Régizene-koncertek az Iskolanővérek szervezésében

A Röptető reneszánsz képzőművészeti és zenei alkotótábor keretében a résztvevő művészek két régizene-koncertet adnak: augusztus 5-én Markazon és augusztus 6-án Gyöngyösön – tájékoztatnak a Boldogasszony Iskolanővérek.

Változások és kinevezések a Magyar Szalézi Tartományban 2015-ben

A Magyar Szalézi Tartomány tájékoztat a tartomány életében bekövetkező változásokról.

Szent Margit Program: mecénási segítség nehéz sorsú tanulóknak

A Kárpátaljai Magyar Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet az Ukrajnában kialakult krízis miatt nehéz anyagi körülményekkel küszködő, tehetséges diákok számára meghirdeti a Szent Margit Programot – tájékoztat a Hajdúdorogi... »

Pótfelvételit hirdet az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola várja a jelentkezőket a pótfelvételiben meghirdetett képzésekre. A jelentkezés határideje 2015. augusztus 10.

Megújult a Piarista Nővérek rendháza Nagykárolyban

Rendházuk felújításának köszönhetően nég több gyermeken tudnak segíteni a Piarista Nővérek Nagykárolyban. Az épületben bővítették a közösség által vezetett család típusú gyermekotthont. Június 31-én sajtótájékoztatón... »

Kincskereső tábort tartottak a győri káptalandombon

Évszázados kincsek, felhőtlen nyári kalandok, önfeledt játék, saját alkotások – röviden így lehetne bemutatni a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár hagyományteremtő szándékkal, július 20. és 25. között megrendezett... »

USA: Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa beszédét a kongresszusban

Ferenc pápa szeptember 22–27. között első alkalommal tesz látogatást az Egyesült Államokban. Különösen nagy az érdeklődés beszéde iránt, amelyet szeptember 24-én a kongresszus ülésén mond – írja a Vatikáni Rádió.

A Pécsi Egyházmegye közleménye

A Pécsi Egyházmegye közleményben válaszol a Blikk című lap 2015. július 31-i számában „Szemétre dobták a milliókat érő Zsolnay vázát” címmel közölt írásra.

Közlemény a kislétai gyilkosság hatodik, a pharrajimos hetvenegyedik évfordulójára

Székely János püspök vezetésével, a Szent Egyed közösség szervezésében augusztus 2-án, vasárnap este nyolc órakor imádságot tartanak Budapesten, a jezsuiták Mária utcai Jézus Szíve templomában a kislétai gyilkosság és a... »

Megújult a hajléktanokat ellátó Remény Háza Pécsen

Új tetőt kapott a hajléktalanoknak helyet adó intézmény, a pécsi Remény Háza. A néhány évvel ezelőtt elkezdett épületbővítéssel és a mostani teljes tetőszerkezeti cserével végre teljessé vált a felújítás – olvasható a... »

Georges Abou Khazen püspök nyilatkozott az Iszlám Államról

Az Iszlám Állam a nagyhatalmak kezében levő eszköz, amelyet ők hoztak létre, fegyvereztek fel és támogatnak – nyilatkozta Georges Abou Khazen püspök, latin rítusú aleppói apostoli helynök az olasz Tv2000 híradójának július... »

Személyi változások egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

A főpásztorok személyi és szervezeti változásokról döntöttek a papszentelések után. Az egyházmegyék híradását közöljük.

Főiskolásokat és egyetemistákat vár  szombathelyen az Assisi Szent Ferenc Kollégium

Főiskolásokat és egyetemistákat vár szombathelyen az Assisi Szent Ferenc Kollégium

Ha Szombathelyen tanulsz tovább, de még nem találtál megfelelő kollégiumot magadnak, akkor itt a lehetőség: Téged is vár az Assisi Szent Ferenc Kollégium!

Emléktáblát állítottak Hollai Antalnak Albertfalván

Emléktáblát állítottak Hollai Antalnak Albertfalván

Emléktábla avatásával, szentmisével és az elmélkedéseiből szerkesztett könyv bemutatójával emlékeztek az 56 évesen elhunyt Hollai Antal pápai káplán, c. apát, esperes, plébánosra halála első évfordulóján, július 29-én Albertfalván – tájékoztatta szerkesztőségünket Mihályi... »

Hamarosan tíz éves lesz XVI. Benedek „Deus caritas est” enciklikája

Hamarosan tíz éves lesz XVI. Benedek „Deus caritas est” enciklikája

Ferenc pápa ösztönzésére a Cor Unum Pápai Tanács 2016. február 25-26-án megemlékezik XVI. Benedek első, Deus caritas est kezdetű enciklikája megjelenésének 10. évfordulójáról – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A pápa lélekben közel van a szenvedő szíriaiakhoz

A pápa lélekben közel van a szenvedő szíriaiakhoz

Ferenc pápa az Úrangyala alkalmával megemlékezett a szíriai terroristák által két éve elrabolt Dall’Oglio jezsuita atyáról és másokról. A Dall’Oglio család a Vatikáni Rádión keresztül mondott köszönetet Ferenc pápának, aki a nemzetközi közvélemény előtt sürgette az... »

Ifjúsági találkozót tartottak Nagypeleskén

Ifjúsági találkozót tartottak Nagypeleskén

Július 20. és 26. között, harmadik alkalommal tartottak ifjúsági találkozót Nagypeleskén. A kilencven táborozót a görögkatolikus parókia fogadta – tájékoztatta szerkesztőségünket Pallai Béla.

Befejeződött az országos katolikus ifjúsági találkozó Kolozsváron

Befejeződött az országos katolikus ifjúsági találkozó Kolozsváron

Július 22. és 26. között tartották az országos katolikus ifjúsági találkozót (OKIT) a Kolozsváron. A tizenharmadik alkalommal megrendezett országos találkozón több mint kétezer fiatal vett részt – tájékoztat a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye.

Bejrút-Vatikán: Új püspököt neveztek a keleti katolikus egyházban

Bejrút-Vatikán: Új püspököt neveztek a keleti katolikus egyházban

A Bejrúti Maronita Patriarkális Kúria püspöki szinódusa a Patriarkális Kúria püspökévé választotta Paul Abdel Sater bejrúti plébánost. Ferenc pápa a Keleti Kánonjogi Kódex 185. paragrafusa értelmében megadta hozzájárulását, és címzetes püspöki széket jelölt ki számára –... »

Egy muzulmán férfi és egy keresztény asszony szövetsége életeket mentett

Egy muzulmán férfi és egy keresztény asszony szövetsége életeket mentett

Alganesh Fessaha eritreai keresztény asszony és Awwad Mohammed Ali Hassan muzulmán sejk barátsága átnyúlik a vallási és etnikai határokon, emberek százainak életét mentette meg, akik emberrablók kezére kerültek. Andrea Riccardi írása az olasz Corriere della Sera napilapban jelent... »

A bűnbocsánat ünnepe Assisiben – legyünk az irgalmasság misszionáriusai

A bűnbocsánat ünnepe Assisiben – legyünk az irgalmasság misszionáriusai

Július 29-én kezdődött Assisiben a triduum, amely megelőzi a bűnbocsánat ünnepét. Ezekben a napokban hívők ezrei zarándokolnak a Porciunkula-kápolnába, hogy teljes búcsút nyerjenek. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztőségének híradását olvashatják.

Taizé: fiatalok találkozója Roger testvér emlékére

Taizé: fiatalok találkozója Roger testvér emlékére

Taizé három fontos eseményre emlékezik 2015-ben: az alapító Roger testvér száz évvel ezelőtt, 1915. május 12-én született; augusztus 16-án lesz 10 éve, hogy meggyilkolták őt; továbbá idén ünneplik a Taizéi Közösség alapításának 75. évfordulóját. A Vatikáni Rádió... »

Beszélgetés az Egri Főegyházmegye újmisés papjaival

Beszélgetés az Egri Főegyházmegye újmisés papjaival

2015 júniusában szentelte pappá Ternyák Csaba érsek Füleczki Istvánt és Versler Sándort. A két újmiséssel a jászberényi Jézus Neve Plébánia készített interjút.

„Egyedül vagyunk a mindenségben?”

„Egyedül vagyunk a mindenségben?”

A Földhöz hasonlító Kepler-452b bolygó felfedezésével foglalkozik a L’Osservatore Romano július 26-i számában a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója, az argentin jezsuita José Gabriel Funes. Írását Szabó Ferenc SJ ismerteti a Vatikáni Rádió oldalán.

Loyolai Szent Ignác

Loyolai Szent Ignác

Loyolai Szent Ignác áldozópapra, a jezsuita rend (Jézus Társasága) megalapítójára, a Lelkigyakorlatok szerzőjére emlékezünk liturgikus emléknapján, július 31-én.

Nemzetközi patrisztikus konferenciát szervez a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

Nemzetközi patrisztikus konferenciát szervez a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola

„Mater et Matres” címmel nemzetközi patrisztikus konferenciát szervez az anyaság témájának a korai keresztény egyházban való megjelenéséről a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Nyíregyházán 2015. szeptember 14-15-én.