A NÉBIH szeretné, ha Magyarországon csökkenne az élelmiszer-pazarlás mértéke. A megtermelt élelmiszerek egyharmada kárba vész, s ennek egyik oka a fogyasztók gondatlansága. Az élelmiszer előállításába befektetett munka és az alapanyag is kárba vész, ez pedig káros hatással van a környezetünkre. Ezért hirdettek országos pályázatot diákok számára, melynek célja az volt, hogy felhívják a tanulók figyelmét az élelmiszer-pazarlásra.
A gyerekek kaptak egy kis kiadványt, amelyben rengeteg érdekességet olvashattak az élelmiszer-hulladékokról. Számos tippet, trükköt tanulhattak meg annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer kerüljön a szemétbe otthonunkban.
A pályázó diákok három fordulón keresztül tesztfeladatokat töltöttek ki, a fordulókon az edelényi tanulók összesen 96 százalékos eredményt értek el. Így jogosultak lettek arra, hogy a negyedik fordulóban is részt vegyenek, melynek során egy kisfilmet kellett készíteniük. A választás a „Maradékból finomat” témájára esett. Megmaradt krumplipürét használtak fel különböző ételek készítéséhez; készült krumplis lángos, szilvás és epres gombóc, krokett és krumplis pogácsa is. Megmaradt almát is használtak: almaecet és almachips készült belőle.
A zsűri május első hetében hozta nyilvánosságra, hogy a döntőbe jutott hatvanegy csapat közül az edelényi Szent Miklós-iskola diákjai a második helyezést érték el.
Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria