A pápa imádkozik a Burkina Fasóban elkövetett keresztényellenes támadás áldozataiért

2019. április 30., kedd | 19:21

Hat áldozata van a támadásnak, amit egy protestáns templom ellen követtek el április 28-án Burkina Fasóban, megölve a lelkészt is. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges iszlám csoportok erőszakos cselekedetei az afrikai országban.

Ferenc pápa fájdalommal értesült a hírről, miszerint újra támadás ért egy templomot Burkina Fasóban. A Szentatya imádkozik az áldozatokért, hozzátartozóikért és az ország keresztény lakosságáért – mondta a Vatikáni Rádiónak Alessandro Gisotti, a szentszéki sajtóközpont megbízott igazgatója.

Helyi és biztonsági források szerint ismeretlenek megtámadtak egy protestáns templomot a hétvégén Burkina Fasóban, öt embert, köztük a lelkészt is megölve. A támadást az ország északi részén, Silgadji településen követték el vasárnap. Egy helyi lakos elmondása szerint a fegyveresek motorkerékpáron érkeztek a templomhoz, és az istentisztelet végén támadtak rá a hívekre.

A halottak között van a lelkész, Pierre Ouedraogo és két gyermeke is. A támadók állítólag az ország északi részébe, Mali felé menekültek el. Burkina Fasóban évek óta egyre gyakrabban követnek el támadásokat különböző iszlamista szervezetek mind keresztény, mind muszlim közösségek ellen. A dzsihadisták kezdeti támadásaikat főleg az ország északi részére irányították, de később a főváros, Ouagadougou környékén és az ország más részein is lecsaptak. 2015 óta már 350 ember halálát okozták az AFP szerint.

Pénteken is volt egy támadás, akkor a keleti Koulpélogo tartományban gyilkoltak meg hat embert, köztük öt tanárt. Április 5-én a keresztúti ájtatosság alatt fegyveres férfiak rontottak egy katolikus templomba, és tüzet nyitottak a hívekre, négy embert megöltek. Ezután kifosztották a falut, majd elmenekültek. Szintén a dori püspökség területén március 17-én eltűnt egy plébános, akinek később halálhírét keltették. Ezt püspöke cáfolta a sajtónak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle