Élménygazdag napok – Vácon táborozhattak a nyírbátori gyerekek

2018. június 27. szerda 15:58

Huszonöt nyíradonyi iskolás táboroztatására nyílt lehetőség egy pályázatnak köszönhetően a Váci Egyházmegyében. Június 18. és 22. között Vácrátótot, Vácot, Szentendrét, Visegrádot, Dunakeszit, Máriabesnyőt járták be a fiatalok Papp Miklós parókus vezetésével.

Az iskolások szállása a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola kollégiumában volt, innen indultak el mindennap más-más irányba, hogy hitéleti és kulturális életüket gazdagítsák. Meglátogatták többek között a vácrátóti arborétumot, Vác nevezetességeit, a szentendrei skanzent és a visegrádi várat.

Csütörtökön délelőtt a váci püspöki palotában jártak a táborozók, ahol Beer Miklós váci püspök látta vendégül őket. A főpásztor közvetlenségével és humorával szeretetteljes légkört alakított ki az iskolások között.

A hazautazás során Dunakeszi újonnan épült görögkatolikus templomát, a gödöllői királyi kastélyt, valamint Máriabesnyőt tekinthették meg a gyerekek.

„A fiatalabb korosztály sokszínűsége miatt lehetőség nyílott a közösség összekovácsolódására és kulturális fejlődésére, viselkedésére is. Nem a megszokott körülmények között voltak, éppen ezért alkalmazkodniuk kellett sok mindenhez és mindenkihez – írta beszámolójában Papp Miklós parókus. – Reményeink szerint a táborozás a fiatalabb korosztály vallási életében hagyott olyan nyomot és lelki töltekezést, ami a jövőben is megmarad. Lehetőség nyílt bemutatni, hogy ott, ahol többségben római katolikusok élnek, mit is jelent a görögkatolikus identitás és annak megőrzése.”

„Olyan gyerekek is eljutottak ebbe a táborba, akik anyagi-szociális helyzetük miatt máskor nemigen. A szülők egy része nem engedheti meg magának az ilyen jellegű kiadásokat. Szociálisan is előremutató együttlét volt ez a pár nap. Azt is megtanulhatták az iskolások, hogy egymásra is figyelni kell, s ugyanakkor segíteni is kell egymásnak, mert összetartozunk” – hangsúlyozta a parókus.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök