Zsidó történész XII. Piusz mellett

2010. március 9. kedd, 16:37

Egy zsidó történész, Saul Friedländer a Le Point című lapnak írt kommentárjában megvédte XII. Piuszt azon támadásoktól, amelyek „Hitler pápájának” állítják be őt. Mint arra a történész emlékeztetett, Eugenio Pacelli averziója a nácizmus iránt már abból is tudott, hogy ő volt a társszerzője XI. Piusz Mit brennender Sorge kezdetű, kivételesen német nyelven írt enciklikájának, ami elítélte a nácizmust.

Friedländer korábban jelenkori történelmet tanított Genova, Los Angeles és Tel-Aviv egyetemein. Több könyvet is írt, olyan témákról, mint Hitler és az Egyesült Államok; XII. Piusz és a Harmadik Birodalom vagy Megjegyzések Izrael jövőjével kapcsolatban – írja a CNA.

A Le Point-nek adott interjújában szólt XII. Piusz csendes tevékenységéről is. Eszerint míg sokan úgy gondolják, hogy a pápa nem sokat tett a a zsidók elhurcolásának megakadályozásáért, és nem tiltakozott a holokauszt ellen, mások ezzel ellentétes eseményekről számolnak be. Ezek a szemtanúk igazolják, hogy XII. Piusz sokat tett a zsidókért. Például a közbeavatkozása, hogy megmentsen négyezer zsidót a gettóból és katolikusok intézményekben helyezze el őket, cáfolja a passzivitásáról szóló híradásokat.

A történész – elmondása szerint – nem szeretné Pacellit Hitler pápájaként beállítani, mint azt oly sokan teszik. Inkább a fentieket és azt hangsúlyozza, hogy a Mit brennender Sorge kezdetű enciklika elítélte a náci ideológiát.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57