A lengyel püspökök bocsánatot kértek a kiskorúakkal szembeni visszaélésekért

2019. május 16., csütörtök | 11:34

A lengyel püspöki konferencia tagjai megköszönték az alkotóknak a május 11-én a YouTube-on megjelent „Ne mondd el senkinek” című dokumentumfilmet, mely a lengyel papok által elkövetett szexuális bántalmazásokkal foglalkozik, és őszinte bocsánatkérésüket fejezték ki az áldozatoknak.

Az angol felirattal ellátott, 16 milliós nézettséget meghaladó dokumentumfilm rejtett kamerás felvételekkel bemutatja, ahogy az egykori áldozatok szembesítik az elkövetőket tetteikkel. Feltárja azt is, hogy sok esetben az elkövetőket áthelyezték az egyik plébániáról a másikra – tájékoztat a KAI lengyel katolikus hírügynökség honlapja.

Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke május 13-án közleményében a következőket írta: „Mélységesen megérintett és elszomorított a Sekielski testvérek dokumentumfilmje, szeretném nekik megköszönni, hogy elkészítették.” Hozzátette: „A film üzenete legnagyobb részben egyezik azzal a tapasztalattal, amit akkor szereztem, amikor számtalan alkalommal beszélgettem áldozatokkal.”

Wojciech Polak gnieznói érsek, Lengyelország prímása, a lengyel főpásztori testület gyermek- és ifjúságvédelemmel megbízott tagja megerősítette a poznańi érsek szavait. „A sebeket szerezett emberek óriási szenvedése fájdalmat és szégyent okoz.” Hangsúlyozta: „Ebben a pillanatban magam előtt látom mindazon áldozatok tekintetét és fájdalmát, akikkel találkoztam. Mindenkinek köszönöm a bátorságot, akik a fájdalmukról beszélni tudtak.”

Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke május 12-én a filmre reagálva ígéretet tett a gyermekbántalmazás szigorúbb büntetésére, akár 30 éves szabadságvesztést is kilátásba helyezve. Lengyelországban jelenleg a 15 éven aluli gyermekekkel szembeni szexuális bántalmazás büntetési tételének maximuma 12 év.

„Az egész Lengyel Püspöki Konferencia nevében szeretném kérni minden áldozat legőszintébb bocsánatát. De tudom, semmi sem teheti jóvá az elszenvedett rosszat” – mondta Gądecki érsek. Mindkét főpásztor hangsúlyozta, hogy a Ferenc pápa által kiadott és május 9-én közzétett Vos estis lux mundi (Ti vagytok a világ világossága) kezdetű motu proprio a probléma megoldásának elengedhetetlen kulcsa. „A rendelkezés végrehajtása elengedhetetlen, hogy ezáltal feltárják, megelőzzék és megakadályozzák az Egyházon belüli szexuális visszaéléseket a kiskorúakkal és a kiszolgáltatott személyekkel szemben” – hangsúlyozta a lengyel prímás. „Meg vagyok győződve arról, hogy ez a film is közelebb vihet ahhoz, hogy mindenki határozottan tiszteletben tartsa azokat a szigorú előírásokat, melyek az Egyházban a gyermekek és fiatalok védelmét szolgálják, és minden püspök végrehajtsa a Ferenc pápa által kiadott moto proprióval összhangban” – fogalmazott Stanisław Gądecki.

Forrás és fotó: EKAI.pl, Catholica.ro

Magyar Kurír
(ki)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle