A mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós vatikáni megbeszélésén

2019. február 2. szombat, 15:00

Az egyházi kulturális javak védelme, a sport és a hit kapcsolata mellett a mesterséges intelligencia etikai problémái is szóba kerültek Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár február 1-jei megbeszélésén Gianfranco Ravasi bíborossal.

A Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a Vatikánban fogadta Soltész Miklóst, aki az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy öt fő témát érintettek. A bíboros kiemelten fontosnak mondta az egyházi kulturális javak védelmét, megőrzését, és ehhez együttműködést szorgalmazott Magyarországgal. A máris körvonalazódó kooperáció részeként olasz vagy vatikáni szakemberekkel magyar kollégáik felveszik a jövőben a kapcsolatot – mondta Soltész Miklós.

A második témakör a sport és a hit kapcsolata volt, és szóba került, hogy kiemelendő fontosságú az egyházi vagy az Egyházzal közös szervezésű sportesemények állami támogatása.

A megbeszélés harmadik területe a természettudományos kutatások, konferenciák voltak, homloktérben az orvostudománnyal, amelynek főképp etikai kérdéseit említette Ravasi bíboros, és hangsúlyozta az álláspontok egyeztetésének szükségességét, egyebek közt konferenciák keretében. Soltész Miklós konkrét példaként elmondta, hogy szóba kerültek a mesterséges intelligencia súlyos etikai dilemmái is.

A megbeszélésen természetszerűleg érintették Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatásának és szentmiséjének jelentőségét.

Soltész Miklós ötödik témakörként tájékoztatta a bíborost a magyar családpolitika 2010 óta immár számokban is megjelenő eredményeiről, így arról, hogy a házasságkötések száma 35 százalékkal nőtt, a művi terhesség-megszakításoké 25 százalékkal, a válásoké 20 százalékkal csökkent, és hogy 1,24 százalékáról 1,5-re emelkedett a gyermekvállalási ráta.

Forrás: MTI

Fotó: Új Ember

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap