Átveszik a domonkosok a történelmi „Rubens-templomot” Antwerpenben

2018. július 3. kedd 18:44

Több mint két évszázad után ismét a domonkosok rendje veszi át az antwerpeni Szent Pál-templom vezetését.

A templomot, amelyben számos barokk kori festmény található, „kincstár-templomnak” is nevezik. A domonkosok vezetése alatt állt 1234-től a francia forradalomig. A szerzetesrendet most az antwerpeni megyéspüspök, Johan Bonny hívta vissza az egyházmegyébe.

Az 1234 óta működő, 1560 és 1570 között átalakított Szent Pál-templom, amely mellett fontos kolostor is működött, századokon át a domonkosok „fellegvárának” számított. Miután a francia forradalmi csapatok elfoglalták, a kolostort feloszlatták, a templom pedig 1802-ben plébániatemplom lett. 1830-ban a domonkosokat egész Belgium területéről kiutasították.

A kulturális és zenei életéről is ismert épület máig eleven liturgikus és lelki központ. A templomban olyan kiváló művészek alkotásai láthatók, mint Rubens, Jordaens és Van Dyck. 1765-ben a Szent Pál-templom orgonáján játszott a kilencéves Wolfgang Amadeus Mozart. 1781-ben II. József császár a templomnak ajándékozta Caravaggio Rózsafüzéres Madonna című nagyméretű oltárképét. (A festményt ma a bécsi Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzik.) 

A domonkosok visszatérését az antwerpeni egyházmegyébe hivatalosan június 25-én jelentette be Bart Paepen antwerpeni püspöki helynök és Philippe Cochinaux domonkos tartományfőnök. 

Fordította: Koncz Éva

Forrás és fotó: Ekai.pl

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
bemutatjuk-vilag-legnagyobb-maria-kegyhelyeit
Bemutatjuk a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeit

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

2018. július 21. szombat
a-biblia-uzenete-gyertek-ti-is-pihenjetek-egy-kicsit
Gyertek ti is, pihenjetek egy kicsit!

Évközi 16. varárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 6,30–34)

2018. július 21. szombat