2016 óta több mint a duplájára nőtt az év első hónapjában a Szentföldre zarándoklók száma

Kitekintő – 2018. február 6., kedd | 13:58

2016-tól folyamatosan nőtt az év első hónapjában a Szentföldre zarándoklók száma: idén januárban 770 csoportban 26 ezren keresték fel a megváltás legszentebb helyeit – adta hírül a Szentföldi Ferences Kusztódia honlapja.


Tomasz Dubiel atya, a jeruzsálemi Keresztény Információs Központ igazgatója elmondta: két évvel ezelőtt, 2016 januárjában 390 csoport regisztrált, és 11 ezer zarándok érkezett. Tavaly ilyenkor 529 bejegyzett csoportban már 16 ezren jöttek, míg az idén 770 csoportban összesen 26 ezer zarándok kereste fel a szentföldi kegyhelyeket.

Az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal éves jelentése szerint 2017-ben 3 millió 612 ezer zarándok érkezését regisztrálták, ami 23 százalékos növekedés 2016-hoz, és 29 százalékos növekedés 2015-höz képest – számolt be a SIR olasz katolikus hírügynökség. A katolikus zarándokok száma megkétszereződött – tette hozzá a lengyel származású ferences –, de egyre többen érkeznek más keresztény felekezetekből is, hogy felkeressék a szent helyeket. A Krisztus-hívő zarándokok összlétszáma ennél is magasabb: az információs központ jelentése ugyanis nem számította bele a közzétett adatokba azt a több ezer ortodox keresztényt, akik a január 6-án tartott vízkereszti karácsony alkalmából érkeztek. Hasonló növekedési tendencia tapasztalható a Szent Sír-bazilika esetében is.

A legtöbb látogató Ázsiából érkezik – mutatta ki az Izraeli Központi Statisztikai Hivatal, amely rekordévként könyveli el 2017-et, hiszen a Szentföldre érkezők száma először haladta meg a hárommilliót. Csak olasz zarándokból több mint százezer érkezett tavaly, ami 26 százalékos gyarapodás, de a tendencia tovább erősödik, hiszen decemberben és januárban már 31 százalékos volt a növekedés. Ezzel az adattal Olaszország a hatodik az európai országok közül, és nyolcadik világszinten. Az első hely az Egyesült Államoké évi 779 ezer látogatóval, majd Oroszország következik 331 ezer, Franciaország 309 ezer, Németország 218 ezer, illetve az Egyesült Királyság 198 ezer látogatóval. Ezen adatok egyértelműen jelzik, hogy Francesco Patton szentföldi ferences kusztos és Pierbattista Pizzaballa érsek, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus apostoli adminisztrátora felhívásai meghallgatásra találtak. „A Szentföld továbbra is biztos hely a zarándokok számára, akik teljesen nyugodtan idelátogathatnak. Reméljük, hogy ez az örvendetes trend a továbbiakban is megmarad” – mondják a szentföldi felelősök.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria