Keresztények a mai Szentföldön – A Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartójának előadása

2018. február 27. kedd 15:57

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója február 15-én Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház estjén.

A volt palesztinai és jordániai nagykövet előadásában rámutatott: válságban van a térség és a kereszténység is. A keresztény közösségek elvándorlása komolyan érinti a Szentföldet is, a folyamatok megállításához meg kellene szüntetni az elvándorlást kiváltó okokat.

A történész-régész végzettségű előadó 1990 és 2015 között teljesített diplomáciai szolgálatot a térségben a Szentföldön, Izraelben, Palesztinában és Jordániában. A Szent Sír Lovagrend képviselőjeként elmondta, hogy a Betlehemben működő és egyetlen római katolikus papi szeminárium működtetését száz százalékban a rend támogatja, ezenkívül a betlehemi katolikus egyetem működtetésének több mint a felét, a Jeruzsálemi Latin (római katolikus) Patriarchátus összes bevételének kétharmadát szintén a rend vállalja, emellett több katolikus intézményt, iskolát, árvaházat, óvodát, kórházat és a menekülteket is segítik. Előadásában személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, elsősorban a keresztény közösségek, plébániák helyzetére fókuszálva.

Jungbert Béla előadása végén tényként leszögezte: a kereszténység kétezer éve önmagában jelent kulturális és spirituális értéket, esetleges megszűnése a Közel-Keleten pótolhatatlan veszteség lenne. Alapvető érdekünk fűződik ahhoz, hogy a szentföldi keresztények az üldöztetések miatt ne kényszerüljenek elhagyni otthonaikat, és szülőföldjükön kollektív jogok birtokában tudjanak megmaradni.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő