A lényeg, hogy Jézus tanítványai legyenek – A canterburyi érsek a katolizáló anglikánokról

2019. január 31. csütörtök, 19:58

Nem számít, hogy sok anglikán katolizál. Ami fontos, hogy Jézus tanítványai legyenek – fogalmazott Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház prímása a The Spectator című angol közéleti hetilapban megjelent interjúban, amit a lap online felületén január 26-án tettek közzé.

Fraser Nelson, a The Spectator szerkesztője beszélgetett Justin Welbyvel, aki arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy sok anglikán hívő és számos lelkész is katolizál, azt válaszolta: „Nem számít. Egyáltalán nem bánom, ha az emberek csatlakoznak Rómához, Róma az inspiráció fontos forrása. Kaptam egy e-mailt egy nagyon régi barátomtól, egy anglikán paptól, aki úgy döntött, hogy római katolikus lesz. Azt válaszoltam neki: »Milyen csodálatos! Amíg követed a hivatásodat, addig követed Krisztust. Ez nagyszerű.«

Az a fontos, hogy az emberek Jézus Krisztus tanítványai legyenek. Nem igazán érdekel, hogy az anglikán, a római katolikus, az ortodox, a pünkösdi, az evangélikus vagy a baptista egyházhoz tartoznak. Ők Krisztus hű tanítványai.”

A kilencvenes években az anglikán egyházban lehetővé vált a nők pappá és püspökké szentelése, ami éles vitákat váltott ki az anglikán közösségen belül. A Rómához közel álló hívők, lelkészek és püspökök is elérkezettnek látják az időt, hogy teljes egységre lépjenek a katolikus egyházzal. Tíz évvel ezelőtt, 2009-ben az Anglicanorum coetibus kezdetű apostoli rendelkezéssel XVI. Benedek pápa lehetővé tette az anglikánok számára, hogy úgynevezett személyi ordinariátust létrehozva, saját egyházi struktúrájukat és liturgikus hagyományukat megőrizve beléphessenek a Katolikus Egyházba.

Fraser Nelson „hídépítőnek” nevezte Justin Welby érseket. A The Spectatorban megjelent cikk beszámolt arról, a canterburyi érsek egyik lelkivezetője egy katolikus pap, Nicolas Buttet, az egyik legközelebbi barátja pedig Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek. „Sokszor találkozunk, imádkozunk és beszélgetünk. Ötven évvel ezelőtt ez hírértékű lett volna” – tette hozzá Justin Welby, aki azt is elmondta, rendszeresen tesz látogatást Ferenc pápánál. „Arról beszélgetünk, mit jelent Jézus Krisztus követőjének lenni a mai világban.”

Forrás: Thetablet.co.uk; Spectator.co.uk

Fotó: Archbishopofcanterbury.org; Vatican News

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: ökumené
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő