagyó, elgondolkodtató módon mutatja be a... »

Könyvvel harcol a történelemhamisítás ellen

„Gyimes” címmel jelent meg magánkiadásban, a csíkszeredai Tipographic Nyomda gondozásában nemrégiben Salamon József gyimesbükki római katolikus lelkész könyve. A kötet megjelenéséről a Székelyhon.ro adott hírt.

Beer Miklós püspök körlevele

Az alábbiakban közreadjuk Beer Miklósnak, a Váci Egyházmegye püspökének körlevelét, amelyet szeptember 21-én az egyházmegye minden közösségi szentmiséjén felolvastak.

Ferenc pápa rögtönzött beszéde a tiranai vesperáson – VIDEÓVAL

Ferenc pápa vasárnap átnyújtotta előre megírt beszédét a tiranai Szent Pál-székesegyházban tartott vesperáson, és rögtönzött szavakkal fordult a jelenlévőkhöz. A Vatikáni Rádió tudósít.

A gyerekek zenei tanítására gyűltek a felajánlások a borárverésen

Több mint 5 millió forint gyűlt össze a monori Szimfónia Programba bekapcsolódott gyermekek zenei tanulmányainak támogatására a Budavári Borfesztivál zárásaként, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára tartott jótékonysági... »

Ferenc pápa beszéde az albán elnöki palotában

A Szentatya albániai látogatása kezdetén a repülőtérről egyenes az elnöki palotába ment, ahol köszöntötte az albán elnököt és a miniszterelnököt, a diplomatatestület tagjait, valamint a vallási elöljárókat és minden... »

Szent István-szobrot avattak Újfehértón

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisével egybekötött ünnepség keretében áldotta meg az újfehértói Szent István Gimnázium és Szakközépiskola előtt elhelyezett mellszobrot szeptember 19-én.

Ferenc pápa: A kicsiknek tett szolgálat által terjed az örömhír

Ferenc pápa egynapos albániai villámlátogatásának utolsó programjaként, szeptember 21-én vasárnap este fél 7-kor a Tirana központjától 26 km-re fekvő Bubq Fushe-Kruje településen meglátogatta a Betánia elnevezésű intézetet,... »

Napi sajtószemle

A szeptember 22-i lapok szemléje

Nyitott Templomok Napja Monoron

A környéken élő művészek hangversenye, hátrányos helyzetű gyerekek hangszeres bemutatója, mézeskalács-díszítés és irodalmi est várta a templom látogatóit szeptember 21-én este Monoron, a Nyitott Templomok Napján, melyet az Ars... »

Márciusban Nápolyba látogat Ferenc pápa

Szeptember 19-én, pénteken, Szent Januáriusz liturgikus emléknapján jelentette be a hírt Crescenzio Sepe bíboros, nápolyi érsek, hogy a Szentatya Nápolyba látogat március 21-én – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Hűségesen a hazáért: nemzeti katonai zarándoklatot tartottak Máriaremetén

A XX. Nemzeti Katonai Zarándoklatot és VIII. családi napját rendezte meg szeptember 20-án a Tábori Püspökség Budapesten, a máriaremetei kegytemplomnál. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius szentmisét mutatott be hálaadásul, hogy húsz éve újraindult hazánkban a tábori lelkészi... »

Elkezdődött az Ars Sacra Fesztivál

A Nemzeti Múzeumban tartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét szeptember 19-én a nyolcadik Ars Sacra Fesztivál. A szakrális művészetek programsorozata szeptember 20–28. között látogatható.

Ferenc pápa: Az egyház misszionáriusnak született – VIDEÓVAL

Szeptember 17-én, szerdán Ferenc pápa folytatta katekézisét az egyházról a Szent Péter téren tartott általános kihallgatáson. Tanításában az egyház két ismertetőjegyét: a „katolikus” és az „apostoli” fogalmát világította meg – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa: Lesznek keresztek, de az Úr mindig velünk van

Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén 40 igen hangzott el a Szent Péter-bazilikában, amikor Ferenc pápa 20 jegyespárt egyesített a házasság szentségében. A Szentatya homíliáját és a házaspárok rövid bemutatását a Vatikáni Rádió tudósítása nyomán adjuk... »

Licskó Szabolcs: A gondoskodás a szeretet egyik nyelve

„Jóság és irgalom jár velem életem minden napján” (23. zsoltár). A fenti zsoltáridézet a pappá szentelési jelmondata Licskó Szabolcs atyának, aki két éve érkezett Montrealba a magyar plébánia közösségének élére. Szabolcs atyával a Magyar Krónika készített interjút.

Megemlékező szentmise az Uzsoki-hágón

Majnek Antal munkácsi püspök vezetésével megemlékező szentmisét tartottak az Uzsoki-hágón, a Kárpátalja és Lemberg megye határán álló I. világháborús emlékműnél szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén – tájékoztat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

A Szentatya vesperást vezetett a tiranai Szent Pál-székesegyházban

Az albán vallási vezetőkkel megtartott találkozót követően Ferenc pápa vasárnap délután 5 órától a tiranai Szent Pál-székesegyházban vesperást vezetett – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A pápa találkozott a főbb vallási közösségek vezetőivel Tiranában

Ferenc pápa a tiranai Jó Tanács Anyja Katolikus Egyetemen találkozott a főbb albániai vallásfelekezetek képviselőivel – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Erdő Péter: az Európai Unióban nem divat a vallás

Az Európai Unióban hivatalosan nem nagy divat a vallás, különösen nem annak a keresztény változata – mondta Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában vasárnap reggel – tájékoztat az MTI.

Müller bíboros: A házasság ajándék, mely értelmet ad az életnek

Októberben jelenik meg az Ignatius Press kiadónál angol nyelven a „The Hope of the Family” (A család reménysége) című kötet. Gerhard Müller német bíboros könyve a házasság körüli téves társadalmi értelmezésekre reagál. A Catholic World Report összefoglalóját... »

„Szerzetesek szekere” – konferencia a szerzetesek utazásairól – KÉPGALÉRIÁVAL

„Szerzetesek szekere” címmel rendezték meg az idei budapesti szerzetesi gyűjteményi napot és konferenciát szeptember 17-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, ahol a különféle rendek tagjainak külföldi útjairól és hagyatékaik kalandos sorsáról hallhattak előadásokat az... »

Kincsre bukkantak a magyarországi jezsuita provincia levéltárában

A jezsuita rend 1814. évi újjáalapítását engedélyező, VII. Pius által kiadott pápai bulla egy példánya került elő a – tájékoztat a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár honlapja.