A Vatikán hivatalos meghívást kapott a dél-koreai téli olimpia megnyitójára

2018. február 3. szombat 17:45

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal hívta meg hivatalosan a Szentszéket, hogy vegyen részt a téli olimpiai játékok megnyitóján Phjongcshangban, Dél-Koreában február 9-én.

A vatikáni delegációt Melchor Sanchez de Toca y Alameda prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának titkárhelyettese vezeti. „Phjongcshang néhány kilométerre található a két Koreát elválasztó határtól, amely a világ katonai szempontból legjobban védett határa. Jelképes értéket nyer a helyszín annak köszönhetően, hogy az észak- és a dél-koreai sportolók közös bizottságban lesznek jelen. Az olimpia alatt fennálló fegyverszünet lehetővé teszi, hogy továbbra is reménykedjünk egy háborúktól mentes világban, a jelenleg folyamatban levő számos konfliktus ellenére” – mondta Melchor Sanchez de Toca.

A barátság jeleként a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára átadja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak és a koreai sportolóknak a vatikáni sportolók mezét. A vatikáni csapat a Szentszék alkalmazottaiból áll, akiket az Államtitkárság a Kultúra Pápai Tanácsa alá rendelt.

A csapat a szolidaritás és a barátság értékeit képviseli. A „pápa atlétái” szeptemberben a római maraton, a „Via pacis” alkalmával együtt futottak a híres Makkabeus zsidó csapattal és a római iszlám közösség sportolóival. Egy márciusi versenyen pedig a Lutherstad Wittenberg német protestáns csapattal alkotnak majd közösséget.

A szentszéki delegáció már jelen volt 2016-ban Rio de Janeiróban is az olimpia megnyitóján. A vatikáni képviselet azonban Phjongcshangban első alkalommal részt vesz megfigyelői minőségben az olimpiai ülésen is február 5. és 7. között. Ez nem más, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak tanácskozása a szervezet egyfajta közgyűlése, amelyen a sportvilág nagy témáit vitatják meg.

Bár vatikáni sportolók nem versenyeznek az olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szentszék közötti baráti és együttműködési kapcsolatok tovább erősödnek. Ennek egyik állomása lesz októberben az Ifjúsági Olimpia Buenos Airesben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság/Olimpia.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda