Átveszik a domonkosok a történelmi „Rubens-templomot” Antwerpenben

2018. július 3. kedd, 18:44

Több mint két évszázad után ismét a domonkosok rendje veszi át az antwerpeni Szent Pál-templom vezetését.

A templomot, amelyben számos barokk kori festmény található, „kincstár-templomnak” is nevezik. A domonkosok vezetése alatt állt 1234-től a francia forradalomig. A szerzetesrendet most az antwerpeni megyéspüspök, Johan Bonny hívta vissza az egyházmegyébe.

Az 1234 óta működő, 1560 és 1570 között átalakított Szent Pál-templom, amely mellett fontos kolostor is működött, századokon át a domonkosok „fellegvárának” számított. Miután a francia forradalmi csapatok elfoglalták, a kolostort feloszlatták, a templom pedig 1802-ben plébániatemplom lett. 1830-ban a domonkosokat egész Belgium területéről kiutasították.

A kulturális és zenei életéről is ismert épület máig eleven liturgikus és lelki központ. A templomban olyan kiváló művészek alkotásai láthatók, mint Rubens, Jordaens és Van Dyck. 1765-ben a Szent Pál-templom orgonáján játszott a kilencéves Wolfgang Amadeus Mozart. 1781-ben II. József császár a templomnak ajándékozta Caravaggio Rózsafüzéres Madonna című nagyméretű oltárképét. (A festményt ma a bécsi Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzik.) 

A domonkosok visszatérését az antwerpeni egyházmegyébe hivatalosan június 25-én jelentette be Bart Paepen antwerpeni püspöki helynök és Philippe Cochinaux domonkos tartományfőnök. 

Fordította: Koncz Éva

Forrás és fotó: Ekai.pl

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

20:08
vasarnap-orszagos-gyujtes-lesz-katolikus-iskolak-javara-94565
Vasárnap országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára

A katolikus iskolák javára gyűjtenek Magyarország összes katolikus templomában február 24-én, a hónap utolsó vasárnapján. Az adakozás évről évre bizonyítja, hogy milyen sokan szívükön viselik az Egyház oktatási-nevelési szolgálatának támogatását.

2019. február 22. péntek