A mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós vatikáni megbeszélésén

2019. február 2., szombat | 15:00

Az egyházi kulturális javak védelme, a sport és a hit kapcsolata mellett a mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár február 1-jei megbeszélésén Gianfranco Ravasi bíborossal.

A Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a Vatikánban fogadta Soltész Miklóst, aki az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy öt fő témát érintettek. A bíboros kiemelten fontosnak mondta az egyházi kulturális javak védelmét, megőrzését, és ehhez együttműködést szorgalmazott Magyarországgal. A máris körvonalazódó kooperáció részeként olasz vagy vatikáni szakemberekkel magyar kollégáik felveszik a jövőben a kapcsolatot – mondta Soltész Miklós.

A második témakör a sport és a hit kapcsolata volt, és szóba került, hogy kiemelendő fontosságú az egyházi vagy az Egyházzal közös szervezésű sportesemények állami támogatása.

A megbeszélés harmadik területe a természettudományos kutatások, konferenciák voltak, homloktérben az orvostudománnyal, amelynek főképp etikai kérdéseit említette Ravasi bíboros, és hangsúlyozta az álláspontok egyeztetésének szükségességét, egyebek közt konferenciák keretében. Soltész Miklós konkrét példaként elmondta, hogy szóba kerültek a mesterséges intelligencia súlyos etikai dilemmái is.

A megbeszélésen természetszerűleg érintették Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatásának és szentmiséjének jelentőségét.

Soltész Miklós ötödik témakörként tájékoztatta a bíborost a magyar családpolitika 2010 óta immár számokban is megjelenő eredményeiről, így arról, hogy a házasságkötések száma 35 százalékkal nőtt, a művi terhesség-megszakításoké 25 százalékkal, a válásoké 20 százalékkal csökkent, és hogy 1,24 százalékáról 1,5-re emelkedett a gyermekvállalási ráta.

Forrás: MTI

Fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap