Elhunyt Fila Béla

Fila Béla, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának nyugalmazott dogmatikaprofesszora augusztus 30-án visszaadta lelkét Teremtőjének – tájékoztatta szerkesztőségünket a PPKE.

Szünetel a szalézi jelenlét Balassagyarmaton

Nyolcvan évvel az érkezésük után, 2014. augusztus 31-én hivatalosan felfüggesztették jelenlétüket Balassagyarmaton a Don Bosco Szaléziak – tájékoztat a szerzetesrend honlapja.

Ferenc pápa levele a beszláni túszdráma 10. évfordulóján

Paolo De Carli személyesen tolmácsolja Beszlán lakosainak a pápa levelét, amelyet az Észak-Oszétiában fekvő város lakosaihoz írt a 2004. szeptember 1. és 3. között történt vérengzés áldozataira emlékezve – írja a Vatikáni... »

Napi sajtószemle

A szeptember 1-jei lapok szemléje

Hívom a családokat 2014 szeptemberében – Bíró László püspök levele

Hívom a családokat, a házaspárokat, a jegyeseket és a szerelmeseket, a családokat szerető szerzetes- és paptestvéreket, és mindenkit, aki a család és az élet mellett áll!

Az Élet Igéje − 2014. szeptember

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani azt a magyarázatot, amelyet Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítója havonta a Biblia egy-egy mondatához fűzött, s amely széles körben hatással van az egyének és... »

„Átadni a lángot” – a 35. Rimini Meeting hatodik napja

Az evangélium öröme napközben komoly témák formájában, este fesztiválhangulat segítségével valósult meg a Rimini Meeting utolsó teljes napján, augusztus 29-én. Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora tudósított a... »

Újra megnyílik harminc, tájfun által megrongált templom a Fülöp-szigeteken

Több mint harminc katolikus istentiszteleti hely nyitja meg újra kapuit a katasztrófa által sújtott szigeteken. A manilai Caritas novemberig be akarja fejezni a munkálatokat, hogy elkészüljenek Ferenc pápa 2015 januárjára tervezett... »

Jubileumi gitáros találkozó Fertőszéplakon

A szeptember 6-án Fertőszéplakon megrendezendő X. Nyugat-Győr Egyházmegyei Gitáros Találkozó egyszerre ad résztvevőinek lelki töltekezést, közösségi élményt és szakmai fejlődési lehetőséget. Az esemény egyedülálló a... »

Ferenc pápa: az evangélium, az Eucharisztia és az ima segít legyőzni a világias gondolkodás veszélyeit – VIDEÓVAL

Ferenc pápa augusztus 31-én, vasárnap délben az Úrangyala elimádkozásakor mondott beszédében arra buzdította a híveket, hogy törekedjenek felismerni életükben Isten akaratát – írja a Vatikáni Rádió.

A Keleti Egyházak pátriárkái: állítsák le az Iszlám Állam gyalázatos tetteit!

A Keleti Egyházak pátriárkái és vezetői augusztus 27-én nyilatkozatot tettek közzé összejövetelük után, amelyet a Bejrúttól északra, 25 km-re lévő Bkerkében tartottak. A nyilatkozatban elítélik az Irakban kikiáltott Iszlám... »

Ezerötszáz éves Európa legrégebbi kolostora

Ezerötszáz éves fennállását ünnepli az Ágoston-rendi Szent Mór-kolostor a svájci Wallis kantonban. A Nyugat legrégebbi, folyamatosan fennálló kolostorában szeptember közepén kezdődnek meg jubileumi ünnepségek. A Kathpress... »

Tanévnyitó konferenciát tartottak Esztergomban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Vitéz János Tanárképző Központja augusztus 26-án esztergomi térségi tanévnyitó konferenciát szervezett – tájékoztatott Kissné Csorba Erika kapcsolat-és rendezvényszervező referens.

Tanszeradományok a Katolikus Karitásztól

A tanév kezdete előtt a Katolikus Karitász több mint 20 millió forinttal támogatja a rászoruló családokat. A támogatás keretében diákonként 5 ezer forintos utalvánnyal, illetve tárgyi adományokkal segítik a családokat.

Ferenc pápa: a keresztények megosztottsága az egyik legsúlyosabb bűn – VIDEÓVAL

Augusztus 27-én, Szent Mónika, Szent Ágoston édesanyja liturgikus ünnepén Ferenc pápa a Szent Péter téren tartotta meg a szokásos szerda délelőtti általános kihallgatást, amelyre ez alkalommal is több mint tízezer hívő gyűlt össze a világ minden részéből – tájékoztat a Vatikáni... »

Ferenc pápa: Jézussal való élő kapcsolatunk építi az Egyházat – VIDEÓVAL

Az Egyház mint Isten népe szeretettel és bizalommal kapcsolódik Istenhez – mondta Ferenc pápa augusztus 24-én, az Úrangyala elimádkozásakor. Hangsúlyozta, Jézus olyan Egyházat akart, amely nem a származáson, hanem a hiten alapszik. A pápa köszöntötte Ukrajnát nemzeti ünnepe... »

Tíz éve működnek a piarista nővérek Nagykárolyban

A piarista nővérek nagykárolyi letelepedésének tízéves évfordulóját ünnepelte a közösség augusztus 24-én – adja hírül a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye honlapja.

Szent Istvánra emlékeztek Rómában

Augusztus 24-én Melo Lajos domonkos és Somorjai Ádám bencés atya ünnepi szentmisét mutattak be a Szent István király által alapított zarándokház jogutódja, a Via del Casalettón álló Szent István Ház kápolnájában. A szertartás idejére az oltárra kihelyezték a szent király... »

A pápa telefonált egy iraki menekülttáborba

Ferenc pápa augusztus 19-én, délelőtt telefonált egy iraki menekülttáborba, és beszélt Benoka atyával, egy Moszul melletti keresztény kisváros papjával – közölte augusztus 29-én a Zenit hírügynökség. Ferenc pápa titkára Ciro Benedettininek,a Szentszék Sajtóterme... »

Sandri bíboros Romániában: elvitte a pápa üdvözletét katolikusoknak és ortodoxoknak

Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa a bukaresti Nagy Szent Bazil eparchia ünnepi felszentelésére és első püspökének, Mihai Frățilă beiktatására Romániába utazott augusztus 29-31. között – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

„Átadni a lángot” – a 35. Rimini Meeting hatodik napja

Az evangélium öröme napközben komoly témák formájában, este fesztiválhangulat segítségével valósult meg a Rimini Meeting utolsó teljes napján, augusztus 29-én. Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora tudósított a... »

Amerikai felmérés a vallási csoportok koncentrációjáról: a kereszténység oszlik el legarányosabban a világban

A világ lakosságának fele összesen csak hat országban él. Sok esetben a legfontosabb vallási csoportok még koncentráltabban vannak jelen, követőik fele vagy még többen egy vagy egy kézen megszámolható országban él – a washingtoni székhelyű Pew kutatóintézet eredményeit a Vatikáni... »

Ezerötszáz éves Európa legrégebbi kolostora

Ezerötszáz éves fennállását ünnepli az Ágoston-rendi Szent Mór-kolostor a svájci Wallis kantonban. A Nyugat legrégebbi, folyamatosan fennálló kolostorában szeptember közepén kezdődnek meg jubileumi ünnepségek. A Kathpress... »

Francois Varillon: Jézus passiója

A Korda Kiadó által megjelentetett kötetben Francois Varillon (1905–1978) francia jezsuita, teológus húsvéti misztériumról szóló elmélkedései olvashatók, melyek a Szent Ignác-i Lelkigyakorlatok harmadik és negyedik hetének felelnek meg. A szerző figyelmeztet, hogy a húsvét nem csupán a... »