Ászja Bibi Kanadában kap menedéket

2019. január 30., szerda | 18:08

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt nyilatkozta, országa menedéket nyújt Ászja Bibinek és családjának. Egy helyi katolikus püspök is megszólalt az ügyben.


Ászja Bibi egy 2010-es képen

Ászja Bibit, a katolikus asszonyt, aki kilenc évet töltött Pakisztánban a halálsoron blaszfémia vádjával, örömmel látják egy kanadai kisvárosban, ahol újra találkozhat két tizenéves lányával és azzal a családdal, akik támogatták és oltalmazták a lányokat Lahorban, amíg édesanyjuk a börtönben várta az újabb és újabb fellebbezésekről való döntéseket.

Egyelőre semmiképpen nem hozzák nyilvánosságra a lányok és a segítő baráti család tartózkodási helyét – mondta egy az ügyben közreműködő kanadai püspök a The Catholic Register kanadai katolikus lapnak. „Ez tényleg élet-halál kérdése. Fennáll a veszélye, hogy itt is felkutatja őt valamelyik iszlám fegyveres csoport.”

A pakisztáni legfelsőbb bíróság január 29-én elutasította a felmentő ítélet elleni fellebbezést, ezért a káromlásért korábban halálra ítélt keresztény édesanya végre elhagyhatja az országot, ahol a szélsőségesek fenyegetése miatt nincs biztonságban az élete. 2018. október 31-én a bíróság már felmentette a káromlás vádja alól Ászja Bibit. A szélsőségesek fellebbeztek a felmentő ítélet ellen, de ezt a legfelsőbb bíróság most elutasította: Aszíf Szájíd Khosza bíró 2019. január 29-én reggel hozta meg a végső ítéletet. A végső ítélet meghozataláig Ászja Bibit védett, titkos helyen rejtették el. Nem volt biztonságban, hiszen az iszlamista csoportok halállal fenyegették, ha elhagyja az országot. Ezekben a nehéz hónapokban mindvégig vele volt férje, Asik Mászih.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság döntésével szinte egy időben Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt nyilatkozta, országa menedékjogot ajánlott Bibinek és férjének, amit a házaspár el is fogadott. Tizennyolc, illetve tizenkilenc éves lányaik már karácsony előtt Kanadába érkeztek – mondta a család jó barátja, Nadím Bhátti a The Catholic Registernek.

Bhátti segített abban, hogy a lányok és az őket nevelő, támogató hattagú család Lahorból eljusson Kanadába. A segítő baráti család maga is veszélybe került az októberi bírósági döntés kihirdetése után.

Az Egyház minden támogatást megad Ászja Bibinek és családjának. A kanadai püspök felhívta a figyelmet arra, hogy ha az asszony és családja új identitást szeretne, és nem kívánják felfedni a nyilvánosság előtt új lakhelyüket, azt a sajtónak meg kell értenie, és meg kell adniuk a családnak ezt a lehetőséget. A főpásztor maga is neve elhallgatását kérte, nehogy az esetleges bérgyilkosok elkezdjék Ászja Bibit és családját keresgélni egyházmegyéje területén.

A bíróság októberi ítélethozatala után a házaspár lányai és a baráti család háromszor költözött Pakisztánon belül, miközben Khádim Husszain Rizvi hívei házról házra jártak, hogy megöljék őket. A pakisztáni rendőrség és biztonsági erők mintegy háromezer embert tartóztattak le, hogy meg tudják védeni Bibit; s az ország légköre olyannyira terhelt és veszélyes volt, hogy azonnali menedéket kellett keresniük decemberben – tájékoztatta Bhátti a The Catholic Registert.

Forrás: The Tablet

Fotó: CNS/Punjab Governor House

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle