Szíriában rakétatalálat ért egy ferences kolostort

Július 20-án, vasárnap este rakétatalálat érte a török határ közelében fekvő Yacubiyah ferences kolostorát, mely Szíria észak-nyugati részén, az Oronte folyó völgyében található – adja hírül a Vatikáni Rádió.

Nyugat-európai felhívások a békéért

Az ír püspökök, valamint francia vallási vezetők is felhívást tettek közzé a Közel-Kelet békéjéért – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Interjú Rio de Janeiro érsekével Ferenc pápa látogatásának évfordulója alkalmából

Hogyan emlékeznek a város lakói erre a fontos eseményre? A Vatikáni Rádió brazil munkatársának kérdésére Orani Joăo Tempesta bíboros, Rio de Janeiro érseke válaszolt, az interjúból részleteket közöl a Vatikáni Rádió magyar... »

Szent Brigitta szerzetesnő, Európa társvédőszentje

Brigittát II. János Pál pápa 1999. október 1-jén Európa társvédőszentjévé nyilvánította. Máig népszerű egész Skandináviában – a svédek nemzeti szentje.

Hogyan telik egy plébános napja a Gázai övezetben?

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy Ferenc pápa vigasztaló üzenetet küldött Gáza argentin plébánosának és az egész gázai keresztény közösségnek. Az öt éve a városban szolgáló plébánossal, Jorge Hernandezzel a... »

Az áldozatokért szólnak a harangok Hollandiában

Nemzeti gyásznapot hirdettek szerdára Hollandiában. Az Ukrajnában lelőtt repülőgép holland utasainak emlékére megszólalnak a harangok. A Kathpress tudósítását közöljük.

Badacsonytomaji mesetábor a Karitász szervezésében

Évről évre szervez nyári tábort rászoruló gyermekek részére a Karitász. Idén fogyatékkal élő gyermekek és fiatal felnőttek töltöttek egy hetet a Badacsony lábánál, Badacsonytomajon. Zagyva Richárd beszámolója a Veszprémi... »

Novemberben tartják a lelkiségi mozgalmak világkongresszusát a Vatikánban

Már nyolcvan lelkiségi mozgalom jelentkezett a világ különböző részeiből a novemberi világkongresszusra, amelyet a Vatikánban rendeznek meg. A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség beszámolóját közöljük.

Több formában is életre kelt a peleskei ikon az ifjúsági táborban

Második alkalommal rendezték meg július 17. és 20. között a peleskei görögkatolikus ifjúsági tábort. A romániai Nagypeleskén tartott összejövetel jelmondatának ezt választották: „Uram, jó nekünk itt …” – tájékoztatott... »

Javul a Vatikán és Kína bonyolult kapcsolata

Ferenc pápa megerősítette hivatalában John Ton Hon bíborost, és három segédpüspököt nevezett ki. Egyikük, Stephen Lee Bun-san optimista a Szentszék és országa kapcsolatai tekintetében – tájékoztat a Zenith hírügynökség.

Napi sajtószemle

A 2014. július 23-ai lapok szemléje

Házaspárok lelkigyakorlata a szombathelyi Martineum akadémián

Negyedik alkalommal rendezték meg július 11. és 13. között a házaspárok lelkigyakorlatát a Martineum Felnőttképző Akadémián – adja hírül a Szombathelyi Egyházmegye honlapja.

Orosch János nagyszombati érsek mond szentbeszédet augusztus 20-án Budapesten

Orosch János nagyszombati érsek mondja a szentbeszédet augusztus 20-án a budapesti Szent István-bazilika előtt. A Szent István-napi ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek vezetésével mutatják be... »

Nem történt valódi újjáépítés Haitin

2010-ben Haitit szörnyű földrengés sújtotta, amely 200 ezer halálos áldozatot követelt, és 3 millió embert érintett. A negyedik évforduló kapcsán Maria Vittoria Rava, a Francesca Rava Alapítvány elnöke beszélt tapasztalatairól a... »

Házaspárok lelkigyakorlata a szombathelyi Martineum akadémián

Negyedik alkalommal rendezték meg július 11. és 13. között a házaspárok lelkigyakorlatát a Martineum Felnőttképző Akadémián – adja hírül a Szombathelyi Egyházmegye honlapja.

Személyi változások egyházmegyéinkben – FRISSÜLT

A főpásztorok személyi és szervezeti változásokról döntöttek a papszentelések után. Az egyházmegyék híradását közöljük.

Ferenc pápa: A konkoly nem Istentől származik – VIDEÓVAL

A világban jelenlévő rossz, a konkoly, nem Istentől, hanem ellenségétől származik – mondta július 20-án, vasárnap déli beszédében a pápa a Szent Péter teret megtöltő hívekhez az Úrangyala elimádkozása előtt – írja a Vatikáni Rádió.

A pápa fölhívta telefonon Simon Pereszt és Mahmud Abbászt

Ferenc pápa pénteken délelőtt személyesen fölhívta telefonon Simon Perez és Mahmud Abbasz elnököket  – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Több formában is életre kelt a peleskei ikon az ifjúsági táborban

Második alkalommal rendezték meg július 17. és 20. között a peleskei görögkatolikus ifjúsági tábort. A romániai Nagypeleskén tartott összejövetel jelmondatának ezt választották: „Uram, jó nekünk itt …” – tájékoztatott... »

Huszonöt éves a ferences misszió Kárpátalján

1989. július 26-án érkezett meg Majnek Antal Nagyszőlősre, majd néhány nap múlva követték őt Zatykó László és Radics Dávid. Az első ferencesek július 25-én, 17 órakor adnak hálát a nagyszőlősi plébániatemplomban az elmúlt huszonöt év kegyelmeiért – tájékoztatott a Ferences... »

Ferenc pápa vigasztaló üzenetet küldött Gáza argentin plébánosának

Ferenc pápa vigasztaló üzenetet küldött Gáza argentin plébánosának és az egész gázai keresztény közösségnek – tudósít a Zenit hírügynökség.

Irak: Az ISIS magára vállalta a bagdadi merényleteket

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) terrorista csoportja, amely Irak északi és nyugati részét uralma alatt tartja, magára vállalta a merényleteket, amelyek július 19-én 27 ember halálát okozták Bagdad síita lakónegyedeiben – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Testben való létünk: „A test az üdvösség sarkpontja”

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság kérdéseit érinti a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A bevezető részt közöljük.

Henri Boulad Budapesten – VIDEÓVAL

A Magyarországra látogató Henri Boulad SJ, számos népszerű lelkiségi könyv szerzője kopt rítusú szentmisét celebrált 2014. július 17-én a zsúfolásig megtelt pesti Jézus Szíve-templomban, majd aznap délután előadást tartott a Párbeszéd Házában.

Bálint Sándorra emlékeznek születésének 110. évfordulóján

Gyulay Endre nyugalmazott püspök megemlékezésre hívja paptestvéreit és a híveket Bálint Sándor születésének 110. évfordulóján.

Megismerni Isten szeretetét…

A Kairosz Kiadó Miért hiszek? című sorozatában ezúttal Lukács László piarista szerzetessel beszélget egykori tanítványa, Juhász Ferenc római katolikus pap. Bodnár Dániel recenzióját olvashatják.