A Vatikán hivatalos meghívást kapott a dél-koreai téli olimpia megnyitójára

2018. február 3. szombat 17:45

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal hívta meg hivatalosan a Szentszéket, hogy vegyen részt a téli olimpiai játékok megnyitóján Phjongcshangban, Dél-Koreában február 9-én.

A vatikáni delegációt Melchor Sanchez de Toca y Alameda prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának titkárhelyettese vezeti. „Phjongcshang néhány kilométerre található a két Koreát elválasztó határtól, amely a világ katonai szempontból legjobban védett határa. Jelképes értéket nyer a helyszín annak köszönhetően, hogy az észak- és a dél-koreai sportolók közös bizottságban lesznek jelen. Az olimpia alatt fennálló fegyverszünet lehetővé teszi, hogy továbbra is reménykedjünk egy háborúktól mentes világban, a jelenleg folyamatban levő számos konfliktus ellenére” – mondta Melchor Sanchez de Toca.

A barátság jeleként a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára átadja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak és a koreai sportolóknak a vatikáni sportolók mezét. A vatikáni csapat a Szentszék alkalmazottaiból áll, akiket az Államtitkárság a Kultúra Pápai Tanácsa alá rendelt.

A csapat a szolidaritás és a barátság értékeit képviseli. A „pápa atlétái” szeptemberben a római maraton, a „Via pacis” alkalmával együtt futottak a híres Makkabeus zsidó csapattal és a római iszlám közösség sportolóival. Egy márciusi versenyen pedig a Lutherstad Wittenberg német protestáns csapattal alkotnak majd közösséget.

A szentszéki delegáció már jelen volt 2016-ban Rio de Janeiróban is az olimpia megnyitóján. A vatikáni képviselet azonban Phjongcshangban első alkalommal részt vesz megfigyelői minőségben az olimpiai ülésen is február 5. és 7. között. Ez nem más, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak tanácskozása a szervezet egyfajta közgyűlése, amelyen a sportvilág nagy témáit vitatják meg.

Bár vatikáni sportolók nem versenyeznek az olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szentszék közötti baráti és együttműködési kapcsolatok tovább erősödnek. Ennek egyik állomása lesz októberben az Ifjúsági Olimpia Buenos Airesben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság/Olimpia.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
egy-masodik-anyak-napja-magyar-zarandokok-koszontottek-szuzanyat-frauenkirchenben
Egy második anyák napja – Magyar zarándokok köszöntötték a Szűzanyát Frauenkirchenben

Magyar zarándokok töltötték meg a burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) barokk bazilikáját Szűz Mária mennybevételének ünnepén. A hagyományos magyar nyelvű szentmisét Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatta be idén augusztus 15-én.

12:27
templombucsu-es-diakonusszenteles-miskolcon
Templombúcsú és diakónusszentelés Miskolcon

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, a miskolci püspöki székesegyház búcsúján diakónust szentelt Szocska A. Ábel nyíregyházi püspök.

11:36