Zöldellő kertek a Székesfehérvári Egyházmegyében

2019. május 9., csütörtök | 16:00

A „Zöldellő kertek” program a Katolikus Karitász „Öngondoskodó háztartások” című, hátrányos helyzetű családokat segítő programcsoportja. A programhoz a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász is csatlakozott, az ő beszámolójukat adjuk közre.

Mindannyian rácsodálkoztunk már egy szépen rendezett kertre, amire mindennap rátekint egy gondos szempár. Az irigykedés érzése átsuhan a gondolatainkban, milyen jó, hogy a lakás melletti barátságos „kertészetből” mindennap friss zöldséget és gyümölcsöt lehet szedni. Kezdve attól, hogy az első kis csírák, amikor kibújnak a földből, már örömre adnak okot, úgy a termés learatása is a biztonság ígéretét hordozza. 

A kerti munka nagyon jó nevelő hatással van a gyermekekre is. A kicsik a locsolásban, a nagyobbak az erőnléti feladatok megoldásában találják fel önmagukat. Milyen finom is annak a zsenge borsónak az íze, amit a gyerekek ültettek el. A földből kihúzott sárgarépa illatánál nincs jobb. A bab és a borsó olyan gyorsan dugja ki a fejét, hogy szinte látni a fejlődés folyamatait. A föld nem puszta többé, hanem az a hely, ahol burjánzik az élet.

Ez a kis hétköznapi csoda valósággá válhatott a Székesfehérvári Egyházmegye tizenkilenc településén, száz család számára. Többek között Szabadbattyán, Perkáta, Budaörs, Seregélyes, Csákvár, Kőszárhegy és Székesfehérvár kertjei színesedhetnek virágmagok, a piros retek, a borsó, a spenót és a bab hajtásaitól. A Katolikus Karitász szervezésében a plébániai karitászcsoportok segítségével húszfajta vetőmagot osztottak ki a rászoruló családoknak.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle