Hittel valljuk feltámadásodat

Erdő Péter bíborosnak a Magyar Kurír felkérésére 2014 húsvétjára írott gondolatait olvashatják.

Aki látott és hitt

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

III. Gregoriosz Laham pátriárka húsvéti üzenete

Antióchia és az egész Kelet, Alexandria és Jeruzsálem görög melkita pátriárkája keresztény értelmiségiekből és gondolkodókból álló szíriai fórum létrehozását javasolja, amely egyesíti a társadalomban elkötelezett hívőket... »

A római főrabbi jókívánságai Ferenc pápának húsvét alkalmából

Róma főrabbija, Riccardo Di Segni jókívánságait fejezte ki Ferenc pápának húsvét alkalmából, viszonozva a Szentatya üzenetét, amit a zsidó Pászka alkalmából küldött.

Nagypéntek Isten irántunk való nagy szeretetéről szól – liturgia Szatmérnémetiben

Isten azért tud minket is vigasztalni, mert ismeri a szenvedést – mondta Hársfalvi Ottó általános helynök nagypénteken a szatmárnémeti székesegyházban. A szertartásról Józsa János egyházmegyei sajtóreferens készített... »

Velük volt Júdás is, az áruló – P. Cantalamessa nagypénteki prédikációja

A János-passió után – hagyományosan – P. Ranieo Cantalamessa kapucinus szerzetes mondott beszédet. Júdás árulásának tragikus történetét elemezte, aktualizálta. A Vatikáni Rádió összefoglalóját közöljük.

Húsvét Jézus földjén – interjú P. Pizzaballa ferences kusztossal

A hagyománynak megfelelően nagypénteken tartja az egyház a gyűjtést a Szentföldért: ez a szokás szorosra fűzi a szálakat a világ keresztényei és a szent helyek között – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Mária-ájtatosság a Santa Maria Maggiore-bazilikában

Április 19-én, nagyszombaton délelőtt fél 11 és fél 12 között tartották a római pápai bazilikában az „Anya órája” elnevezésű ájtatosságot. A szertartást Santos Abril y Castelló bíboros, a bazilika főpapja vezette... »

Krisztus engedelmes lett a halálig – nagypéntek az egri bazilikában

Nagypénteken az egyház nem mutat be szentmisét, hanem ősi liturgiával ünnepli az Úr Jézus szenvedését és megváltó kereszthalálát. Így történt ez az egri bazilikában is április 18-án, az esti szertartás keretében –... »

A pápa felhívása közös imára a koreai tragédia áldozataiért

„Arra kérlek benneteket, hogy csatlakozzatok hozzám az imában a koreai tragikus hajótörés áldozataiért és családjaikért.”

Keresztút a Colosseumnál a Szentatya vezetésével

2014. április 18., nagypéntek, Róma: Ferenc pápa Giancarlo Maria Bregantini, Campobasso-Boiano érsekének „Krisztus arca – az ember arca” című elmélkedéseit olvasta fel a keresztúton. Vértesaljai László SJ fordítását a... »

Mindannyian hitelesítve vagyunk a végtelenre

XXIII. János és II. János Pál közelgő szentté avatása kapcsán beszélgettünk Kerényi Lajos piarista szerzetessel, aki ugyanúgy ismerője a haldoklók lelki küzdelmeinek, mint a fiatalok útkereső vívódásainak.

Ferenc pápa: A keresztben látjuk az ember szörnyűségét és Isten irgalmának végtelenségét

„Nem a gonoszé, hanem a szereteté, az irgalmasságé, a megbocsátásé az utolsó szó” – hangsúlyozta a Szentatya a Colosseumnál megtartott hagyományos keresztúti ájtatosságon, amelyen negyvenezer hívő vett részt – tudósít a... »

Napi sajtószemle

Az április 19-i lapok szemléje

Kopt katolikus pap lett Ferenc pápa új személyi titkára

A Szentatya új személyi másodtitkára Yoannis Lahzi Gaid atya, a Vatikáni Államtitkárság munkatársa lett - tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Nagyböjti kalendárium – április 19., nagyszombat

Az idei nagyböjtben mindennap az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítás gondolataival készülünk húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére.

