Élménygazdag napok – Vácon táborozhattak a nyírbátori gyerekek

2018. június 27. szerda 15:58

Huszonöt nyíradonyi iskolás táboroztatására nyílt lehetőség egy pályázatnak köszönhetően a Váci Egyházmegyében. Június 18. és 22. között Vácrátótot, Vácot, Szentendrét, Visegrádot, Dunakeszit, Máriabesnyőt járták be a fiatalok Papp Miklós parókus vezetésével.

Az iskolások szállása a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola kollégiumában volt, innen indultak el mindennap más-más irányba, hogy hitéleti és kulturális életüket gazdagítsák. Meglátogatták többek között a vácrátóti arborétumot, Vác nevezetességeit, a szentendrei skanzent és a visegrádi várat.

Csütörtökön délelőtt a váci püspöki palotában jártak a táborozók, ahol Beer Miklós váci püspök látta vendégül őket. A főpásztor közvetlenségével és humorával szeretetteljes légkört alakított ki az iskolások között.

A hazautazás során Dunakeszi újonnan épült görögkatolikus templomát, a gödöllői királyi kastélyt, valamint Máriabesnyőt tekinthették meg a gyerekek.

„A fiatalabb korosztály sokszínűsége miatt lehetőség nyílott a közösség összekovácsolódására és kulturális fejlődésére, viselkedésére is. Nem a megszokott körülmények között voltak, éppen ezért alkalmazkodniuk kellett sok mindenhez és mindenkihez – írta beszámolójában Papp Miklós parókus. – Reményeink szerint a táborozás a fiatalabb korosztály vallási életében hagyott olyan nyomot és lelki töltekezést, ami a jövőben is megmarad. Lehetőség nyílt bemutatni, hogy ott, ahol többségben római katolikusok élnek, mit is jelent a görögkatolikus identitás és annak megőrzése.”

„Olyan gyerekek is eljutottak ebbe a táborba, akik anyagi-szociális helyzetük miatt máskor nemigen. A szülők egy része nem engedheti meg magának az ilyen jellegű kiadásokat. Szociálisan is előremutató együttlét volt ez a pár nap. Azt is megtanulhatták az iskolások, hogy egymásra is figyelni kell, s ugyanakkor segíteni is kell egymásnak, mert összetartozunk” – hangsúlyozta a parókus.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd