Élménygazdag napok – Vácon táborozhattak a nyírbátori gyerekek

2018. június 27. szerda, 15:58

Huszonöt nyíradonyi iskolás táboroztatására nyílt lehetőség egy pályázatnak köszönhetően a Váci Egyházmegyében. Június 18. és 22. között Vácrátótot, Vácot, Szentendrét, Visegrádot, Dunakeszit, Máriabesnyőt járták be a fiatalok Papp Miklós parókus vezetésével.

Az iskolások szállása a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola kollégiumában volt, innen indultak el mindennap más-más irányba, hogy hitéleti és kulturális életüket gazdagítsák. Meglátogatták többek között a vácrátóti arborétumot, Vác nevezetességeit, a szentendrei skanzent és a visegrádi várat.

Csütörtökön délelőtt a váci püspöki palotában jártak a táborozók, ahol Beer Miklós váci püspök látta vendégül őket. A főpásztor közvetlenségével és humorával szeretetteljes légkört alakított ki az iskolások között.

A hazautazás során Dunakeszi újonnan épült görögkatolikus templomát, a gödöllői királyi kastélyt, valamint Máriabesnyőt tekinthették meg a gyerekek.

„A fiatalabb korosztály sokszínűsége miatt lehetőség nyílott a közösség összekovácsolódására és kulturális fejlődésére, viselkedésére is. Nem a megszokott körülmények között voltak, éppen ezért alkalmazkodniuk kellett sok mindenhez és mindenkihez – írta beszámolójában Papp Miklós parókus. – Reményeink szerint a táborozás a fiatalabb korosztály vallási életében hagyott olyan nyomot és lelki töltekezést, ami a jövőben is megmarad. Lehetőség nyílt bemutatni, hogy ott, ahol többségben római katolikusok élnek, mit is jelent a görögkatolikus identitás és annak megőrzése.”

„Olyan gyerekek is eljutottak ebbe a táborba, akik anyagi-szociális helyzetük miatt máskor nemigen. A szülők egy része nem engedheti meg magának az ilyen jellegű kiadásokat. Szociálisan is előremutató együttlét volt ez a pár nap. Azt is megtanulhatták az iskolások, hogy egymásra is figyelni kell, s ugyanakkor segíteni is kell egymásnak, mert összetartozunk” – hangsúlyozta a parókus.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22. péntek