Krisztus világossága

Nagyszombaton az Egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik a szentsír előtt időzve. Az esti vigília-szertartással veszi kezdetét a Katolikus Egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb... »

Erdő Péter: Mi is átmehetünk a halálból az életre

Ha követjük Jézus példáját, ha minden egyéni érdekünk elé helyezzük a szeretetet Isten és egymás iránt, akkor előttünk is megnyílik az átmenet abba a boldog, örök és isteni létbe, ahová előttünk lépett be Krisztus, aki meghalt és valóban feltámadt – hangsúlyozta Erdő Péter... »

Húsvéti szentmisék a püspöki székhelyeken

Az alábbiakban a húsvéti időszak ünnepi püspöki szentmiséinek helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

Ferenc pápa szellemi és testi fogyatékkal élő személyek lábát mosta meg - VIDEÓVAL

Az utolsó vacsorára emlékező nagycsütörtöki misét Ferenc pápa egy rokkantbetegeket segítő római katolikus egészségügyi intézményben mutatta be, ahol 12 szellemi és testi fogyatékkal élő embernek mosta meg a lábát - tudósít az MTI.

Ferenc pápa: az Úr Krisztusban felkent bennünket az öröm olajával - VIDEÓVAL

Ferenc pápa április 17-én, nagycsütörtökön délelőtt fél tíz órai kezdettel a Szent Péter-bazilikában mutatott be krizmaszentelési szentmisét a Rómában tartózkodó bíborosokkal, püspökökkel és számos pappal – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Olajszentelés a külhoni magyaroknál – VIDEÓVAL

A külhoni magyar egyházmegyékben is egybegyűlt a papság, hogy a nagycsütörtöki krizmaszentelési szentmisék keretében megújítsa papi fogadalmait. A gyulafehérvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék szertartásairól szól összefoglaló írásunk.

Megható film Csaba testvérről a román Pro TV-ben

„Románia, szeretlek” című, virágvasárnapi adásában a román nyelvű Pro TV, az ország vezető kereskedelmi csatornája, Böjte Csaba atya évek óta folyó gyermekmentő akciójáról számolt be objektíven és beleérzéssel – adja hírül a romkat.ro.

58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a famagustai templomban

A görög ciprusiak 58 év után először tarthatnak nagypénteki liturgiát a Ciprus török oldalán álló, famagustai templomban. A polgármester a gesztust a görög–török megbékélés jelének tekinti - tájékoztat a La Croix.

Négy püspöki konferenciát szeretnének a volt Jugoszlávia főpásztorai

Az április 7. és 9. között a vajdasági Nagybecskereken tartott ülésük során Szerbia, Montenegró, Macedónia és Koszovó püspökei úgy döntöttek: kérvényezni fogják, hogy a jelenlegi egy nemzetközi helyett négy nemzeti püspöki konferenciát alkothassanak.

Mindannyian hitelesítve vagyunk a végtelenre

XXIII. János és II. János Pál közelgő szentté avatása kapcsán beszélgettünk Kerényi Lajos piarista szerzetessel, aki ugyanúgy ismerője a haldoklók lelki küzdelmeinek, mint a fiatalok útkereső vívódásainak.

Azért kellünk a világnak, mert Krisztushoz tartozunk

Sillye Jenő, a legismertebb hazai keresztény könnyűzenei dalszerző a két pápa, XXIII. János és II. János Pál közelgő szentté avatása kapcsán vall a II. Vatikáni Zsinat hatásáról, a közösség erejéről és a mennyország létezésébe vetett reményről.

O Zibano – A vonat – KÉPGALÉRIÁVAL

Április 16-án, a Holokauszt Emléknapján a Párbeszéd Háza adott otthont a Khamoro Táncszínház és a kispesti Jezsuita Roma Szakkollégium közös megemlékezésének – tájékoztatnak az esemény rendezői.

Történelmi versenyt rendeztek Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség az idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg Cultura Nostra címmel történelmi versenyét, amelynek döntőjére április 12-én került sor a főapátságban. Rábai László híradása.