A közép-kelet-európai püspöki konferenciák képviselőinek pozsonyi közleménye

2018. szeptember 11., kedd | 9:32

Stanislav Zvolenský érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke meghívására szeptember 6–7-én Pozsonyban gyűltek össze kétnapos tanácskozásra a közép-kelet-európai régió püspöki konferenciáinak képviselői. A püspökök a tanácskozás végén közleményt adtak ki, melyet teljes terjedelmében közreadunk.

Kelet-Közép-Európa püspöki konferenciái elnökeinek és képviselőinek találkozója

Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Horvátország, Ukrajna, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina püspöki konferenciái, a nemzetközi Szent Cirill és Metód konferencia képviselői, valamint az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöksége 2018. szeptember 6-án és 7-én Pozsonyban ülésezett. A találkozó résztvevői Szlovákia apostoli nunciusának jelenlétében ünnepeltek szentmisét a Szent Márton-székesegyházban Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE elnöke vezetésével.

Az Egyház küldetésének különböző kérdéseit elmélyítendő, a jelenlegi kelet-közép-európai kulturális és szociális helyzet figyelembevételével a résztvevők a következő pontokban egyeztek meg: Az utóbbi években a régió egyházmegyéi különféle akciókban vettek részt – mint például a közel-keleti háborúk áldozatai javára szervezett közös gyűjtés 2017-ben –, és házak, kórházak, iskolák és egész települések helyreállításában közreműködnek, hogy lehetővé váljon a menekültek visszatérése hazájukba. A Katolikus Egyház szervezetei hatékony módon nyújtottak segítséget azoknak a menekülteknek is, akik az országaik területén haladtak át.

Kelet-Közép-Európa országait hátrányosan érinti fiataljaik tömeges külföldre vándorlása. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy e jelenség legfőbb oka a következő: a kelet-közép-európai országok a nyugati világhoz való szoros kötődésük ellenére az utóbbi harminc év során nem integrálódtak egyenrangú partnerként. Nyugat-Európa és Kelet-Közép-Európa országait összevetve az átlagfizetések közötti különbségek hatalmasak maradtak. Szükséges lesz tehát, hogy ezen országok Nyugat-Európába integrálódásának megtaláljuk egy másik módját, amely hatékonyabban garantálja ezen országok és állampolgáraik egyenlő méltóságát. A püspökök egyúttal országaik kormányaihoz is fordulnak, és arra kérik őket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az oktatás megreformálására, valamint a fiatalokra, akik a hiányos szociális viszonyok miatt gyakran elhagyják országaikat, és külföldön keresnek munkát, ahol magasabb színvonalú szociális biztonságot találnak házasságuk és családjuk számára. A püspökök reményüket fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy a fiatalokról és a hivatásgondozásról szóló következő püspöki szinódus hasznos ösztönzést ad majd az Egyház életének.

A társadalomnak, amelyben sokan elmerülnek a fogyasztásban, egyre inkább szembesülnie kell azzal a veszéllyel, hogy igazságtalan azok iránt, akik – a mai gondolkodásmód szelleme szerint – haszontalannak tűnnek, mert nem tudnak megfelelő teljesítményt nyújtani. A társadalom nem szabadulhat meg saját tagjaitól csak azért, mert képtelenek bizonyos teljesítményre. A püspökök felhívást intéznek az állami képviselőkhöz, hogy teremtsenek megfelelő körülményeket a betegek, az idősek és a társadalom peremén élők emberi méltóságuknak megfelelő ellátásához. Minden lehetséges eszközt meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy ők is méltóságteljes életet élhessenek, és a társadalom korlátaik ellenére is teljes értékű tagjaiként fogadja be őket. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, arra van szükség, hogy a közép-kelet-európai országok egyenlő bánásmódban részesüljenek a nyugati világ gazdasági kapcsolataiban.

Európa arculata gyökeresen megváltozott a vasfüggöny leomlása után. Közép-Kelet-Európa országainak visszaszerzett szabadsága örömre ad okot számunkra. A püspökök ugyanakkor annak is tudatában vannak, hogy országaik polgárainak egy része nagy bizonytalanságban érzi magát. A menekültválság során bebizonyosodott, hogy nem könnyű a Kelet és a Nyugat között fennálló mentalitásbeli és kulturális különbségekből adódó problémák kezelése. A püspökök mindazonáltal beismerik, hogy kötelesek az együttműködésre. Nem maradhatnak közömbösek azok iránt, akik – miközben a jobb jövő lehetőségét keresik önmaguk és családjuk számára – életveszélybe kerülnek, éhínségtől és nyomortól szenvednek. Minden lehetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy segítsük a menekültek származási országait, hogy megoldódjanak azok a problémák, amelyek a migrációt okozzák.

A püspökök aggodalmukat fejezik ki a gender-ideológia terjedésével kapcsolatban, amely rejtetten egyebek mellett a közismert isztambuli egyezményben is megtalálható. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Európa visszatérjen természetes és keresztény gyökereihez. Intézményeinek, a bíróságokat is beleértve, tiszteletben kellene tartaniuk Közép-Kelet-Európa országainak autonómiáját a kulturális és etikai kérdéseket illetően. Aggasztó, hogy egyes nemzetek feletti döntések, olykor indirekt módon, olyan megoldások alkalmazását írják elő, amelyek ellentmondásban állnak egyes országok alkotmányával és kultúrájával, s ezáltal elmélyítik az elidegenedést és megnehezítik az integrációt. A püspökök arra kérik a kormányok képviselőit, hogy tagadják meg az isztambuli egyezmény ratifikálását, vagy vonják vissza annak aláírását. A Katolikus Egyház szeretne hozzájárulni Európa integrációjához és a szociális feszültségek enyhítéséhez. Ferenc pápa szavait idézve, miszerint „Isten messze van a rossztól, de közel van ahhoz, aki szenved”, a püspökök imáikba foglalják mindazokat, akik nehézségek közt élnek, és segítő szándékkal vannak mindazok iránt, akiknek arra szükségük van.

***

A találkozón a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) képviseletében Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke vett részt.

Fordította: Koszoru Péter

Forrás és fotó: CCEE

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle