Az Egyház nem hagyja magukra az őslakosokat – Hummes bíboros a pápa amazóniai látogatásáról

2018. január 11. csütörtök, 17:10

Ferenc pápa január 15. és 22. között apostoli látogatást tesz Chilében és Peruban. Január 19-én, pénteken Amazónia folyóinak egyik perui forrásvidékére, az Andok nyugati lejtőin fekvő Puerto Maldonadóba repül, ahol találkozik a térség népeinek képviselőivel.


A találkozót az teszi különösen is időszerűvé, hogy Ferenc pápa 2019-re rendkívüli, Amazónia térségével foglalkozó püspöki szinódust hirdetett meg, melyet Rómában tartanak. Claudio Hummes bíboros, nyugalmazott São Pauló-i érsek, a Pánamazóniai Egyházi Hálózat (Red Eclesial PanAmazónica – REPAM) alapítójaként és elnökeként maga is jelen lesz a perui programon. A brazil bíboros a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott a közelgő pápai út kapcsán.

„Kétségtelen, hogy történelmi látogatás lesz Ferenc pápa útja Puerto Maldonadóba, amely az Amazonas-medence perui régiójában található. A látogatás nagyon jelentős és ígéretes az egész térség szempontjából. A Szentatya szeretetét és közelségét fejezi ki Amazónia népeinek, különösen is az őslakosoknak, valamint szeretetét Amazónia értékei iránt, mellyel rámutat, hogy fordítsanak nagyobb gondot azok megőrzésére, illetve pásztori aggodalmának ad hangot az Egyház jövőjét illetően ezen a nagyon különleges és rászoruló területen.”

A pápai látogatás összekapcsolódik a 2019-es, Amazónia térségével foglalkozó rendkívüli püspöki szinódus előkészítésével – hívta fel a figyelmet Hummes bíboros. „Arra is irányul, hogy felkeltse felelősségérzetünket, vagyis az egész Egyházét Pán-Amazóniában, hogy gyorsan és alaposan készítsük elő a szinódust. Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára is jelen lesz a pápai látogatás alkalmával. Egy találkozót szeretne tartani a helyi püspökökkel és a REPAM képviselőivel, az őslakosokkal és másokkal a szinódus kapcsán. Ennek köszönhetően a találkozóra érkeznek püspökök Amazonas-medence minden országából, vagyis Pán-Amazóniából: Brazíliából, Bolíviából, Peruból, Ecuadorból, Venezuelából, Guyanából, Suriname-ból és Francia Guyanából.”

A Pán-amazóniai Egyházi Hálózat ezekben a napokban Ferenc pápa és Baldisseri bíboros látogatásának szervezésével van elfoglalva – tájékoztatott Hummes bíboros. Erőfeszítést tettek, hogy a térség különböző országaiból a lehető legnagyobb számban érkezzenek a találkozóra az őslakos közösségek képviselői. Ösztönözték továbbá a püspököket is, hogy jöjjenek el, és készítsenek elő témákat a szinódusra, amelyekről Baldisseri bíboros beszélni kíván velük.

Arra vonatkozóan, hogy milyen várakozásokkal tekintenek az őslakosok a pápai találkozó elé, Hummes bíboros elmondta: „az eddigi megbeszéléseken az őslakosok határozottan azt kérték, hogy a Katolikus Egyház ne hagyja magukra őket, és legyen nagyobb mértékben jelen a területen. A misszionáriusok látogassanak el gyakrabban hozzájuk és közösségeikbe, legyenek közel hozzájuk a hétköznapokban. Bíznak a Katolikus Egyházban. A keresztény őslakosok nagy része katolikus, de panaszkodnak, hogy a misszionáriusok fizikai jelenléte csökkent. Elismerik, hogy az Egyház védelmezi jogaikat és előmozdítja azok érvényre jutását, tiszteletben tartja méltóságukat, kultúrájukat, a földhöz és az egészségre neveléshez való jogukat. Azért is van szükségük több misszionáriusra és papra területükön, mert egyre nehezebb elsősorban a földhöz való joguk védelme. Ezekkel a várakozásokkal és kérésekkel érkeznek a pápai találkozóra Puerto Maldonadóba. Rendkívüli élmény lesz számukra ez az esemény – tette hozzá Hummes bíboros. – Nagyon hálásak Ferenc pápának, és remélik, hogy látogatása Isten áldása lesz Amazónia számára és buzdítás az ott élő lakosságnak.

A szinódus előkészítését illetően Claudio Hummes bíboros, a REPAM alapítója és elnöke kiemelte: „a Puerto Maldonadó-i találkozó jelentős állomása a szinódus előkészítésének. A szinódusi főtitkárság útmutatása alapján biztosabban tudunk majd készülni, illetve biztosabban tudjuk bevonni a folyamatba az egész pán-amazóniai egyházat: az egyházmegyéket, az apostoli helynökségeket, a prelatúrákat, a missziós intézményeket, a papságot és a szerzeteseket, valamint a területen élő híveket. A lehető legnagyobb mértékben be akarjuk vonni a perifériákon élő és mindenekelőtt az őslakos közösséget is a szinódusba. Ebből a célból megbeszéléseket, vitákat szervezünk az őslakosokkal, a legszegényebb és a – Szentatya szavaival éve – kiselejtezett emberekkel” – ismertette Claudio Hummes.

A bíboros elmondta: „ki kell dolgozni az Amazónia evangelizálására és az őslakos népek történetére, a kultúrák sokszínűségére, az Amazóniát érintő klíma- és ökológiai válság problémáira vonatkozó szövegeket. Tehát össze kell gyűjteni Amazónia missziós, történelmi, kulturális és ökológiai történetéről az ismereteket, mindezt a szinódus szempontjából rendezve. Ebben az előkészítési munkában szem előtt akarunk tartani két alapvető szempontot, amelyet Ferenc pápa mindig hangsúlyoz az amazóniai egyház tekintetében: hogy az Egyháznak legyen amazóniai arca és rendelkezzen őslakos papsággal.” 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök
az-abu-dzabiban-alairt-dokumentumrol-parbeszed-titka-az-igazsag-kozottunk-folottunk-all
Az Abu-Dzabiban aláírt dokumentumról – A párbeszéd titka: az igazság közöttünk, fölöttünk áll

Két hete, február 4-én sokakat meglepett, hogy Ferenc pápa és a szunnita iszlám legfőbb vallási központjának vezetője, az al-Azhar egyetem és mecset főimámja az Abu-Dzabiban megrendezett vallásközi találkozón közös nyilatkozatot írtak alá. Török Csaba teológus, egyetemi tanár írását adjuk közre.

2019. február 21. csütörtök