Keresztények a mai Szentföldön – A Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartójának előadása

2018. február 27. kedd 15:57

A szentföldi keresztények helyzetéről tartott előadást Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi helytartója február 15-én Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház estjén.

A volt palesztinai és jordániai nagykövet előadásában rámutatott: válságban van a térség és a kereszténység is. A keresztény közösségek elvándorlása komolyan érinti a Szentföldet is, a folyamatok megállításához meg kellene szüntetni az elvándorlást kiváltó okokat.

A történész-régész végzettségű előadó 1990 és 2015 között teljesített diplomáciai szolgálatot a térségben a Szentföldön, Izraelben, Palesztinában és Jordániában. A Szent Sír Lovagrend képviselőjeként elmondta, hogy a Betlehemben működő és egyetlen római katolikus papi szeminárium működtetését száz százalékban a rend támogatja, ezenkívül a betlehemi katolikus egyetem működtetésének több mint a felét, a Jeruzsálemi Latin (római katolikus) Patriarchátus összes bevételének kétharmadát szintén a rend vállalja, emellett több katolikus intézményt, iskolát, árvaházat, óvodát, kórházat és a menekülteket is segítik. Előadásában személyes tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, elsősorban a keresztény közösségek, plébániák helyzetére fókuszálva.

Jungbert Béla előadása végén tényként leszögezte: a kereszténység kétezer éve önmagában jelent kulturális és spirituális értéket, esetleges megszűnése a Közel-Keleten pótolhatatlan veszteség lenne. Alapvető érdekünk fűződik ahhoz, hogy a szentföldi keresztények az üldöztetések miatt ne kényszerüljenek elhagyni otthonaikat, és szülőföldjükön kollektív jogok birtokában tudjanak megmaradni.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
hivas-szeretetre-kovacs-zoltan-szeged-pappa-szenteltek-papi-arcel
Hívás a szeretetre – Villanófényben Kovács Zoltán újmisés

Kovács Zoltán diakónust a szegedi dómban szentelte pappá szeptember 8-án Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. „Meghívásunk a szeretetre szól.” A pap identitása szempontjából meghatározó, hogy minél inkább azonosuljon Krisztussal – vallja Kovács Zoltán. A jó papot a jó édesapához hasonlítja.

19:59
ferenc-papa-katekezise-az-is-boldog-lehet-akinek-nem-voltak-jo-szulei
Ferenc pápa: Az is boldog lehet, akinek nem voltak jó szülei!

Szeptember 19-én a szülők iránti tisztelet parancsáról elmélkedett katekézisében Ferenc pápa. A Szentatya a parancsolat felszabadító hatását hangsúlyozta: elfogadhatjuk szüleinket korlátaikkal együtt, kiengesztelődhetünk gyermekkori sérüléseinkkel, és boldog, másoknak szentelt életet élhetünk.

16:20