El Camino zarándokútra indultak az Európában szolgáló szalézi misszionáriusok

2018. február 24. szombat 16:30

Az Európa Terv keretében a fiatal szalézi misszionáriusok február 11. és 18. között tartották zarándoklatukat. A Magyarországon szolgáló misszionáriusok közül öten tartottak velük.

„Vándor, nincs út, az úgy születik, lépted nyomán” – a költő, Antonio Machado vándoroknak, zarándokoknak szóló költeménye jól kifejezi, hogy az élet és a misszió olyan utak, amelyek néha váratlanok; utak, amelyek azt is alakítják, akik járnak rajta.

Az indiai, vietnami, kelet-timori, indonéziai, perui, lengyel, kongói, zambiai, nigériai és guatemalai misszionáriusok, akiket a szaléziak Franciaországba, Belgiumba, Hollandiába, Írországba, az Egyesült Királyságba, Magyarországra, Koszovóba, Ausztriába, Bulgáriába és Olaszországba küldtek, zarándokoltak el Santiago de Compostelába Guillermo Basañes atya, a szalézi rend missziókért felelős tanácsosa és a tartományokból érkező kísérők, valamint a missziókért felelős dikasztérium tagjai kíséretében.

Martin Lasarte, a missziókért felelős dikasztérium tagja elmondta: februárban nem volt könnyű szembenézni a hideggel, széllel, hóval és az állandó esővel még a zöldellő Galíciában sem: „Pont úgy, ahogy az evangelizáció útja sem könnyű az európai szekularizmus hideg szelében. De a gyaloglás tapasztalata a remény pillanatait kínálta, miközben közelítettünk az elérni kívánt cél felé, ami segített a 38 résztvevőből közösséget kialakítani, erősítette és megérlelte a résztvevők szalézi és misszionáriusi választásait.”

„Én, Róma püspöke és az egyetemes Egyház pásztora, szeretetteljes kiáltással hívlak, öreg Európa, térj vissza, légy újra önmagad!” – e szavakat mondta Szent II. János Pál Santiago de Compostelában: ma az apostol sírjánál olvashatóak.

„Az idősebb Jakab apostol, az Úr egyik szeretett apostola segített bennünket, hogy megerősödjünk tanítványi és misszionáriusi hivatásunkban, hogy megtisztítsuk indítékainkat egészen a vértanúságig az ő nevében, ahogy ő élte és tanúsította”– szögezte le Lasarte atya.

Kétévente tartják a folyamatos képzésben levő, Európában szolgáló fiatal misszionáriusok találkozóját. Ezeken a megbeszéléseken értékelik az elért haladást, és elemzik a kihívásokat. Az út, amelyet a szalézi rend Európa különböző országaiban megtett, az élet és a remény gyümölcseit termi.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – Levél az Alaptörvény módosításáról

Az alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) társadalmi kérdésekkel foglalkozó Caritas in Veritate Bizottsága elnökének levelét adjuk közre, melyet az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt.

07:01
szemelyi-valtozasok-egyhazmegyeinkben-2018
Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben.

09:51