Arábia püspöke a történelmi látogatásról: A vallások közötti dialógus katasztrófát akadályozhat meg

2019. február 3., vasárnap | 8:01

Órákon belül Ferenc pápa három napos apostoli útra indul az Egyesült Arab Emírségek. Arábia apostoli helynöke, Paul Hinder püspök azt szeretné, ha a régió vallásai minél szorosabban együtt dolgoznának – különben szerinte katasztrófa fog bekövetkezni. Pápa először látogat az Arab-félszigetre.

Az Egyesült Arab Emírségekbe történő pápai látogatás előtt a régió püspöke, Paul Hinder arra hívja fel a figyelmet, hogy a vallásoknak mélyebb dialógust kell folytatniuk. Február 2-án, szombaton így nyilatkozott a Deutsche Wellének: „Úgy vélem, hogy amennyiben el akarjuk kerülni az előttünk álló katasztrófát, a konfliktushelyzetekre való tekintettel elkerülhetetlen és szükségszerű az, hogy a vallások szorosabban dolgozzanak együtt.” Hinder püspök az Abu-Dzabiban levő püspöki székhelyen találkozik majd február 3-án, vasárnap este Ferenc pápával, akinek útja február 5-ig, keddig tart. Először látogat pápa az Arab-félszigetre.

Az Emirátusok Egyháza „eleven migráns egyház”

Ugyanakkor a svájci születésű 76 éves Hinder püspök, aki már évtizedek óta a régióban dolgozik, óv a túlzott elvárásoktól is. „Türelemre van szükség egymás kölcsönös megismerésének az útján. És valamiféle együttmunkálkodás lépéseire is a terepen.” Jelentős eltérések vannak az iszlámnak az emirátusokbeli, szaúd-arábiai, ománi, iráni vagy jemeni változatai között. Úgy fogalmaz: „Egy fontos imámmal folytatott beszélgetés után nem szabad abba az illúzióba ringatni magunkat, hogy ezzel az egész iszlám világot látnánk.”

Az emirátusokbeli Egyházról a püspök úgy beszél mint egy „eleven migráns egyházról”. „A világegyházban sokan azt hiszik, hogy Arábiában egyáltalán nem élnek keresztények.” Hinder hangsúlyozta, hogy a vallásgyakorlás szabadsága terén, különösképpen az istentiszteletekkel kapcsolatban semmiféle panasza nem lehet.

Az Egyesült Arab Emírségek minden katolikus hívője vendégmunkás, és sokan közülük Abu-Dzabiban, a fővárosban dolgoznak.

Ferenc pápa részvételével Abu-Dzabiban lesz egy vallásközi konferencia is. Nem sokkal ennek megkezdése előtt közzétették a résztvevők nevét is: a pápa és a szunnita muszlimok lelki vezetője mellett felszólal még az Egyházak Világtanácsának főtitkára, Olav Fykse Tveit tiszteletes, valamint a zsidók, a buddhisták és a bahái vallás képviselői is. Mindez a február 1-jén, pénteken közzétett aktualizált programból látszik.

A megnyitón beszédet mond az Egyesült Arab Emírségek toleranciaminisztere, Nahyan bin Mubarak Al Nahyan sejk, valamint az Arab Liga főtitkára, Ahmed Aboul Gheit is. A Németországból érkező szónokok közt szerepel még a hamburgi Iszlám Központ volt igazgatója, Halima Krausen, valamint a frankfurti rabbi Julian-Chaim Soussan és Markus Dröge berlini evangélikus püspök.

A szónokok névsorában szerepel még: Lengyelországból Michael Schudrich főrabbi; Bosznia-Hercegovina volt főmuftija, Mustafa Ceric; Bechara Raï bíboros, maronita pátriárka, valamint a Szent Egyed-közösség elnöke, Marco Impagliazzo.

A kormány támogatja a vallásközi konferenciát

Az emberi testvériségről szóló nemzetközi konferenciát (Global Conference of Human Fraternity), ezt a kereken hétszáz résztvevővel – köztük számos politikai vezetővel – zajló kétnapos rendezvényt a Vének Muszlim Tanácsa szervezi. Ennek a 2014-ben létrehozott, Abu-Dzabiban székelő egyesületnek az a célja, hogy áthidaljon iszlámon belüli szakadékokat, közvetítsen vitázó felek között, és a szélsőséges uszítókkal szemben megvédje az emberi értékek és a tolerancia vallási üzenetét. E tanács vezetője al-Tayyeb nagysejk.

Az előadásokból és workshopokból álló program három tematikus részre bomlik: Az emberi testvériség alapelvei, A közös felelősség, valamint Kihívások és lehetőségek. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya erősen támogatja a vallási toleranciát, így e konferenciát is.

Ferenc pápa vasárnap, február 3-án utazik az Egyesült Arab Emírségekbe. Abu-Dzabi koronahercege, Muhammad bin Zayid al Nahyan a katolikus egyházfőnek a Vatikánban nyújt át ajándékot.

A Vatikán nemrég közzétett más részleteket is a pápai utazással kapcsolatban. Eszerint az Emirátusokban az ország kormánya az Arab-félszigeten először tartandó pápai szentmise napját, jövő keddet ünnepnappá nyilvánította. Így a katolikus hívők, akik mind az ázsiai térségből itt dolgozó vendégmunkások, könnyebben részt tudnak venni a szentmisén – közölte február 1-jén, pénteken újságírók előtt Alessandro Gisotti vatikáni megbízott szóvivő.

Február 5-én, kedden, a pápai látogatás utolsó napján a Zayed-Sports-City stadionban lesz a szentmise, amelyre eddig már nagyjából 135 ezer jegyet adtak ki, mondta Gisotti. Az Emirátusok legnagyobb stadionjában 40 ezer férőhely van, a többi hívő pedig majd kivetítőkön, szimultántolmácsolással követheti a szentmisét a stadion környékén. Gisotti azt is elmondta, hogy meghívott muszlim vendégek is lesznek az istentiszteleten.

Ferenc pápa szóba hozza-e a jemeni erőszakot?

Az Arab-félszigeten zajló első pápai látogatás teljesen a vallásközi dialógusra fókuszál. Ezért sem a pápának, sem a vendéglátónak nem lesznek politikai beszédei. Ám a vatikáni szóvivő szerint bizonytalan az, hogy a pápa valamely felszólalásában kitér-e arra a Jemenben zajló háborúra is, amelyben az Emirátusok is részt vesznek.

Legutóbb a karácsonyi Urbi et orbi áldásban követelte Ferenc pápa, hogy vessenek véget a jemeni erőszaknak és szenvedésnek, tehát a pápa álláspontja e kérdésben világos és ismert, fogalmazott Gisotti. És bár január óta Jemenben egy törékeny fegyverszünet van érvényben, az ENSZ adatai szerint a világ legsúlyosabb humanitárius krízise pusztít a térségben.

Klaus von Stosch Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések című kiadványunk megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fordította: Németh Attila

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle