A Vatikán hivatalos meghívást kapott a dél-koreai téli olimpia megnyitójára

2018. február 3. szombat 17:45

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal hívta meg hivatalosan a Szentszéket, hogy vegyen részt a téli olimpiai játékok megnyitóján Phjongcshangban, Dél-Koreában február 9-én.

A vatikáni delegációt Melchor Sanchez de Toca y Alameda prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának titkárhelyettese vezeti. „Phjongcshang néhány kilométerre található a két Koreát elválasztó határtól, amely a világ katonai szempontból legjobban védett határa. Jelképes értéket nyer a helyszín annak köszönhetően, hogy az észak- és a dél-koreai sportolók közös bizottságban lesznek jelen. Az olimpia alatt fennálló fegyverszünet lehetővé teszi, hogy továbbra is reménykedjünk egy háborúktól mentes világban, a jelenleg folyamatban levő számos konfliktus ellenére” – mondta Melchor Sanchez de Toca.

A barátság jeleként a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára átadja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak és a koreai sportolóknak a vatikáni sportolók mezét. A vatikáni csapat a Szentszék alkalmazottaiból áll, akiket az Államtitkárság a Kultúra Pápai Tanácsa alá rendelt.

A csapat a szolidaritás és a barátság értékeit képviseli. A „pápa atlétái” szeptemberben a római maraton, a „Via pacis” alkalmával együtt futottak a híres Makkabeus zsidó csapattal és a római iszlám közösség sportolóival. Egy márciusi versenyen pedig a Lutherstad Wittenberg német protestáns csapattal alkotnak majd közösséget.

A szentszéki delegáció már jelen volt 2016-ban Rio de Janeiróban is az olimpia megnyitóján. A vatikáni képviselet azonban Phjongcshangban első alkalommal részt vesz megfigyelői minőségben az olimpiai ülésen is február 5. és 7. között. Ez nem más, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak tanácskozása a szervezet egyfajta közgyűlése, amelyen a sportvilág nagy témáit vitatják meg.

Bár vatikáni sportolók nem versenyeznek az olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szentszék közötti baráti és együttműködési kapcsolatok tovább erősödnek. Ennek egyik állomása lesz októberben az Ifjúsági Olimpia Buenos Airesben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság/Olimpia.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

16:00
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek