A Vatikán hivatalos meghívást kapott a dél-koreai téli olimpia megnyitójára

2018. február 3. szombat 17:45

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alkalommal hívta meg hivatalosan a Szentszéket, hogy vegyen részt a téli olimpiai játékok megnyitóján Phjongcshangban, Dél-Koreában február 9-én.

A vatikáni delegációt Melchor Sanchez de Toca y Alameda prelátus, a Kultúra Pápai Tanácsának titkárhelyettese vezeti. „Phjongcshang néhány kilométerre található a két Koreát elválasztó határtól, amely a világ katonai szempontból legjobban védett határa. Jelképes értéket nyer a helyszín annak köszönhetően, hogy az észak- és a dél-koreai sportolók közös bizottságban lesznek jelen. Az olimpia alatt fennálló fegyverszünet lehetővé teszi, hogy továbbra is reménykedjünk egy háborúktól mentes világban, a jelenleg folyamatban levő számos konfliktus ellenére” – mondta Melchor Sanchez de Toca.

A barátság jeleként a Kultúra Pápai Tanácsának altitkára átadja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak és a koreai sportolóknak a vatikáni sportolók mezét. A vatikáni csapat a Szentszék alkalmazottaiból áll, akiket az Államtitkárság a Kultúra Pápai Tanácsa alá rendelt.

A csapat a szolidaritás és a barátság értékeit képviseli. A „pápa atlétái” szeptemberben a római maraton, a „Via pacis” alkalmával együtt futottak a híres Makkabeus zsidó csapattal és a római iszlám közösség sportolóival. Egy márciusi versenyen pedig a Lutherstad Wittenberg német protestáns csapattal alkotnak majd közösséget.

A szentszéki delegáció már jelen volt 2016-ban Rio de Janeiróban is az olimpia megnyitóján. A vatikáni képviselet azonban Phjongcshangban első alkalommal részt vesz megfigyelői minőségben az olimpiai ülésen is február 5. és 7. között. Ez nem más, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjainak tanácskozása a szervezet egyfajta közgyűlése, amelyen a sportvilág nagy témáit vitatják meg.

Bár vatikáni sportolók nem versenyeznek az olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szentszék közötti baráti és együttműködési kapcsolatok tovább erősödnek. Ennek egyik állomása lesz októberben az Ifjúsági Olimpia Buenos Airesben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság/Olimpia.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
szentmisevel-emlekezett-alapitojara-comunione-e-liberazione-mozgalom
Szentmisével emlékezett alapítójára Comunione e Liberazione mozgalom

A budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban Erdő Péter bíboros prímás mutatott be emlékmisét február 23-án a Comunione e Liberazione (Közösség és Szabadság) mozgalom alapítója, Don Luigi Giussani halálának tizenharmadik évfordulóján.

13:33
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek