Időseknek adtak karácsonyi műsort a papnövendékek Pécsett

2017. december 27. szerda 17:34

A Pécsi Egyházmegye papnövendékei karácsonyi műsorral köszöntötték három pécsi idősek otthonának lakóit.

A hívő ember életében felmerül a kérdés Teremtőjéhez, hogy mit várhat tőle élete végén. Különösen az időseket foglalkoztatja ez a kérdés, akik már érzik földi pályafutásuk végét. Immanuel Kant is megfogalmazza az ember három fő kérdésében, hogy az érző és gondolkodó embert foglalkoztatja a halál és az azutáni élet kérdése: Mit remélhetek? A hívő embernek ez a reménye Istenben és az ő irgalmában van. Az önmagára reflektáló ember, különösen idős korban, egyre inkább látja saját gyengeségeit és hibáit, melyeket életében elkövetett, és tudja, hogy reményét Isten végtelen irgalmába vetheti. Ez a remény teljesedett be és teljesedik be ma is karácsonykor, amikor Isten irgalma, az ő szentséges Fia megtestesült. Ezt a reményt próbálják elvinni az idősekhez a pécsi papnövendékek, amikor minden évben rövid kis műsorral látogatnak el hozzájuk karácsonykor.

Idei műsoruk alapgondolata, hogy az ember életében vannak csodák, még ha nem is mindig vesszük észre ezeket. Jézus sem tett állandóan csodát, és ha tett is, nem látta mindenki. Sokszor  titoktartásra intette azokat az embereket, akiken segített. Hinnünk kell, hogy vannak csodák, melyek körülvesznek bennünket: a család, a férj, a feleség, a gyerekek, a barátok, a sikerek, amelyeket a Krisztusból táplálkozó hittel látja meg a keresztény ember.

„Az idős ember gyakran érzi a magányosságot, a szeretet hiányát, ezt azonban egy-egy látogatás alkalmával megadhatjuk nekik – írta beszámolójában Kárász Gábor negyedéves kispap. – Mi, papnövendékek is ezt tettük, amikor ellátogattunk a Pécsi Egyházmegye három, időseket ellátó szociális otthonába. Bízunk abban, hogy mi is hozzájárulhattunk a remény csodájának beteljesedéséhez.”

A Skóciai Szent Margit Idősek Otthonában egy ápoló megkérte őket, hogy menjenek be az egyik néni szobájába, aki már nem tud felkelni: ha bemennének hozzá, örömet okoznának neki. Meglátogatták az asszonyt, aki könnyes szemmel feküdt. A papnövendékek énekeltek neki, megfogták a kezét, arra törekedve, hogy reményt vigyenek az életébe, Krisztus reményét. Ennek az idős néninek szebbé tehették a karácsonyát.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
keresd-beket-faradhatatlanul-kozeledik-12-nemzetkozi-romai-ministranszarandoklat
Keresd a békét fáradhatatlanul – Közeledik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat

Július 28. és augusztus 4. között rendezik meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük a zarándoklat üzenetéről és a programokról.

19:03
kapcsolatokban-elunk-vagy-online-vagyunk
Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”?

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják.

18:12