Keresztények a mai Szentföldön – A Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartójának előadása

2018. február 27. kedd 15:57

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója február 15-én Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház estjén.

A volt palesztinai és jordániai nagykövet előadásában rámutatott: válságban van a térség és a kereszténység is. A keresztény közösségek elvándorlása komolyan érinti a Szentföldet is, a folyamatok megállításához meg kellene szüntetni az elvándorlást kiváltó okokat.

A történész-régész végzettségű előadó 1990 és 2015 között teljesített diplomáciai szolgálatot a térségben a Szentföldön, Izraelben, Palesztinában és Jordániában. A Szent Sír Lovagrend képviselőjeként elmondta, hogy a Betlehemben működő és egyetlen római katolikus papi szeminárium működtetését száz százalékban a rend támogatja, ezenkívül a betlehemi katolikus egyetem működtetésének több mint a felét, a Jeruzsálemi Latin (római katolikus) Patriarchátus összes bevételének kétharmadát szintén a rend vállalja, emellett több katolikus intézményt, iskolát, árvaházat, óvodát, kórházat és a menekülteket is segítik. Előadásában személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, elsősorban a keresztény közösségek, plébániák helyzetére fókuszálva.

Jungbert Béla előadása végén tényként leszögezte: a kereszténység kétezer éve önmagában jelent kulturális és spirituális értéket, esetleges megszűnése a Közel-Keleten pótolhatatlan veszteség lenne. Alapvető érdekünk fűződik ahhoz, hogy a szentföldi keresztények az üldöztetések miatt ne kényszerüljenek elhagyni otthonaikat, és szülőföldjükön kollektív jogok birtokában tudjanak megmaradni.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-meg-kell-tanulnunk-bizni-istenben-es-elcsendesedni-miszteriuma-elott
Ferenc pápa: Meg kell tanulnunk bízni Istenben és elcsendesedni misztériuma előtt!

Június 24-én a Szentatya Keresztelő János születésének csodás körülményeiről, és annak üzenetéről elmélkedett a közös déli Mária-imádság alkalmából. Ferenc pápa beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

17:41
erdo-peter-biboros-szent-adalbert-dijjal-tuntette-ki-tarlos-istvan-fopolgarmestert
Erdő Péter bíboros Szent Adalbert-díjjal tüntette ki Tarlós István főpolgármestert

Erdő Péter bíboros, prímás főcelebrálásával mutattak be ünnepi szentmisét az óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia búcsúján, június 24-én. A szentmise végén a bíboros kitüntetést és pápai áldást tartalmazó oklevelet adott át Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének 70. születésnapja alkalmából.

16:30