Keresztények a mai Szentföldön – A Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartójának előadása

2018. február 27. kedd 15:57

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója február 15-én Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház estjén.

A volt palesztinai és jordániai nagykövet előadásában rámutatott: válságban van a térség és a kereszténység is. A keresztény közösségek elvándorlása komolyan érinti a Szentföldet is, a folyamatok megállításához meg kellene szüntetni az elvándorlást kiváltó okokat.

A történész-régész végzettségű előadó 1990 és 2015 között teljesített diplomáciai szolgálatot a térségben a Szentföldön, Izraelben, Palesztinában és Jordániában. A Szent Sír Lovagrend képviselőjeként elmondta, hogy a Betlehemben működő és egyetlen római katolikus papi szeminárium működtetését száz százalékban a rend támogatja, ezenkívül a betlehemi katolikus egyetem működtetésének több mint a felét, a Jeruzsálemi Latin (római katolikus) Patriarchátus összes bevételének kétharmadát szintén a rend vállalja, emellett több katolikus intézményt, iskolát, árvaházat, óvodát, kórházat és a menekülteket is segítik. Előadásában személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, elsősorban a keresztény közösségek, plébániák helyzetére fókuszálva.

Jungbert Béla előadása végén tényként leszögezte: a kereszténység kétezer éve önmagában jelent kulturális és spirituális értéket, esetleges megszűnése a Közel-Keleten pótolhatatlan veszteség lenne. Alapvető érdekünk fűződik ahhoz, hogy a szentföldi keresztények az üldöztetések miatt ne kényszerüljenek elhagyni otthonaikat, és szülőföldjükön kollektív jogok birtokában tudjanak megmaradni.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle