Hétezer fiatal vesz részt a Taizében rendezett nemzetközi találkozón

Kitekintő – 2015. augusztus 11., kedd | 18:30

Több mint hétezer 18–35 év közötti fiatal vesz részt Franciaországban a taizéi ökumenikus közösség augusztus 9-én, vasárnap kezdődött nemzetközi találkozóján. „Az új szolidaritás felé” jelmondattal meghirdetett rendezvényen megemlékeznek Roger testvérről is – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

David testvér, a rendezvény egyik főszervezője nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az eseményről, amely augusztus 16-áig tart:

„Különleges időszak ez számunkra, mert három fontos évfordulót ünnepel a közösségünk. Száz éve született Roger testvér, tíz éve gyilkolták meg, és 75 éve érkezett Taizébe. Arra gondoltunk, hogy fontos lenne egy találkozót rendezni, nem azért, hogy a múltba tekintsünk, hanem elsősorban azért, hogy befogadjuk az eddigi tapasztalatokat és Roger testvér örökségét. Felvetődött, hogy miként élhetjük meg ezt a hivatást a mai világban, amelynek nagy szüksége van Istenre és az emberek közötti szolidaritásra” – fogalmazott David testvér.

Egy héten keresztül négyezer fiatal kapcsolódik be a programokba Taizéban, majd a hétvégére újabb résztvevők csatlakoznak még hozzájuk, így augusztus 16-ára már hétezren lesznek. A társadalomban elkötelezett személyek is jelen vannak a fiatalok mellett, hogy kivegyék részüket egy újfajta szolidaritásból. A különböző egyházak felelősei is részt vesznek a találkozón. Az egyházi rendezvényen a fiatalok megérthetik, hogy az Istenbe vetett hit nem távolít el bennünket a világtól. Éppen ellenkezőleg, még jobban elkötelezetté tesz a körülöttünk levő világ iránt.

Van sok fiatal, aki Taizébe látogat, bár nem ismerte Roger testvért, mások viszont igen. Az alapító gyakran mondogatta, hogy ne akarjunk megérteni mindent Istenről, az evangéliumról, hanem azt a keveset, amit eddig megértettünk, éljük meg és alkalmazzuk a gyakorlatban. Számos fiatal vallja, hogy Roger testvérnek ez a felhívása ösztönözte őket arra az elkötelezettségre, amelyet ma is élnek.

A cél, hogy a fiatalokat arra buzdítsák: keressék az új szolidaritást. A következő években ezt a keresést három értékben lehet konkretizálni: az örömben, az egyszerűségben és az irgalmasságban. Azt szeretnénk, ha a fiatalok ezekkel a szavakkal térnének haza a találkozóról – nyilatkozta David testvér, a rendezvény koordinátora.

A Taizében megrendezett, a szolidaritást és az irgalmasságot középpontba helyező találkozó programjairól, a délutáni workshopokról itt lehet tájékozódni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Taizei Találkozók/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria